Administration 

Døden kom den nat, da bålene brændte

Hun havde et langt liv foran sig. Men sankthansaften sidste år skete der noget forfærdeligt med 14-årige Pernille Oldenborg Lind fra Galten ved Århus. Var det selvmord eller var der sket en forbrydelse?

• Massive fejl i efterforskningen af 14-årigs død 

Han ser hende ikke med det samme, da han træder ind i det mørke rækkehus. Henning Lind trykker på kontakten inden for døren. Den dovne loftlampe oplyser trappen, gangen og kommoden. Hans kone Annelise går lige bag ham.

Det er fredag den 23. juni 2006. Klokken er næsten halv tolv om aftenen.

Henning fortsætter hen ad gangen for at smide bilnøglerne. Hans venstre skulder støder mod hendes dinglende fod. Annelises skrig rammer ham samtidig med, at han retter øjnene op mod sin 14-årige datter.

Moderen ser Pernille kure baglæns ned af gelænderet. Hun ser lagnet, der stopper rutsjeturen i en akavet oprejst stilling. Den ene fod hviler på et trappetrin. Den anden hænger løst ud i rummet. Ansigtet vender op mod loftet.

Henning farer op ad trappen og løfter sin datter op, så han kan løsne lagnet. Knuden under hendes hage løsner han med én hånd så let som ingenting. Han lægger hende på gulvet nedenfor trappen og farer ud i køkkenet, hvor han tager vægtelefonen og taster 112.

»Min datter har hængt sig,« siger han, da alarmcentralen svarer. Klokken er 23.36.

Annelise ligger på knæ og puster luft i Pernilles lunger. Hendes tanker er et stort virvar. Pernille var glad og i godt humør for bare seks timer siden. Hun pjattede. Grinede. Annelise kan ikke få det til at passe.

Det er kun fire timer siden, hun talte med datteren i telefonen. Hun havde lydt præcis, som hun plejer. Pernille har aldrig været deprimeret eller talt om selvmord.

»Hvad er der sket, Pernille?« græder hun.

Datterens ansigt er perfekt sminket med både foundation og sort mascara. Der er ingen streger efter tårer. Hun ligner nærmere en, der venter gæster. Forældrene lægger ikke mærke til det med det samme - men Pernilles højre øjenvippe er brækket bagover, så de lange, mørke hår er klistret fast på øjenlåget.

Senere kan de ikke få det til at passe med, at deres datter skulle have hængt sig selv i lagnet. Så burde øjenvippen jo ikke være bøjet.

Klokken 11.00.

Solen skinner den sankthansdag. Om formiddagen smutter Pernille på gåben til Matas for at købe en mascara fra Gosh. Hun har lige fået sommerferie, og hun glæder sig. Først skal hun rejse til Tyrkiet med sin mor og mormor, og hendes plan er at tage en tom kuffert med, så hun kan fylde den med solbriller og kopitøj.

Efter ferien skal hun begynde på Laursens Privatskole i Århus. Hun har flere gange plaget sine forældre om lov til at skifte skole, og nu har de givet sig, så hun kan begynde i en ny 9. klasse, hvis der bliver plads efter ferien.

Før i tiden blev den smukke pige mobbet i sin gamle klasse på Herskind Skole, men det er stoppet for flere måneder siden. Hendes veninder kender hende som en glad og selvstændig pige, der ikke er bange for at sige folk imod. De kan slet ikke forstå, at hun skulle have taget sit eget liv. Faktisk kendte de hende som en, der var imod selvmord, fordi det altid smadrer familien.

Veninderne kendte tværtimod Pernille som en pige, der elskede at feste. Selvfølgelig kunne hun være sur på sine forældre, men hun elskede dem også, og hun var ikke bange for at sige det til dem.

Hverken veninder eller familie kan forstå, at hun er væk. Og de kan slet ikke forstå, hun selv skulle have gjort det.

Klokken 00.50.

Lægen lægger et hvidt klæde over Pernilles krop og ansigt. Han vurderer ud fra hendes kropstemperatur, at hun har været død i en-to timer.

Uden for rækkehuset går Pernilles veninde Adnana rundt på parkeringspladsen og skriger. Hendes råb får flere naboer til at dukke op fra sankthansbålet. Rygtet løber som en ildebrand igennem den lille by.

Pernille er død . Ingen kan tro det.

Inde i huset tager den ene betjent billeder af Pernille, mens den anden står ved fordøren og forsøger at finde ud af, hvem der er hvem: Pernilles storebror John og hans ekskone Mette er kommet. Storebror Henrik og hans kæreste Dorthe. Veninden Adnana og hendes veninde Trine. To falckreddere. Gitte Wagner, som er nabo og Annelises gode ven. Folk træder hen over Pernille, der ligger ved døren.

Veninden Trine undrer sig. Hvis politiet skal finde nogle spor, kan hun ikke forstå, at 13 personer må trave frem og tilbage i huset.

En af betjentene tager den grædende veninde Adnana med op på Pernilles værelse, hvor han afhører hende. Hun er ude af sig selv og siger til betjenten, at Pernille var deprimeret før i tiden. På grund af mobberierne i skolen. Betjenten skriver ikke, at Adnana siger før i tiden . Han skriver til gengæld, at Pernille har snakket om at begå selvmord. Men det er hans ord, der havner i rapporten. Adnana har aldrig hørt Pernille tale om selvmord, så hun bliver enten misforstået eller citeret forkert.

Senere skal det vise sig at få afgørende betydning for sagen, hvad betjenten skriver i rapporten.

Nede i stuen spørger den anden betjent Pernilles storebror John, om han nogensinde har hørt sin søster tale om selvmord. Det har han ikke. Det kunne faktisk ikke ligge mere fjernt for ham.

Alligevel foretager de to betjente sig ikke andet i hjemmet den aften. De tager ingen fingreaftryk. De spærrer ikke gerningsstedet af. De interesserer sig ikke for, hvordan Pernille blev fundet. De studser ikke over den bøjede øjenvippe, og de tænker ikke på, at kun 10 piger på Pernilles alder har taget deres eget liv de sidste 30 år. Kun én af de 10 piger har hængt sig. Det er altså helt ekstremt sjældent.

På liget kan betjentene ikke se mærker efter lagnet eller efter knuden. Til gengæld er der to aflange hudafskrabninger på halsen, der ligner kradsemærker efter negle. Men det får ikke betjentene til at tvivle på, at Pernille har hængt sig selv. For det har hun. Det ved de.

Klokken 12.30.

12 timer før Pernille bliver kørt væk i en orange ligpose, sidder hun ved sin fars computer og fniser. Far lugter af bæ , skriver hun og sætter beskeden op som pauseskærm.

Det er over middag den 23. juni. Hendes storebror Henrik sidder i stuen og griner, for Pernille har skaffet stinkbomber, og de to søskende har lagt en skummel plan, der går ud over deres far, når han kommer hjem fra arbejde. Bomberne skal ligge under kontorstolens hjul, så stanken vil sprede sig, når han sætter sig ned.

Henrik og Pernille griner så højt og larmende, at deres mor forlanger at få at vide, hvad de to pønser på. Da Annelise hører om planen, forbyder hun det. Hele huset kommer jo til at lugte. Og hun har lige gjort rent.

Pernilles glæde bliver også tidligere på dagen bemærket af naboen Christian Christiansen. Han møder Pernille, da hun er på vej til Matas, og hun smiler til ham.

»Sikke et dejligt vejr,« siger han til hende.

»Ja, jeg glæder mig sådan,« svarer Pernille.

Christian Christiansen finder aldrig ud af, hvad hun glæder sig til. Men han synes ikke, hun ligner en, der kun ønsker at dø.

Klokken lidt over 17 kører Annelise sin datter på arbejde på pizzeriaet i byen. Forældrene skal ud at spise, så Pernille skal selv gå hjem, når stedet lukker. Men den aften er der næsten ingen, der vil have pizza. Pernille og hendes kollega og veninde Adnana morer sig med at smide med mel og træde på Marcellos nye, hvide træsko. De griner, når han skælder ud med sin italienske accent. Pernille siger grinende, at hun er brunere end den mørke Marcello, når hun kommer hjem fra sin ferie.

Klokken 19.00 giver han en af pigerne fri, og de diskuterer lidt, hvem af dem der skal gå. Det ender med at blive Pernille.

»Ciao, Marcello, vi ses«, råber hun til ham.

Så forsvinder hun ud i aftensolen.

Klokken 20.50.

Christian Christiansen føler sig dårligt tilpas den sankthansaften. Det sker ikke så tit, så Pernilles 83-årige nabo er irriteret over, at han bliver nødt til at gå tidligt i seng. Han vil lytte til radioavisen klokken 21, men han blunder og bliver i stedet vækket af stemmer udefra.

Hans vindue står åbent ud til parkeringspladsen, og han hører en ung mand og kvinde, der skændes, mens de bevæger sig hen mod nummer 56, hvor Pernille bor.

Da døren lukker, og skænderiet forsvinder, tænker han, at det var Pernille og hendes storebror Henrik, han hørte. Det sker tit og ofte, at de to søskende råber lidt højt til hinanden.

Christian Christiansen ligger og venter på nyhederne klokken 22, da han tydeligt flere gange hører en kvinde skrige lad vær fra Pernilles rækkehus. Han rejser sig og skruer op for lyden. Sukker over, at skænderiet mellem de to søskende er blusset op igen.

Men Henrik er ikke hjemme hos Pernille. Han er hos sin kæreste i hendes lejlighed.

Klokken 01.00.

Det hvide lagen ligger snoet i gangen. Lagnet er mere end to gange to meter bredt. Annelise har samme dag vasket det og lagt det sammen på stolen i soveværelset.

Når lagnet er snoet, er det lige så tykt som låret på en velvoksen mand. Forældrene kan ikke forstå, hvorfor hun har brugt det, når huset er fyldt af både sovepiller og stærk gigtmedicin.

I politirapporten skriver betjenten som overskrift: Selvmord, ved hængning . Under det foto, politiet har taget, noterer han: Gelænder som afdøde havde bundet lagnet fast til .

Politiet skriver også, at der ikke er tegn på vold i huset, og at der heller ikke er tegn på vold mod Pernille. Politifolkene ser ligeledes ikke de tørrede rosenblade, der ligger smuldret i sofaen ved siden af pernilles værelse. Som om nogen har stået i sofaen med strømpefødder og holdt øje med, om nogen kom hjem.

Politiet undersøger ikke soveværelset, hvor døren er lukket, så hunden er spærret inde. Betjentene undersøger heller ikke Pernilles computer grundigt for selvmordsbreve.

I timerne omkring Pernilles død sker der noget mystisk. Alle Pernilles beskeder og breve på chatsiden Arto bliver pludselig slettet. Et lille klik med en mus er alt, hvad der skal til, før alle beskeder og små aftaler, som Pernille har modtaget, pludselig er væk.

Læs det tidligere kapital - og det tredje og sidste - på Avisen.dk.

faktaboks

Artiklen bygger på interview med Annelise og Henning Lind, brødrene Henrik Lind og John Petersen, veninderne Adnana Sinanovic og Trine Christensen, naboen Christian Christiansen, naboen Gitte Wagner, veninden Nadja Wagner, Pernilles arbejdsgiver Marcello, naboen Jusuf Kurtec, Pernilles klassekammerater og veninder.

Der er brugt fotos til rekonstruktionen, udskrift af Pernilles mobiltelefon, opkaldslister, politirapporter, afhøringsrapporter, obduktionsrapporten, fotos fra gerningsstedet, lægeerklæringer og avisartikler.

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittesigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti

en lotto kupon
Nyheder

Lotto-glæde:

Østjyde vinder 19 millioner

En sauna
Krimi

Familie på fire dør i sauna på luksushotel

Lars Løkke i Folketingssalen
Nyheder

Løkke: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

En lygtepæl med politibånd om
Krimi

Blev fundet i kritisk tilstand på vejen

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke