Direktørdatter blev selv direktør: "Vi læste leksikon på vej til sommerhus"

Niels Brock-chef Anya Eskildsen er som datter af en Carlsberg direktør og en iværksætter en af et stigende antal danskere, der ikke bryder den sociale arv. (Foto: Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix/arkiv)

Anya Eskildsens far var underdirektør på Carlsberg, hun er selv direktør på Niels Brock og hendes tre børn har alle lange uddannelser. Hun er en del af et stigende antal danskere, der bliver i samme sociale lag som deres forældre.

- Det blev aldrig diskuteret som en mulighed, at man ikke skulle have en uddannelse. Det talte vi ikke om. Man uddannede sig.

Sådan siger 50-årige Anya Eskildsen i et interview med Berlingske om sin opvækst i Valby med en far, der var brygmester og underdirektør på Carlsberg og en mor, der var serieiværksætter. 

Selv er hun uddannet økonom og i dag direktør for den store uddannelsesinstitution Niels Brock, der har flere afdelinger i både Danmark og USA. 

Samtidig er hun også en udtryk for en stigende tendens.

Nemlig at flere danskere ifølge en ny undersøgelse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd bliver i samme indkomstgruppe som deres forældre, og at det er blevet sværere at bryde den sociale arv. 

Hun husker tiden i barndomshjemmet som meget fokuseret på to ting: Faderens arbejde for bryggerikoncernen Carlsberg og uddannelse. 

- Min far sagde altid, at det er vigtigt med uddannelse. Det er vigtigt for drenge, men endnu vigtigere for en pige for at kunne klare sig. Så en pige aldrig skulle være afhængig af en mand, siger Anya Eskildsen til Berlingske. 

- Vi læste op af leksika, når vi kørte i sommerhus. Hvad hedder verdens mindste pattedyr? spurgte han. Vi skulle være nysgerrige på verden, tilføjer hun. 

Vilje til at forandre

Som leder for Niels Brock, der har hovedsæde på Nørrebro, har hun hvert år ansvar for tusinder af unge mennesker.

Selv opfordrer hun unge, der vil bryde den sociale arv til at fokusere på uddannelse, personlig drive og viljen til at forandre.  

- Uddannelse er vigtig, men mentalitet og holdning er også. Min mor er et meget godt eksempel på, at man kan skabe sig et rigtig godt liv uden lang uddannelse, men med ønsket om at ville noget med verden. Det er også afgørende, siger Anya Eskildsen.