Direktør fik fri vandscooter: Nu får han et skattesmæk

Arkivfoto. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix)

Chefer og ejere er opfindsomme med, hvilke ting firmaet skal stille til rådighed.

En vandscooter med trailer til 137.500 kroner. Sådan en maskine købte et firma og stillede til rådighed for direktøren, der også ejede virksomheden.

I første omgang betalte han ikke skat af den private brug. Men nu har Landsskatteretten forhøjet hans skattepligtige indtægt med næsten 11.000 kroner for at have sejlet i knap et år, skriver Fagbladet 3F.

Vandscooter er et nyt eksempel på, hvad direktøren finder på, at deres virksomhed skal købe og give dem rådighed over. Tidligere har der været sager med luksusbiler, villaer, sommerhuse, lystbåde, motorcykler, jagtarealer mv.

- Men virksomhederne skal opgive goderne til SKAT, og der skal betales skat af brugen. Derfor kan man ikke sige, at det er ved at tage overhånd, siger statsautoriseret revisor Arne Larsen fra Aalborg. Han er næstformand i skatteudvalget i "FSR - danske revisorer".

Også malerier og antikviteter har virksomheder købt og stillet vederlagsfrit til rådighed for eksempelvis direktører. Arne Larsen siger, at det må være op til folk selv at bestemme, om de vil have deres løn udbetalt som kontanter, eller om noget af den skal falde i goder.

- For virksomheden er det ligegyldigt, om aflønningen foregår på den ene eller anden måde, siger Arne Larsen.

Han fortæller, at for eksempel privat brug af virksomhedens lystbåd beskattes så hårdt, at det sikkert afholder nogen fra at gøre det på den måde. Også for andre goder er der objektive og skematiske regler for, hvor meget der skal betales i skat.

- Og det gør det nogle gange dyrt at lade goderne gå via firmaet, siger Arne Larsen.

Revisoren er sikker på, at virksomhederne generelt følger reglerne om, at de skal indberette, hvis direktører, hovedaktionærer eller andre ansatte får stillet goder til rådighed. Hvis det ikke sker, kan firmaerne komme til at betale bøder.

Direktøren med vandscooteren mente i første omgang selv, at han slet ikke skulle betale skat af den private brug. Han havde sejlet meget lidt, forklarede han.

Men SKAT forhøjede hans personlige indkomst med næsten 29.000 kr. Det har Landsskatteretten nu nedsat til knap 10.000 kr.

SKAT mente at kunne dokumentere, at manden havde sejlet i 32 timer. Landsskatteretten mener, der kun er beviser for 12 timer.

Beskatningen sker ud fra, at det ville have kostet cirka 900 kr. i timen at leje en vandscooter.

Firmaet videresolgte vandscooteren efter et år for 110.000 kr.