Administration 

Det store projekt Danmark

1. januar vågner danskerne op til et Danmark. Landets 271 kommuner bliver til 98, amterne forsvinder helt og i stedet kommer fem regioner.

?Borgeren i centrum’. Det er overskriften på den kommunalreform, som regeringen med indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen fra årsskiftet gennemfører i Danmark. Drivkraften bag reformen er at fjerne de mange bureaukratiske led og flytte ansvaret tættere på borgernes behov. Efter strukturkommissionens anbefalinger, et folketingsvalg og forhandlinger med mere eller mindre modvillige oppositionspolitikere kunne indenrigsministeren endelig præsentere et nyt Danmarkskort i marts 2005.

Formålet med at lægge kommuner sammen var at rydde op i en gråzone af bureaukrati, og regeringen så desuden en økonomisk gevinst i form af besparelser. Som når et kærestepar flytter sammen og kan spare det ene avisabonnement væk, skal de nye storkommuner spare en masse i administration og kundeservice.

Modstanderne mod kommunalreformen har fokuseret på, at nærdemokratiet er i fare, når politikere og borgerservice rykker længere væk fra lokalsamfundene. Mange faggrupper er skeptiske over for, om de nye kommuner har den nødvendige ekspertise på de nye områder, som de overtager ansvaret for. I mange tilfælde vil de konkrete konsekvenser af reformen først være klare om halve – eller hele – år.

Vi har forsøgt at give nogle bud på, hvad der er de værste og bedste scenarier, der tegner sig.

Det sociale område:

For hjemløse, handicappede eller andre grupper på det sociale område rykker ansvaret fra amterne et niveau ned til kommunerne, så det fremover er dem, der skal varetage grupper med tunge sociale problemer. Det kan give den fordel, at institutionerne rykker tættere på de politiske beslutninger, så sagsbehandlerne får større kontakt med de udsattes miljø.

Ulemperne kan være, at når små kommuner overtager store og meget dyre institutioner kommer økonomien til at styre. Det kan betyde, at eksempelvis DAMP-børn bliver placeret på et sted for voldelige unge, og det vil svare til at anbringe en nyrepatient på en fødeafdeling.

En anden ulempe kan være, at afstanden fra det miljø, som børn og unge bliver fjernet fra, bliver mindre. I stedet for at blive anbragt 150 kilometer fra sit hjem kan en 15-årig voldelig dreng blive anbragt 50 kilometer fra hjemmet, og så er risikoen større for, at han falder tilbage i sine gamle mønstre.

Sundhed:

Danmarks 80 sygehuse flyttes fra amterne til regionerne, og det kan give den fordel, at de lægelige specialer bliver samlet på færre sygehuse. Så når fru Hansen skal have indopereret en ny hofte, kan den blive sat i af dygtigere folk, fordi specialisterne er samlet på færre sygehuse.

Til gengæld kan fru Hansen opleve at få længere til sygehuset, fordi det lokale sygehus ikke længere tilbyder alle slags operationer. Desuden reduceres antallet af skadestuer, og så kan patienter med alvorlige skader få op til 100 kilometer til skadestuen. Hvis du falder på cyklen eller vrider om på anklen, vil det dog stadig være muligt at få hjælp til småskader lokalt, og der vil kommer flere lægeambulancer.

En mindre gren af sundhedsområdet er genoptræningen og forebyggelsen, som rykker fra sygehuse og amter ud til kommunerne. Når fru Hansen kommer hjem fra sygehuset med en ny hofte, er det derfor kommunen, der får ansvaret for at genoptræne hende. Fordelen er, at kommunerne får incitament til at gøre fru Hansen hurtigere rask for blandt andet at undgå udgifter til eksempelvis mere hjemmepleje. Og desuden er det en fordel for fru Hansen, at genoptræningen ligger tæt på hendes hjem.

Ulemperne kan være, at genoptræningen bliver spredt så meget, at udviklingen og forskningen går i stå, og så kan fru Hansen stå tilbage med utidssvarende faciliteter, som er bemandet af ansatte, der fagligt halter.

Daginstitutioner:

Ansvaret for de knap 8.000 børnehaver, vuggestuer og andre daginstitutioner i Danmark bliver fortsat i kommunerne. Alligevel vil mange børn og deres forældre mærke reformen.

I kommuner, der lægges sammen med en eller flere andre nabokommuner, skal blandt andet taksterne ensrettes, og mange steder har man forsøgt at mødes på midten.

Nogle forældre vil opleve, at der kommere lavere takster, flere pædagoger per barn eller mindre forældrebetaling. Andre forældre vil opleve det som dyrere og dårligere for deres børn. Der er endnu ikke et samlet overblik, men ifølge Forbundet for pædagoger og klubfolk, BUPL, vil en fjerdel af de sammenlagte kommuner vælge et lavere serviceniveau i institutionerne, mens resten forbliver uændret eller skruer op for pengene til børnene. I kommuner, der ikke lægges sammen, forventes ikke de store ændringer.

Ældre:

Mellem 200.000 og 250.000 ældre bor på plejehjem eller i en ældrebolig i Danmark og får dermed hjælp af kommunen til eksempelvis rengøring og personlig pleje. Ældreområdet bliver, hvor det hidtil har været, nemlig i kommunerne. Men de ældre danskere i sammenlagte kommuner bliver alligevel ramt af af reformen. Ligesom på børneområdet skal der harmoniseres, når to kommuner lægges sammen, og det betyder både fordele og ulemper for de ældre.

Ifølge Ældresagen vil 30 procent af kommunerne skære i rengøringen, mens kun 15 procent vil skyde flere penge i rengøringen til de ældre. Lige mange kommuner vil sænke som hæve niveauet for den personlige pleje, der blandt andet omfatter hjælp til bad og toiletbesøg. I nogle kommuner vil de ældre ikke længere få varm mad hver dag, men i stedet modtage et antal vakuumpakkede retter en gang om ugen.

Kultur:

Børnene i Videbæk kan endelig få lov til at lære at spille saxofon efter kommunalreformen. Videbæk er blandt de 14 kommuner, hvor børnene i dag ikke kan lære at spille på et instrument, men efter reformen bliver det lovpligtigt for alle kommuner at drive en musikskole. Det er op til de enkelte kommuner at beslutte, om de vil styrke undervisningen på ét centralt sted eller oprette mere undervisning lokalt. Dansk Musikskolesammenslutning, DAMUSA, glæder sig over, at flere musikskoler udvider driften, og at alle børn nu – formelt – får tilbud om musikundervisning. Men foreningen frygter, at de nye storkommuner ikke vil bruge flere penge på musikskolerne, så børnene i Videbæk alligevel ikke kommer til at spille på saxofon, fordi der er for langt til den nærmeste musikskole.

Gymnasierne:

I november var der åben talkrig mellem gymnasierne og undervisningsminister Bertel Haarder (V). Gymnasierne overgår 1. januar til selveje, så de overtager ansvaret for pengekasserne fra amterne. Det fik både lærere og elever til at påstå, at der kommer udgifter for 350 millioner, som staten ikke dækkede. Konsekvensen af de manglende millioner var, at der skulle proppes flere elever i klasserne. Bertel Haarder fik overbevist rektorerne og partierne på Christiansborg om, at der var penge nok. Og så vil fremtiden vise, om gymnasierne kan finde ud af at styre økonomien selv.

Folkeskoler:

Det er fortsat kommunerne, der har ansvaret for folkeskolen ligesom før reformen. Men selv om ansvaret ikke flyttes, kan kommunalreformen godt få konsekvenserne for eleverne i den danske folkeskole. Ifølge kommunalforsker Roger Buch vil det være sværere for indbyggerne i de små landsbyer at overbevise politikerne i den store by 30 kilometer væk om, at den lokale skole skal bevares, hvis der skal spares. Danmarks Lærerforening har lavet en undersøgelse i efteråret, der viser, at 404 lærerstillinger skal spares væk næste år. Ifølge lærernes formand, Anders Bondo Christensen, skyldes det delvist stramme budgetter i kommunerne og delvist en harmonisering mellem forskellige kommuner i den nye struktur, hvor nogle kommuner har brugt færre penge på folkeskolen end andre.

Miljø

Det bliver kommunerne, der overtager miljøområdet fra amterne. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har de større enheder i amterne hidtil været bedre klædt på fagligt til at afgøre miljøspørgsmål. Foreningen frygter, at kommunerne først og fremmest vil tænke på de lokale hensyn – og glemme regionale og nationale hensyn – når de skal beskytte natur og miljø. Men ifølge miljøminister Connie Hedegaard (K) vil en del af miljømedarbejderne fra amterne flyttes til kommunerne, så de kan opbygge en tilstrækkelig ekspertise.

Kilder:

Danmarks Lærerforening, Danmarks Naturfredningsforening, BUPL, Dansk Musikskolesammenslutning, Ældresagen, Dansk Institut for Folkesundhed, Foreningen af danske døgninstitutioner for børn og unge, Videns- og formidlingscenteret for socialt udsatte og kommunalforsker Roger Buch med flere.

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Voldsom trafikulykke:

To i kritisk tilstand 

Gade med bygninger på begge sider
Krimi

Fireårig faldt ud af vindue på fjerde sal

Boris Johnson og hans hustru, Carrie Johnson
Underholdning

57-årige Boris Johnson skal være far igen

to storke i rede
Dyreliv

Storkeunger mister livet i gylletank

Esbern Syhler-Hansen og Rosa Kildahl
Kendte

Vild med dans-stjerne skal være far

maskinen smadrer bygningen
Helt vildt

Amok med gravemaskine

- smadrede boligblok

Anders Antonsen tager sig til hovedet
Sport

Danske OL-stjerner har fået hadbeskeder

Viktor Axelsen jubler
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL lørdag

Side af politibil
Krimi

Kro-slagsmål endte i knivstikkeri

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?

Skægkræ
Livsstil

Sig goddag til Fru Skægkræ og Hr. Frømøl - du deler bolig med dem

Nyheder

Tredje danske kuld: Ulvepar har fået mindst tre hvalpe

mand med padleboard
Nyheder

DMI: Varmen kommer tilbage

bil i skybrud
Nyheder

DMI: Her er der risiko for skybrud

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

rygende cigaret
Nyheder

Røg og tyggetobak bliver forbudt for alle elever

Pernille Blume
Sport

Pernille Blume er klar til OL-finale

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

Viktor Axelsen
Sport

Sprudlende Viktor Axelsen slår sig i OL-semifinalen

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne