Har du arvet en møntsamling eller et kunstværk - eller har du fundet en designerstol på loftet - så er der gode chancer for, at du kan tjene lidt penge.
Hvis stolen er slidt, kan det være fristende at få den genpolstret, så den fremgår flottere i salgsannoncen - men det må du under ingen omstændigheder gøre.
Det fastslår vurderingschefer fra de to auktionshuse Bruun Rasmussen og Lauritz.com.
- Som udgangspunkt skal man slet ikke gøre noget som helst ved møbler, for en dårlig, men original stand vil typisk være bedre end en restaureret, siger Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen.
- Så lad være med at poste tid og penge i at give olie eller et nyt betræk. Tal med nogen, der har forstand på det først, tilføjer han.
Selv et møbel i dårlig stand kan være rigtig mange penge værd, hvis det er unikt.
- Prisen vil afhænge meget af standen, hvis det er et af de gængse designermøbler - for eksempel Wegners Getama-serie, siger Helle Kamvig, der er vurderingschef i den københavnske afdeling af Lauritz.com.
- Men ved de mere unikke møbler vil en ødelagt stol i original stand være mere værd, end hvis man har været ude og pifte den op, tilføjer hun.
Har du arvet morfars støvede møntsamling, skal du heller ikke kaste dig ud i det store rengøringsprojekt.
- Det dummeste, man kan gøre, er at pudse dem, for samlerne vil have dem med original patina og slid, siger Kasper Nielsen.
Finder du et maleri, som du på sigt planlægger at sælge videre, skal du tænke over, hvordan du opbevarer det.
Malerier skal opbevares i rum, der er konstant tempereret og må ikke udsættes for og stærkt sollys. Det kan nemlig gå ud over farvepigmentet - og her gælder ikke som med møblerne, at slitage kan være underordnet.
- Jo mere beskadiget et maleri er, jo mere trækkes der fra værdien, siger Kasper Nielsen.
Det er ikke kun møbler og kunst, du kan tjene gode penge på.
Sølvtøj fra Georg Jensen er i sig selv ikke nødvendigvis mange penge værd, men i kombination med eksempelvis designeren Johan Rohde, kan der være flere penge at hente.
Så få det undersøgt, inden du får det renset eller sælger det for billigt.
- Alt kan sendes ind til vurdering, så send hellere et billede for meget end for lidt, siger Helle Kamvig og tilføjer, at når det gælder eksempelvis Georg Jensen, er det jo ældre, jo bedre.
Også Royal Copenhagen, som produceres i stor stil, kan varme på kontoen. For eksempel er der gennem Lauritz.com solgt en flodhest til cirka 10.000 kroner, fortæller Helle Kamvig.
/ritzau fokus/
Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus