Administration 

Det bliver valgkampens temaer:

Skat, udlændinge, klima/miljø, velfærd og lederskab er temaer, der kommer til at dominere valgkampen.

Skat
Skattepolitikken bliver et offensivt punkt for De Konservative og De Radikale. De Konservative vil have skatten sænket, og i disse dage bløder partiet sit krav op i håb om, at både Venstre og Dansk Folkeparti vil støtte. Nu er det ikke længere topskatten, der skal ned. Det kan også være lettelser for de lavest lønnede. Men det indbyggede problem er, at hver gang ordet skattelettelser kommer på bordet, så vil socialdemokraterne angribe og sige, at skattesænkninger betyder ringere velfærd.

De Radikale vil have en skattereform, der flytter beskatningen fra arbejde til for eksempel ejerboliger. Socialdemokraterne har lovet, at de vil videreføre regeringens skattestop – uden skattesænkninger – efter næste valg, men regeringen vil tegne billedet af, at det ikke kan lade sig gøre, fordi hverken SF eller de radikale er med på den idé. Så vil socialdemokraterne have magt, så er de nødt til at droppe deres skattestop.

Udlændinge
Udlændingeområdet har de seneste valg været omdrejningspunkt for valgkampen. Helt så stor betydning får den ikke ved det kommende valg, vurderer de fleste, men det bliver et vigtigt tema. Dansk Folkeparti vil slå hårdt på yderligere initiativer i den ene retning, imens De Radikale vil slå hårdt på initiativer i den modsatte retning.

Oppositionen uden om Dansk Folkepart er dog hæmmet på udlændingedebatten. For det første støtter et flertal i befolkningen en stram udlændingepolitik, og for det andet bliver det voldsomt svært for særligt socialdemokraterne og de radikale om at blive enige. For eksempel om 24-årsreglen og behovet for en stram kurs over for antallet af indvandrere i Danmark. SF vil gøre alt for at slå på oppositionens fællesnævnere, om ikke andet for at fjerne fokus fra uenighederne. Samtidig vil oppositionen grave i uenighederne mellem K og DF. De Konservative vil have en "mere menneskelig" indvandringspolitik og konflikten med Dansk Folkeparti har været voldsom. Lige nu forsøger partierne at finde ud af, hvordan de kan få denne konflikt i baggrunden.

Miljø/klimapolitik
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten er de eneste, der allerede nu har placeret miljø og klimapolitikken som officielt omdrejningspunkt i deres kampagner. Men de bliver langt fra de eneste. Statsminister Anders Fogh Rasmussen har i foråret satset hårdt på en miljøvenlig profil, fordi han med sine egne ord var træt af, at det altid var venstrefløjen, der var de gode’.

I sidst uge lancerede regeringen sin energipolitik, der skal bane vejen for flere vindmøller og bæredygtig energi. Socialdemokraterne kommer også til at beskæftige sig med klima, miljø og energipolitik, hvor de har offentliggjort et udspil, der går længere i brugen af vedvarende energi end regeringens. De Konservative skal udnytte miljøminister Connie Hedegaard maksimalt. Hun er i forvejen meget populær hos vælgerne, og hun kommer formentlig til at spille miljøkortet mere offensivt end Venstre, der formentlig har fremlagt miljøpolitikken for at hindre et gabende hul i partiets image.

Velfærd
Velfærd bliver formentlig det helt store tema ved et kommende valg. De store folkelige protester i efteråret har understreget, hvor vigtigt et spørgsmål, der er i befolkningen, og et utal af undersøgelser har vist, at forbedringer af velfærden topper danskernes ønskesedler til politiske forandringer. Velfærdsdebatten redede Helle Thorning Scmidts efterår, og det genrejste Socialdemokratiet, der var endt i en spiral af dårlige meningsmålinger og interne stridigheder.

Så Socialdemokraterne vil satse hårdt på at være det parti, der står for bedre velfærd frem for skattelettelser og fremstille Anders Fogh som en, der er skyld i forringelser i den offentlige service. Regeringspartierne vil omvendt forsøge at overbevise vælgerne om, at oppositionens politik er økonomisk uforsvarlig og urealistisk. For eksempel vil regeringen kræve svar på, hvordan socialdemokraterne vil skaffe flere offentligt ansatte, når der er mangel på arbejdskraft.

Hvis økonomien fortsat går godt, vil det især være de nære velfærdstemaer som kvaliteten i daginstitutioner, ældreplejen og skolerne der kommer på dagsordenen.

Velfærd er også en af SF’s mærkesager, og de vil især kæmpe for flere penge til de menneskenære områder som sundhedssektoren, ældre og skoler. Samme ståsted har Enhedslisten, der mener, at der er penge nok til, at den offentlige service kan blive langt bedre, og at de sociale ydelser kan hæves for at modvirke stigende ulighed i det danske samfund.

Midt i skænderiet vil regeringspartierne forsøge at overbevise befolkningen om det faktum, at regeringen rent faktisk bruger flere penge på velfærd end socialdemokraterne gjorde før Anders Fogh Rasmussen kom til magten. Han skal også overbevise befolkningen om, at hans kommende kvalitetsreform vil tilfredsstille befolkningens forventninger til velfærdsstaten.

Lederskab
Anders Fogh Rasmussen er allerede nu gået i gang med at fremstille oppositionen som splittet og uden et klart alternativ til regeringens politik. Det vil også blive et tema, han vil forsøge at få ind i en kommende valgkamp. Han vil især slå på uenighederne i oppositionen om udlændinge og skat, hvor de to partier på ingen måde er i nærheden af hinanden. Det er stadig tvivlsomt, om S og R overhovedet kan samarbejde med hinanden i praksis.

Det efterlader SF i den lidt underlige rolle som mægler mellem Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre. I SF er strategien, indtil der findes en løsning, at fremhæve alle de punkter, hvor de tre partier kan enes.

Imidlertid har Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt en joker: Hun kan blive Danmarks første kvindelige statsminister.

Hun kan sælge de kvindelige værdier med overbevisning. Det har Anders Fogh Rasmussen langt sværere ved, og netop de tvivlende kvinder er meget afgørende for nøste valg. Hvor Fogh ved de sidste to valg har fremstået som den moderne statsministerkandidat i modsætning til først Poul Nyrup Rasmussen og siden Mogens Lykketoft, er det nu Helle Thorning-Schmidt, der er yngst og kan virke som den mest moderne leder.

 

Jokerne

Alt kan ske i en valgkamp. Anders Fogh Rasmussen kan i et forsøg på at tiltrække de kvindelige vælgere lancere meget konkrete familiepolitiske tiltag på samme vis, som da regeringen i 2001 lovede et års barsel og ved det seneste valg garanterede billigere daginstitutioner. Fra oppositionens side vil både Socialdemokraterne og de radikale forsøge at bringe globaliseringen og spørgsmålet om, hvordan Danmark skal klare sig i fremtiden med udflytning af arbejdspladser og stigende international konkurrence på dagsordenen. Den stigende ulighed bliver også et tema, som Socialdemokraterne vil slå sig op på i en valgkamp.

Uddannelsespolitik vil også dukke op i valgkampen som en del af velfærdsdiskussionen. SF har meldt en bedre folkeskole ud som et konkret valgtema.

Der er ingen tvivl om, at regeringen vil gøre sit yderste for at have trukket de danske styrker ud af Irak inden næste valg. Udenrigspolitik bliver sjældent en vindersag ved et folketingsvalg, selvom oppositionen gerne vil have situationen i Irak og Afghanistan på tapetet. Men det afhænger helt af situationen i de to lande.

mette f
Nyheder

Mette Frederiksen:

Varsler nye coronatiltag

jul ree
Kendte

Janni og Karsten:

Stikker af i julen

dyrby
Nyheder

Nu står Dyrby frem:

Indrømmer krænkelser 

skuddrab
Krimi

Visitationszoner udvides efter drab

badehotellet
Film og TV

Badehotellet:

Kom med bag kulisserne

mundbind
Nyheder

Mand dræber to:

Skænderi om mundbind

Krimi

Politi: Skudepisoder er forbundet

corona brostrøm
Nyheder

Søren Brostrøm:

Man bør overveje at lukke nattelivet

Mette Frederiksen ser eftertænksom ud med den ene hånd under sin kind
Nyheder

Statsminister:

Vi overvejer flere tiltag

Magnus Heunicke med alvorlig mine
Corona

Heunicke er smittet

En meget flot stue bagved er en kæmpe reol fyldt med LP'er.
Kendte

Millioner i vente: 

Sanger sælger sin

penthouselejlighed

Portræt billede af den savnede mand.
Krimi

Peter er stadig forsvundet:

Her er politiets plan

En bil i et ørkenlignende landskab
Biler

7-sæders familiebil

til 185.000 kr.

En betjent står og snakker ind i en bil fra passagerdøren
Krimi

Betjente bedt om at

holde igen med sigtelser

En lommeregner og en kuglepen
Nyheder

Regnskabets time:

mange milliarder har

pandemien kostet statskassen

En finger på en mobil telefon
Nyheder

Efterretningstjeneste kan

ikke genskabe sms'er

Nærbillede af en alvorlig Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard: Jeg

blev misbrugt som barn

En mand dufter til en kop kaffe
Corona

Sådan kan patienter få

duft- og smagssans tilbage

En politibil i fuld fart
Krimi

To mænd ramt

af skud i Herlev

En mobiltelefon i zoom appen
Nyheder

Video: Direktør fyrer

900 ansatte

på Zoom-opkald 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Corona

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned