De første forårstegn går lige nu i næsen på dig, der lider af pollenallergi. Årets sæson for snøft og røde øjne er nemlig officielt begyndt.
LÆS OGSÅ: Spis det ikke - risiko for akut nyresvigt
Det melder patientforeningen Astma-Allergi Danmark, som anslår, at op mod en million danskere er allergiske over for det mikroskopiske blomsterstøv, der spredes fra planter og træer.
- Pollentallene er stadig lave, men vi har set en lille stigning i hassel- og elpollen, og derfor sætter vi nu sæsonen i gang, hvor vi dagligt informerer om, hvordan det udvikler sig, siger Sidsel Damsbo Andersen, der er biolog i Astma-Allergi Danmarks pollentælling.
Selv om februar kan føles tidligt, så er der intet underligt ved, at sæsonen bryder ud netop nu. Det fortæller Carsten Ambelas Skjøth, der forsker i pollen hos Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.
- Det er absolut normalt. Nogle gange er sæsonen startet endnu tidligere. Det afhænger altid af, hvornår vi får det gode vejr. Først skal der være noget kulde, som vi enten får i slutningen af december eller i januar, og derefter er de første træer klar. Så det varierer fra år til år, siger han.
Hvordan sæsonen bliver i år, er svært at spå om, men Sidsel Dambo Andersen fortæller, at der de seneste otte-ti år har været en trend, hvor et år med meget pollen efterfølges af et år med ikke så meget pollen i luften.
- Ifølge den trend skulle vi få et mildt år i år. Men det skal tages med forbehold, for det er 100 procent vejret, der bestemmer, hvor meget pollen der bliver sendt ud i luften, siger Sidsel Dambo Andersen.
Overordnet set er der dog en tendens, der peger mod, at fremtiden kommer til at byde på længere og mere intense perioder med pollen i luften. Og det skyldes klimaforandringer, fastslår fortæller Carsten Ambelas Skjøth.
- Når det bliver varmere, får de fleste træer bedre vækstvilkår, hvilket gør at de producerer flere pollen. Samtidig bliver pollensæsonen rykket fremad. Pollenene kommer tidligere og tidligere på året, og sæsonen strækker sig længere i den anden ende, siger han.
Det varmere klima i Europa betyder også, at den invasive plante bynkeambrosie gradvist breder sig længere og længere nordpå.
- Dens pollen er yderst aggressive. Vi har set folk med høfeber reagere på pollen fra bynkeambrosie, der er rejst gennem luften fra andre lande, forklarer pollenforskeren.
Hans bedste råd til dig som pollenallergiker er at tage din allergimedicin og holde løbende øje med pollentallene.
Sidsel Dambo Andersen gør samtidig opmærksom på, at Astma-Allergi Danmark har en gratis rådgivningstelefon, som du kan ringe til, hvis du har spørgsmål om din pollenallergi.
FAKTA: Vejret afgør pollenniveauet
- Vind- og vejrforhold bestemmer, om pollensæsonen bliver slem eller mild.
- Regn kan medvirke til, at pollen vaskes ud af luften og dermed begrænse antallet af pollen.
- Varme temperaturer og solskin øger normalt pollenniveauet. Intens tørke kan dog også give lave pollental, fordi græsset visner.
Kilde: Sidsel Dambo Andersen, der er biolog i Astma-Allergi Danmarks pollentælling
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus