Hikkeanfald kommer altid ubelejligt, og er de lange, vil man nærmest gøre hvad som helst for at stoppe de ukontrollerede høje lyde, der kommer ud af ens mund.
Måske har man hørt, at hikken kommer fordi, der er en anden, der tænker på en. Der er dog en mere fysiologisk forklaring på hikkeriet.
Ifølge Experimentarium.dk, der har skrevet en længere artikel om emnet, er det kroppens naturlige måde at fjerne fremmedlegemer fra spiserøret på. På den måde er host og hikke i familie.
Kroppens hjælp
Når man hoster, prøver kroppen at får fremmedlegemet i spiserøret op, mens kroppen med et hik forsøger at få fremmedlegemet nedad til mavesækken. Det vil altså typisk være når man ikke har fået maden hele vejen ned i mavesækken, at man hoster.
Hikke kan dog også komme når man ikke har spist. I de tilfælde skyldes det typisk sodavand, krydret mad eller alkohol. Kuldioxiden i sodavand og alkohol og de stærke krydderier kan ramme nogle følelegemer, som sætter hikken i gang.
Selvet hikket opstår i mellemgulvet, som er en muskel, der hjælper os med at trække vejret. Hikken opstår, når mellemgulvet trækker sig sammen i krampelignende sammentrækninger. Disse sammentrækninger hiver luft ind fra lungerne, som skaber et undertryk i mellemgulvet, skriver Experimentarium.dk.
Hikkede i 68 år
Der findes utallige gamle husmoderråd til at stoppe hikke – det skulle blandt andet hjælpe at holde vejret eller at drikke et glas vand på hovedet. Et af de mest velkendte tricks må være det gode gamle chok.
Hverken chok eller vand kunne hjælpe den mand, der har rekorden for verdens længste hik. Charles Osborne hikkede i hele 68 år. Det har givet ham en plads i Guinness Rekordbog. Han hikke begyndte dog hverken af sodavand eller krydret mad. Den startede på grund af en sprængning af et blodkar i hans hjerne og stoppede først et år før han døde.
Rekordindehaveren hikkede 40 gange pr. minut i begyndelsen, men efter mange års hikken, kom hikkene ”kun” 20 gange i minuttet.