Hvor er der en voksen? Noget tyder på, at nutidens forældre har en pointe, når de lørdag går på gaden for gøre opmærksom på, at der er blevet færre voksne pr. barn i landets daginstitutioner. Der er nemlig gradvist kommet flere børn pr. voksen i institutioner – både børnehaver og vuggestuer. Det skriver Information.
I 1972 var der 3,4 vuggestuebørn pr. voksen, mens der for børnehavebørn var syv børn til én voksen, viser tal fra en rapport fra 2017 udviklet af analyse- og
konsulentvirksomheden Bureau 2000. Og 44 år senere – i 2016 – var tallene vokset, så der var fem til seks vuggestuebørn pr. pædagog, mens der var 10-12 børnehavebørn pr. voksen. Denne opgørelse ser kun på den tid, der faktisk anvendes til børnene.
Det vigtige er ikke de eksakte normeringer – for det er en debat med mange nuancer og forskellige opgørelsesmetoder. Tallene kan snarere bruges til at dokumentere den udvikling, der har gjort sig gældende på daginstitutionsområdet siden 1970’erne. Først fra 2015 er der blevet lavet en systematisk statistik over normeringer på daginstitutionsområdet udarbejdet af Danmarks Statistik.
Modsat tallene fra den tidligere omtalte rapport fokuserer Danmarks Statistik på bruttotimeforbruget, og ser derfor ikke på den tid pædagogerne reelt har med børnene, men det samlede timeforbrug i institutionerne.
- På grund af forskellige måder at opgøre personalets tid på er tallene behæftet med en vis usikkerhed i forhold til, hvor stor en del af pædagogernes tid der anvendes på børnene, forklarer Niels Glavind, partner og direktør i Bureau 2000.
Historisk er det forløbet på den måde, at der i midten af 1970’erne var store nedskæringer på daginstitutionsområdet, efter at det blev overgivet til kommunerne. De efterfølgende år havde de faglige organisationer deres storhedstid, hvor det lykkedes dem at kæmpe meget af den tabte tid tilbage, fortæller Niels Glavind.
Og op til 1990’erne viser tallene da også, at der generelt har været færre børn pr. voksen i institutionerne. Men siden da har der været en udvikling, der gør, at der bliver brugt en mindre andel af pædagogernes tid sammen med børnene.
Flere administrative opgaver er blevet overladt til de enkelte institutioner. Samtidig bliver der brugt mere tid på forældresamarbejde i forhold til tidligere, hvilket i sig selv er positivt, men også en opgave der tager tid, siger Glavind.
Derudover har der været en tendens til, at kommunerne pålægger institutionerne at medvirke til kvalitetsrapporter og projekter, som nødvendigvis også tager tid.
- Men der er ikke nogen tvivl om, at det tilsammen har gjort, at den andel af tid, der bruges på børnene, er blevet væsentligt mindre, siger Niels Glavind.
Opgørelserne fra Danmarks Statistik viser, at normeringerne har været forholdsvis uændrede fra 2015 til 2017. De eksakte tal fra denne periode kan dog ikke sammenlignes med tallene fra Bureau 2000, da de er opgjort på to forskellige måder.
Debatten om normeringer fylder også på Christiansborg, hvor børne- og socialminister Mai Mercado (K) i tirsdags var kaldt i samråd.
Jacob Mark (SF) vil have indført en lov om minimumsnormeringer i daginstitutionerne og ville på samrådet vide, hvorfor ministeren ikke vil indkalde til forhandlinger om normeringer.
Mai Mercado forklarede på samrådet, at der ikke er nogen penge at forhandle normeringer om, men at hun i øvrigt bakker op om forældredemonstrationerne i weekenden. Efter planen deltager ministeren selv i en af demonstrationerne lørdag.
Information