Det er almindelig kendt, at man blandt andet skal holde hjernen aktiv, være social, bevæge sig og droppe tobakken for at nedsætte risikoen for demens.
Men nu har forskere indkredset de tre mest skadelige faktorer for hjernen, der har størst indflydelse på udviklingen af demens: diabetes, luftforurening og alkoholforbrug.
Konklusionen bygger på hjerneskanninger af knap næsten 40.000 personer i alderen 44 til 82 år i Storbritannien, skriver The Washington Post.
Forskerne sammenlignede 161 risikofaktorer for demens, som for eksempel blodtryk, kolesterol, diabetes, vægt, alkoholforbrug, rygning, humør, inflammation, forurening, hørelse, søvn, socialisering, kost, fysisk aktivitet og uddannelse.
Formålet var at finde ud af, hvordan disse faktorer ser ud til at påvirke visse hjerneregioner, der allerede er særligt sårbare over for Alzheimers sygdom og skizofreni.
- Disse sårbare områder af hjernen udvikler sig i løbet af teenageårene og hjælper hjernen med at behandle og integrere "bidder af information på tværs af forskellige sanser", siger Gwenaëlle Douaud, lektor ved University of Oxford og medforfatter til studiet.
- Men de er de første, der forsvinder, når vi begynder at ældes, tilføjer hun.
Selvom de andre faktorer også spiller en rolle i forhold til risikoen for at få demens, har diabetes, luftforurening og alkoholforbrug hver en effekt, der er cirka dobbelt så stor som de andre førende risikofaktorer.
De næste større risikofaktorer er søvn, vægt, rygning og blodtryk.
Flere end 55 millioner mennesker lever med demens over hele verden, og det tal forventes ifølge WHO at stige til 153 millioner inden 2050 .
Fakta om demens
Demens er betegnelsen for en tilstand, hvor de mentale færdigheder bliver svækket af sygdom.
- Ordet demens kommer fra latin og betyder "væk fra sindet". Selv om man ikke ved, hvorfor demenssygdomme opstår, skyldes det altid sygelige forandringer i hjernen.
- Ifølge Alzheimerforeningen er der er flere end 200 forskellige sygdomme, som medfører demens.
- 89.000 danskere over 60 år lever med en demenssygdom.
- Risikoen for at få en demenssygdom stiger med alderen. Men det er en myte, at en demenssygdom er en naturlig følge af alderdom.
- De fleste demenssygdomme er fremadskridende. Der findes ingen helbredende kur mod sygdommen.
- Den demensramte bliver langsomt dårligere, og behovet for hjælp vil vokse. Længden af forløbet kan variere fra nogle få år til flere årtier, inden man dør af sygdommen.