De rigeste kommuner får fejlagtigt 2,5 milliarder kr. mens provinsen fattes penge

Københavns Kommune har alene fået 1,7 milliarder kroner mere, end hvis udlændinges uddannelsesniveau havde været kendt. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv/Mads Nissen )

På grund af manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau kan Københavns Kommune indkassere 1,7 milliarder kroner ekstra i butikken.

København og syv nordsjællandske kommuner har fejlagtigt scoret over to og en halv milliarder kroner gennem en årrække.

Til gengæld er provinsen blevet snydt.

Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

- Bare det, at det kan dokumenteres, at vi er blevet snydt for 50 millioner kroner er en god indikation på, at der er noget at komme efter generelt i forhold til udligning, siger Mogens Gade (V), der er borgmester i Jammerbugt Kommune,. 

De mange milliarder kroner ekstra til landets rigeste kommuner skyldes, at udlændinges uddannelsesniveau ikke er blevet registreret siden 2006.

Det betyder, at alle udlændinge, der er kommet til Danmark i perioden 2006-2017, er blevet placeret i kategorien ’uden erhvervsuddannelse’. 

I dag modtager kommunerne kompensation fra det kommunale udligningssystem for den sociale belastning, som udlændinge uden uddannelse kan betyde for kommunen. Det har særligt været til gavn for de store kommuner med mange udlændinge.

Provinsen snydt for millioner

Den manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau skyldes, at ministerierne, der finansierede opgørelsen, pludselig smækkede pengekassen i.

Men med penge i ryggen fra Rockwool Fonden fik Danmarks Statistik i år mulighed for at undersøge udlændinges uddannelsesniveau for første gang siden 2006. Tallene talte sit tydelige sprog: Det så faktisk rigtig fint ud med udlændinges uddannelse i hovestaden. 

”Blandt alle indvandrere – både dem med dansk uddannelse og dem uden dansk uddannelse - er der overordnet set en højere frekvens af personer med lang videregående uddannelse end blandt personer med dansk oprindelse”, hedder det i rapporten.

Dataproces har analyseret oplysningerne for Nordjyske, og deres beregninger viser, at fejlene i udlændingenes uddannelse har fået stor betydning for fordelingen af pengene mellem kommunerne.

Hvor Gentofte Kommune har modtaget 300 millioner kroner for meget, skal Aalborg Kommune have over 100 millioner tilbage, og Hjørring Kommune skal have 73 millioner tilbage. 

Festen fortsætter

Alene Københavns Kommune har fået 1,7 milliarder kroner mere, end hvis udlændinges uddannelsesniveau havde været kendt.

Og festen kan fortsætte. Næste år modtager Københavns Kommune 438 millioner kroner, fordi midlerne fortsat udbetales efter den gamle model.

- Det vil sige, at selv norske eller svenske borgere, som bosætter sig i Danmark for at arbejde, vil give kompensation for en social belastning, som de ikke påfører kommunen, siger cheføkonom Michael Hjort fra firmaet Dataproces i Nibe til NORDJYSKE.

Overborgmester Frank Jensen (S) fra Københavns Kommune vil ikke stille op til interview til Nordjyske. Det samme gælder økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).