David Trads: Her er ti bud på en fredelig fremtid

David Trads er journalist og forfatter.

Da jeg for ti år siden udgav en bog om, hvordan vi risikerede stadig større konflikter mellem Vesten og islamismen, sluttede jeg af med ti gode råd til en bedre verden – og da de desværre fortsat er dybt aktuelle, bringer jeg dem her igen:

  1. Skab plads på vestlige arbejdsmarkeder til indvandrere og deres efterkommere.
  2. Jævn de deprimerende indvandrerghettoer med jorden og find nye boliger.
  3. Inddrag moderate muslimer i de vestlige samfund og gør dem til forbilleder.
  4. Eksponer de hadske islamister og fremvis deres ubehagelige dødskult.
  5. Bevis, at demokrati og religion uden problemer kan praktiseres på samme tid.
  6. Genopdag styrken i demokrati og fulde rettigheder for hvert eneste menneske.
  7. Anerkend USA's rolle og sørg for europæisk styrke til at påvirke den positivt.
  8. Stands det tætte samarbejde med muslimske diktatorer og søg i stedet demokraterne.
  9. Respekter ethvert demokratisk valg, også når det fører til tvivlsomme vindere, men hold øje med senere krænkelser.
  10. Søg de gode eksempler overalt og giv dem så meget støtte som muligt.

DET HANDLER alt sammen om, skrev jeg dengang, at skabe håb for den enkelte. For så længe mange muslimer, uanset om de bor i muslimske eller europæiske lande, forudser, at i morgen bliver værre end i dag, så vil militante islamister have gode kår.

Men den dag, hvor de fleste tror, at i morgen bliver bedre end i dag, ja, den dag er det slut med opbakningen til fjenden iblandt os. Det er vores pligt at gøre vores bedste for, at de udviklinger, som er positive, får den størst mulige opbakning.

Tænk hvis flere havde lyttet til de ti råd, jeg kom med for ti år siden i ’Islam i flammer – Danskerne og det muslimske oprør.’ Ja, så tror jeg faktisk, at verden ville have været bedre.

MEN ER de ikke bare almindeligheder og nemme overskrifter, jeg kommer med?

Jo, delvist – men hvis man gennemfører store ændringer som samfund, så kræver det tre ting: Overblikket til at udtænke en vision; evnen til at lægge en strategi, som kan gøre visionen til en brugbar politik; og endelig viljen til at føre strategien ud i livet gennem årelangt arbejde.

Desværre oplever jeg ofte, at danske politikere forsømmer at drømme og tænke i visioner, når det handler om at løse vor tids store udfordring – kombinationen af integration, flygtninge, indvandring og terror. Ja, alt for ofte lyder det, som om de har givet op.

BILL CLINTON, min politiske helt, siger altid, at en politiker både skal være i stand til at italesætte et problem og dernæst anvise en vej ud af problemet. En løsning.

Hvor ville jeg ønske, at vores ledende politikere – fra alle de ansvarlige partier – satte sig ned og udtænkte en vision for, hvordan vi kan bevæge os i retning af en mere fredelig fremtid.

En vision, som gør op med ’dem’ og ’os’. En vision for, hvordan vi kan fremtidssikre sammenhængskraften i vores samfund. En vision med fokus på det, der bringer os sammen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.