Administration 

Danskerne: Når Løkke ikke vil, så gør vi det selv

Syrere og afghanere på flugt får danskerne til lommerne som aldrig før. Mens regeringen strammer asylregler og skærer udviklingsbistanden, donerer danskerne store bidrag til flygtningehjælp.  (Foto: Foto: Søren Bidstrup, Scanpix.)

Flygtningekrisen får danskerne til lommerne og vi bliver frivillige som aldrig før.

Hjerteskærende billeder af en lille druknet flygtningedreng og horrible forhold i flygtningelejre i Libanon får i stigende grad danskerne til lommerne.

Så mens Lars Løkke Rasmussens regering skærer milliarder af udviklingshjælpen og indfører stramninger i udlændingepolitikken, sender Hr. og Fru Danmark sms-bidrag og donerer impulsivt penge på hjælpeorganisationernes hjemmesider som aldrig før.

De fire store hjælpeorganisationer - Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet - melder alle om markante stigninger i private bidrag. Selvom ingen af organisationerne endnu har det endelige tal for indsamlede midler i 2015, er der ingen tvivl om, at 2015 bliver et rekordår for danskernes givervilje.

I Dansk Flygtningehjælp er skønnet, at der i alt er kommet private bidrag på knap 89 millioner kroner i 2015. Det er en stigning på cirka 50 procent sammenlignet med 2014, hvor der i alt blev samlet 58 millioner kroner ind via private bidrag og landsindsamlingen.

Stigende givervilje fantastisk

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm kalder danskernes stigende givervilje fantastisk.

- Det er blevet synligt for danskerne, at der er rigtig mange flygtninge i verden lige nu, hvis tilværelse er forfærdelig. Mange mennesker tænker: Hvad kan vi gøre for at hjælpe? Nogle rejser frivilligt til Lesbos for at give en hånd med, og andre griber til lommerne for at give et bidrag, og det er vi superglade for, siger Andreas Kamm.

Han fremhæver, at Flygtningehjælpen mærker en vækst både i forhold til private donationer, flere frivillige og fonde, der af egen drift ringer og tilbyder deres hjælp i form af tilskud til konkrete projekter.

- Det er positivt hele vejen rundt. Og en rigtig god fornemmelse, der både viser os, at danskerne gerne vil hjælpe, men også at det er lykkedes med at formidle kendskabet til  flygtningenes vilkår rundt om  i verden og i Danmark, siger Andreas Kamm.

Når politikerne svigter, træder danskerne til

Pengene fra private givere er også strømmet ind hos Folkekirkens Nødhjælp sidste år. I alt donerede danskerne godt 192 millioner kroner til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i 2015, og det er godt 23 millioner kroner mere end i 2014.

Generalsekretær i Nødhjælpen Birgitte Qvist-Sørensen er taknemmelig for, at danskernes givervilje stiger samtidig med, at regeringen skærer ned på Danmarks udviklingshjælp.

- Det er i den grad opløftende, at danskerne træder til med hjælp til verdens fattigste, når politikerne svigter, siger hun.

Udover at bruge pengene på at hjælpe flygtninge til bedre levevilkår i de såkaldte nærområder arbejder Folkekirkens Nødhjælp også med blandt andet at hjælpe tørketruede bønder i Etiopien.

Red Barnet fik 10.000 nye faste støtter

Selvom det endelige indsamlingsresultat ikke er gjort op i Red Barnet, tør fundraising- og kommunikationschef Claes Amundsen godt sige, at 2015 bliver et rekordår. Blandt andet er antallet af faste bidragydere eksploderet fra 15.000 i 2014 til 25.000 sidste år. Derudover fik organisationen indsamlet 12 millioner kroner i deres årlige landsindsamling, hvilket  var godt 50 procent mere end året før.

Men Claes Amundsen oplever ikke, at danskernes trang til at hjælpe er en modreaktion på nedskæringer i udviklingsbistanden og stramninger i asylreglerne.

- Jeg ser ikke danskernes givervilje som en modreaktion men som en medreaktion udløst af empati. Når en flygtningekrise forvandler sig fra en abstrakt størrelse til en menneskelig krise tæt på, får folk lyst til at støtte, siger han.

Røde Kors rider på succesbølge

Også i Dansk Røde Kors strømmer hjælpen ind. Organisationen kan først komme med præcise tal for indsamlede private donationer i 2015, når de 213 lokale afdelinger har leveret deres regnskaber i løbet af et par måneder, oplyser økonomichef Marie Degn Bertelsen.

I 2014 viste årsregnskabet fra Dansk Røde Kors, at man fik 342 millioner kroner ind via indsamlinger og private bidrag. Det tal vil ifølge økonomichefen stige med mindst 5 og op til 15 procent i 2015, og giverviljen skyldes ifølge Marie Degn Bertelsen både flygtningekrisen og det store jordskælv i Nepal.

Alene antallet af sms-bidrag og bidrag via Røde Kors’ hjemmeside er fordoblet i 2015 sammenlignet med året før. Derudover er Dansk Røde Kors gået fra omkring 25.000 til 30.000 frivillige.

Nye strømninger af hjælpsomhed

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm oplever, at der er nogle strømninger af positiv hjælpsomhed i befolkningen, der favner bredt og kommer alle organisationer til gavn. Han peger også på den nye bevægelse ’Venligboerne’, der har lokalafdelinger overalt i landet, som en del af den strømning.

- Fænomenet Venligboerne er jo et fantastisk eksempel på, at der opstår nye positive bevægelser, der på hver sin måde forsøger at hjælpe i situationen, siger han.

Andreas Kamm ser den voksende giverlyst, de mange frivillige og de nye initiativer som et forsvar for det danske og europæiske værdigrundlag, der for tiden er under stærkt pres fra især beslutningstagerne, som blandt andet piller ved rettighederne for familiesammenføringer.

- Der er et pres på rettigheder, hvor de frivillige bliver sådan en slags demonstration af, at der er lag i befolkningen, som på den måde giver en stemme i den anden retning om, at vi må være mere hjælpsomme og mere rummelige, siger han.

Giverviljen har ikke toppet endnu

Andreas Kamm tror ikke, at danskernes givervilje har toppet. Tværtimod er han overbevist om, at danskerne fortsat vil finde deres smartphone frem eller donere penge på nettet i 2016.

- Jeg vil tro, at vi også kan mærke den her positive bølge i 2016. Det tror jeg også, fordi jeg ikke hører til dem, der tror, at det her går over. Tværtimod tror jeg, at vi har en meget langvarig situation med rekordhøje flygtningetal, som vil berøre Europa og Danmark i en lang periode, fordi vi har Mellemøsten tæt på, fastslår han.

- Vi har lige hørt om 27 flygtninge, der er druknet i havet mellem Tyrkiet og Grækenland, og i år vil vi fortsat blive konfronteret med noget, der rører os meget som mennesker og får os til at tænke: Jamen, det går jo ikke. Derfor tænker jeg, at danskerne fortsat vil bidrage, siger Andreas Kamm.

Rekordår for private gaver til hjælpeorganisationer

Dansk Røde Kors - er gået fra 25.000 til godt 30.000 frivillige i 2015. I 2014 fik organisationen i alt 342 millioner kroner i indsamlede midler fra blandt andet genbrug, frivillige bidrag, fonde og arv. I 2015 forventes tallet at stige med et sted mellem 5 og 15 procent - eller mindst 17 millioner kroner.

Folkekirkens Nødhjælp - danskerne har doneret godt 192 millioner kroner i 2015. Det er mere end 23 millioner kroner mere end i 2014.

Dansk Flygtningehjælp - har indsamlet cirka 89 millioner kroner fra private bidrag, indsamlinger og events i 2015. I 2014 var tallet 58 millioner kroner. Dertil skal lægges bidrag fra fonde og virksomheder. Organisationen har også fået tusindvis af nye frivillige.

Red Barnet - har fået cirka 10.000 nye faste bidragydere i 2015, så organisationen nu har i alt 25.000 personer, der i gennemsnit betaler cirka 1.000 kroner årligt. Derudover rekordindsamling på 12 millioner kroner til Red Barnets Landsindsamling i september.

Note: Organisationerne har endnu ikke udgivet årsregnskaber for 2015. Tallene bygger på rundringning.

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen

skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde

tegneseriebillede
Kendte

Landsholdsspiller

rykker til Andeby

kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne

viser sin nye kæreste

regnvandsbeholder
Nyheder

Det vådeste år nogensinde

mand
Kendte

Thomas Evers Poulsen: 

Mor er hjemme igen

en mand foran en bærbar
Debat

AI’s vil oplære, hverve og skabe nye hackere som vi aldrig har set det før

græsbynke
Nyheder

Højeste niveau nogensinde

lotto kupon
Nyheder

Flere millionærer

Nyheder

SF får vild måling

Nyheder

Vi gider ikke nyheder

sol
Nyheder

Op til 23 grader 

mand
Nyheder

Hjulmand bevarer optimismen

boligkvarter
Nyheder

Godt nyt til

boligejere

Kasper Hjulmand
Sport

Hjulmand: Det

blev for nervøst

forskelligt overlevelses gear
Nyheder

Salget er eksploderet

En tørretumbler
Krimi

Efterskoleelev sad

fast i tørretumbler

Kong Frederik med uniform på
Kongelige

Kongen er

klar til kamp

Nicklas Nielsen med pokalen over hovedet
Sport

Dansk Le Mans-vinder:

Jeg har drømt om

det hele livet

Holdet bag revyen.
Kendte

Sygdom:

Tivolirevyen aflyst