Danskerne siger ja til skifergas

Mange danskere støtter udvindingen af skifergas, som en del af fremtidens energiforsyning i Danmark. (Foto: Foto: Dario Lopez-Mills/AP)

Mere end halvdelen af danskerne mener, at man skal gå efter at udvinde skiftergas, hvis der viser sig nok gas til et energi-eventyr.

Skifergas ja tak. Et flertal af danskerne mener, at skifergas skal udnyttes i fremtidens energiforsyning, hvis kommende boringer viser, at undergrunden byder på et skatkammer af naturgas. Det viser en ny måling for Jyllands-Posten foretaget af analyseinstituttet Wilke.

- Det er et overraskende højt antal, der siger ja. Det må være energiforsyningsretningen, som man lægger vægt på, siger Peter Pagh, som er professor i miljøret på Københavns Universitet, der har fulgt debatten om skifergas.

Målingen afslører, at over halvdelen af danskerne støtter skifergas i fremtidens energiforsyning, mens en fjerdedel siger nej, og de resterende svarer "ved ikke". I regeringspartiet Radikale Venstre peger miljøordfører Lone Loklindt på, at miljøhensyn bør vægtes højt.

- Det er en smule overraskende, at så mange svarer ja, under forudsætning af, at det er uden risiko for miljøet. Det er mit eget grundsynspunkt, at det kun kan ske, uden at vi gør skade på f.eks. vores drikkevand siger hun.

Hos Greenpeace mener man, at undersøgelsen viser, at der ikke har været nok offentlig debat om udvinding af skifergas. For hvis danskerne kender processen, så vil mange skifte holdning, tror Greenpeace.

-Det er min vurdering, at når folk virkelig finder ud af, hvordan det foregår, vil holdningen ændre sig, siger Tarjei Haaland, der er klima- og energiekspert i Greenpeace til Jyllands-Posten.