Danske Bank vil donere penge fra hvidvask: "De kan ikke købe sig til særbehanding"

- De kan bruge deres penge som de vil, men vi lever i et retssamfund. Det vigtigste er, at alt bliver belyst og de ansvarlige stillet til ansvar, siger Morten Bødskov (S). (Foto: Foto: Sofie Mathiasen, Ritzau Scanpix)

Penge, der kan være tjent på hvidvask af kriminelles penge skal gives til "samfundsgavnlige formål", siger Danske Bank. De kan bruge deres penge som de vil, men vi lever i et retssamfund, siger Socialdemokratiet, som opfordrer banken til åbenhed.

Socialdemokraterne er ikke videre imponerede over filantropien hos Danske Bank. Bankens ledelse meddelte i dag, at indtjeningen fra "mistænkelige transaktioner" skal gå til "samfundsgavnlige aktiviteter".

Udmeldingen kommer ovenpå den hvidvasknings-sag, hvor kriminelle angiveligt har hvidvasket penge gennem Danske Bank i Estland. Hvidvask som banken har tjent godt på.

Socialdemokratiet: Læg alt frem

Socialdemokratiets Morten Bødskov reagerer ved at slå fast, at banken ikke kan købe sig til særbehandling:

- De kan bruge deres penge som de vil, men vi lever i et retssamfund. Banken er politianmeldt, der er en undersøgelse i gang og derfor er min opfordring til Danske Bank: Fremlæg nu alt. Det vigtigste er, at alt bliver belyst og de ansvarlige stillet til ansvar, siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervs-, vækst- og eksportudvalg.

- Danske Bank har skadet tilliden til finanssektoren. Det er meget alvorligt. Tænk på, at samfundet gennem ti år har stillet 4.200 milliarder til rådighed i garanti til bankerne. Derfor skal alt frem i lyset, siger Morten Bødskov (S).

Danske Bank har endnu ikke et fuldt overblik over, hvad banken har tjent på hvidvaskningen af penge fra kriminel aktivitet, men bruttoindtægterne fra den estiske afdeling fra 2007-2015 lå på omkring 1,5 mia. kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov, der holder sommerferie, men han skriver følgende på Twitter:

LÆS OGSÅ: STOP JER SELV, DANSKE BANK