Debatindlæg Chefredaktør: Stop jer selv, Danske Bank!

DANSKE BANK GØR DET, de er bedst til. Hvidvasker penge!

Det er groft sagt, men efter at Berlingske Business i dag kunne afsløre, at Danmarks største bank gennem sin estiske filial har kørt op til 53 milliarder kroner fra tvivlsomme konti i udenlandske selskaber igennem banken, så er kritikken fortjent. Og mere end det.

SF har bedt justitisministeren om at redegøre for Bagmandspolitiets handlen i sagen. Internationale eksperter i hvidvask peger på det ansvar, bankens ledelse har. Selv om de siger, de ikke var klar over, hvad der foregik. ”I juraen taler man om, hvad man burde have været bekendt med,” siger hvidvaskeksperten Jakob Bernhoft til Berlingske Business.

TAK TIL AVISENS undersøgende journalister for i et helt år at have bidt sig fast i en sag, der bare bliver større og større. Det er på sin plads at spørge, om Danske Banks egne interne undersøgelser rækker ift. at få placeret ansvaret? Indtil videre er det kortlagt at stjålne russiske penge er blevet gjort rene i Danske Bank i Estland. Siden er det afsløret, hvordan penge fra andre østeuropæiske lande (Moldova og Aserbajdsjan) og fra våbenhandlere via stråmands selskaber er blevet gjort rene.

Penge lugter åbenbart ikke, men her er vi vidner til en rådden kultur.

DET ER GODT, at erhvervsminister Rasmus Jarlov har meldt kontant ud, og det er spørgsmålet, om den ansvarlige ledelse kan undgå et retligt efterspil. Banken er angiveligt i gang med at kulegrave transaktioner fra 3.000 kunder i Estland. Hvad den undersøgelse viser, får vi at vide om nogle måneder.

Danske Bank har også sat ledelseskulturen under lup. Der er noget for topchef Thomas Borgen at komme efter. Han mener fortsat ikke, at det er rette tid at gå.

FOR ALMINDELIGE DANSKERE og borgere i andre lande må vi håbe, at myndighederne kører denne sag helt til bunds. Det er utåleligt, at der bliver svindlet på 1. klasse. Og det er trist, hvis en dansk virksomhed har hjulpet kriminelle med deres forehavende.

Danske Bank kan kun ønske, at denne sag afdækkes og at kulturen får en markant opretning. Tilliden til vores banker er stadig skrøbelig efter finanskrisen for knap 10 år siden. Det er svært at acceptere, når ansvar ikke gøres gældende!

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.