Det er overraskende, at De Radikale skifter mening og nu ønsker at give en officiel undskyldning for den danske medvirken til slaveri og slavehandel under tiden som kolonimagt i Dansk Vestindien.
Sådan lyder det fra udenrigsordfører Søren Espersen (DF), der ikke ser nogen grund til, at dagens danskere skal tage ansvar for deres forfædres handlinger.
- Vi støtter den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen for at have sagt, det ikke giver nogen mening, at generationer, som aldrig har holdt slaver, skal give undskyldninger til generationer, der aldrig har været slaver, siger han.
Samme melding kommer fra politisk ordfører i Venstre Jakob Ellemann-Jensen.
Han kalder det en "besynderlig diskussion".
- Jeg synes heller ikke, at vi skal undskylde vikingetogterne over for Frankrig, siger han.
- Jeg synes altså, at undskyldninger skal gives af dem, der har begået ugerningerne.
Begge ordførere er samtidig i tvivl om, hvem den reelt skulle rettes mod.
- Jeg synes, det bliver en meget teoretisk diskussion, at et land skal undskylde mod en øgruppe, siger Jakob Ellemann-Jensen, der dog understreger, at slaveriet var en mørk periode i danmarkshistorien.
For Søren Espersen handler det også om, at en undskyldning til Dansk Vestindien kan åbne op for lignende krav.
- Hvis vi begynder på det her, så er det jo en skrue uden ende, fordi danmarkshistorien er en stor blanding af godt og ondt og alle mulige forskellige ting, siger han.
Tiden med slaver i Dansk Vestindien begyndte, da Danmarks første koloni blev oprettet på øen St. Thomas i 1672.
Først i 1848 blev alle koloniens slaver erklæret frie.
Ud over De Radikale ønsker også Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti at give en officiel undskyldning til den tidligere danske koloni.
/ritzau/