Indholdstilbud fra Videnskab.dk distribueret af Ritzau.
INFO: Anvendelse af Ritzaus ekstratjeneste og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene i bunden af denne meddelelse.
**** RITZAU EKSTRA ****
Det kan være svært at forestille sig, at lille Danmark kan være et lige så stort skatkammer af uopdagede arter som de tropiske regnskove eller havets mørkeste dybder.
Men faktisk sker der i disse år et hav af nye opdagelser på svampeområdet i den danske natur.
»Danmarks skove minder lige nu om dybhavet, hvor der jo dukker nye arter op, nærmest hver gang man kigger grundigt efter,« fortæller Jacob Heilmann-Clausen, der er lektor ved Globe Institute på Københavns Universitet til Videnskab.dk.
ET REGULÆRT SVAMPEBOOM
Siden 2009 er der registreret intet mindre end 2.185 nye arter i Danmark gennem den online database Danmarks Svampeatlas, som blandt andre Jacob Heilmann-Clausen står bag.
»Vi lavede det, som man i dag kalder 'citizen science' (videnskabeligt projekt med bidrag fra frivillige, red.),« fortæller svampelektoren om projektet, der siden dets begyndelse har modtaget over en million svampefund fra mere end 5.000 frivillige entusiaster.
At der stadig kan ske så mange nye opdagelser, kan ifølge Jacob Heilmann-Clausen skyldes to ting.
For det første har svamperiget ifølge lektoren været underbelyst og blev først i 1960’erne traditionelt anerkendt som et rige for sig og ikke blot »blev set som en kuriøs underafdeling af planteriget,« som han udtrykker det til Videnskab.dk.
For det andet begyndte forskerne hos Danmarks Svampeatlas i 2018 at DNA-sekventere svampefund og kunne alene på den baggrund registrere omtrent 1.000 nye arter.
GAMLE OG NYE ARTER
Adspurgt om der er nogle særlige svampegrupper, der er værd at fremhæve, nævner Jacob Heilmann-Clausen pigsvampene:
»Det er jo spiselige svampe, som de fleste kender fra deres svampebog, og som alle kan gå ud og sanke, fordi de næsten er umulige at forveksle med giftige arter. For få år siden troede man, at der fandtes tre arter i Danmark. Nu ved vi, at der er mindst 11.«
Blandt andre svampegrupper er antallet af danske arter eksploderet endnu mere. For eksempel er antallet af kendte trævlhattearter øget fra under 100 danske arter til over 300, fortæller Jacob Heilmann-Clausen.
Selvom der i visse tilfælde er tale om hidtil videnskabeligt ubeskrevne arter – såsom arten Entoloma indikon, der nu er at finde i Danmarks Svampeatlas – er der overvejende tale om allerede kendte arter, man tidligere ikke havde registreret i dansk natur.
En stor del af de mange nye og gamle svampeopdagelser beskrives i bogen Danmarks Basidiesvampe, som Jacob Heilmann-Clausen netop har udgivet i samarbejde med tre forskerkolleger, skriver Videnskab.dk.
ANDRE ARTIKLER PÅ VIDENSKAB.DK:
The Last of Us: Svampeinfektioner kan virkelig slå os ihjel https://videnskab.dk/krop-sundhed/the-last-of-us-svampeinfektioner-kan-virkelig-slaa-os-ihjel/
Læs mere på Videnskab.dk: Sådan kan svampe redde verden – fra rensning af vand til nedbrydning af plastik https://videnskab.dk/naturvidenskab/saadan-kan-svampe-redde-verden-fra-rensning-af-vand-til-nedbrydning-af-plastik/
https://videnskab.dk/naturvidenskab/dansk-svampeeksplosion-2-185-nye-arter-er-opdaget-i-danmark-siden-2009/
Redaktionel kontakt:
Vibeke Hjortlund
tlf.: +4540507765
e-mail: vh@videnskab.dk
Videnskab.dk