Dansk kunstner bygger vandfald ved Versailles-slottet

Olafur Eliasson under en pressekonference mandag, hvor hans projekt blev offentliggjort. (Foto: Foto: Michel Euler/AP)

Olafur Eliasson er kunstneren bag en stor vandinstallation ved Versailles-slottet uden for Paris.

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson vil "få drømmene til at gå i opfyldelse" med et nyt kunstprojekt i Frankrig.

I juni skal han efter planen have et stort værk klar i form af, hvad han selv betegner som "et utroligt højt" springvand i haven foran Versailles-slottet uden for Paris.

Han vil dog ikke sætte tal på, hvor mange meter vandet vil skyde op i luften, men siger kryptisk over for det franske nyhedsbureau AFP, at "størrelsen bestemmes af tilliden til den mere kosmiske barok".

Den 49-årige kunstner løftede mandag lidt af sløret for den udstilling, han står bag, og som efter planen åbner 7. juni og kan opleves til og med oktober.

Under den franske "solkonge" Louis XIV's tid i 1600-tallet var der oprindeligt planer om at opføre et stort springvand i slotshaven. Men planerne blev aldrig ført ud i livet dengang, trods forsøg på at pumpe vand fra floden Seine videre over en bakketop og til slotshaven.

- Vi vil gøre det umulige muligt og få drømmene til at gå i opfyldelse, sagde Olafur Eliasson ved præsentationen af projektet i Paris.

Springvandet er designet, så det skal ses fra Versailles-slottets spejlsal og fra terrassen foran paladset, oplyser den internationalt anerkendte kunstner.

Han vil også skabe en fortryllet tåge i slottets store haver, som vil ændre sig alt efter vejret. Her kan publikum gå ind at "fjolle rundt", siger Olafur Eliasson.

Versailles-slottet tiltrækker et stort publikum, der kommer for at opleve de skiftende kunstprojekter, slottet har udstillet, siger slottets direktør, Catherine Pegard.

Den dansk-islandske kunstner har tidligere lavet gigantiske kunstværker i form af store vandfald i New York, og han har også stået bag det store "The Weather Project" på Tate Modern i London.

/ritzau/AFP