Æggene fra den europæiske langhals kom til Evolutionsmuseet i september, hvor de blev udstillet, og siden da har man med spænding ventet på, hvad en røntgenscanning kunne afsløre om æggenes indhold.
- Dinosauræggene er unikke, fordi deres placering viser, at de formentlig er lagt, mens langhalsen har bevæget sig langsomt fremad, og sådan har de ligget uforstyrret de sidste 70 millioner år. Derfor har vi også været meget nysgerrige på, om der mon har gemt sig rester af bittesmå dinosaurer inde i æggene, siger Christoffer Knuth, direktør i Evolutionsmuseet i Knuthenborg Safaripark.
Scanningen af æggene skal nu videre til eksperter i Frankrig. Foto: Evolutionsmuseet
Spændende fund inde i æggene
Fredag blev Hypselosaurus-æggene scannet ved hjælp af en kraftig røntgenscanner på Aarhus Universitet, som har taget omkring 50.000 billeder af de i alt tolv æg. Det er første gang, at æg fra en langhals CT-scannes i Danmark.
Hvert æg måler cirka 30 centimeter i længden og de ligger samlet på et klippestykke som måler 1,9 gange 80 cm., der samlet vejer omkring 225 kg.
- Det, som umiddelbart springer i øjnene, er det, der ligner æggeskaller som ligger med den konkave side op (buen som normalt vender nedad, red.) i bunden inde i flere af æggene. Det peger på, at adskillige af æggene er klækket med unger, inden de fossilerede, forklarer biolog og lektor for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet Henrik Lauridsen om scanningen og forklarer videre:
- Vi fandt også nogle hyperintense elementer inde i flere af æggene, der ikke står i forbindelse med overfladen af ægget. Det betyder, at det ikke bare er sten, der er presset ind. Men hvad det helt præcist er, kræver yderligere undersøgelser med mere trænede øjne, siger Henrik Lauridsen.
På museet er der udstillet mange dinosaurer. Foto: Evolutionsmuseet
Kræver dybdegående undersøgelse
De umiddelbare fund fra scanningen skal nu undersøges yderligere af en ekspert i dinosauræg i Frankrig, en palæontolog i USA samt en endnu mere omfattende scanning.
- Det er spændende, at smugkigget ind i dinosauræggene allerede fortæller os noget om dinosaurernes fødsel, hvor nogle var klækket, andre formentlig endnu ikke, da de fossilerede. Det meste, vi ved om dinosaurer, handler nemlig om, hvordan de døde. Nu skal eksperter gennemgå de 50.000 scanningsbilleder og så får vi genscannet alle æggene i en endnu kraftigere scanner, så vi kan fokusere på de allermest interessante steder fra første scanning, forklarer Christoffer Knuth.