Der var meget på spil for den enlige mor og bankuddannede Bendine Frederiksen, da hun juli sidste år blev tvunget fra kontanthjælp og over på den lavere integrationsydelse.
- Jeg kæmpede som en pittbull for at overleve. Der var absolut ingen penge. Alt gik til mad og regninger. Selvom jeg var flyttet til udkantsdanmark for at få pengene til at række længere, var jeg tæt på at miste min lejebolig, siger hun til Avisen.dk.
Bendine Frederiksen bor i dag i Vorbasse ved Billund, men er født i Helsingør. Hun kom på ydelsen, der er målrettet flygtninge, fordi hun har boet og arbejdet i Belgien. Det samme gjorde tusinder af andre danske statsborgere, der ikke havde tilbragt mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark.
Men den regel viste sig at være i strid med EU-retten. Derfor er mange danskere nu kommet tilbage til den ydelse, de var på før, og en del har fået efterbetaling.
En rundspørge, som Avisen.dk har foretaget viser, at op mod 450 danskere i fire af de store kommuner har fået penge tilbage, fordi de ulovligt var endt på den omstridte integrationsydelse.
"Ikke længere flygtning i mit eget land"
I København, Odense og Aarhus er der borgere på integrationsydelsen, som endnu ikke har fået genoptaget deres sager, viser rundspørgen.
Set i det lys slap Bendine Frederiksen mere nådigt. I februar i år blev hun fjernet fra den omstridte ydelse, hvor hun havde fået 9.056 kroner månedligt efter skat.
Nu er hun tilbage på kontanthjælp og har omkring 1.000 kroner mere til rådighed om måneden. Derudover har hun fået udbetalt et engangsbeløb på 7.155 kroner i erstatning for tiden på integrationsydelse.
- Det var en kæmpe lettelse. Det var ligesom en tung sten, der faldt fra mit hjerte. Jeg kunne få ro og bruge de få kræfter, jeg har, på at komme videre. Jeg var ikke længere flygtning i mit eget land, forklarer hun.
Men de syv måneder på integrationsydelsen har givet nogle mentale tømmermænd.
- Jeg har totalt har mistet tilliden til systemet. Det var meget nedværdigende at få fjernet mine rettigheder som dansker og få status som flygtning. Det var ret forfærdeligt at kæmpe med, når jeg i forvejen har en sygdom, der gør, at jeg knap nok kan klare hverdagen, siger Bendine Frederiksen, der er plaget af såkaldt Postviralt Træthedssyndrom.
Nul ferie
På integrationsydelse havde Bendine Frederiksen ikke ret til ferie. Det var noget af det, der nagede hende mest, da Avisen.dk interviewede hende sidste sommer.
Hun var ulykkelig over, at hendes fire-årige datter ikke længere havde de samme muligheder som sine jævnaldrende i børnehaven.
- Det var fuldstændig grotesk, at min datter ikke måtte holde fri, fordi jeg ikke måtte, siger hun.
- Jeg skulle jo lære dansk og integreres, tilføjer Bendine Frederiksen.
Som kontanthjælpsmodtager behøver Bendine Frederiksen ikke længere at bevise, at hun er velintegreret, og hun har igen fået ret til at holde ferie. På flere måder er hun derfor bedre stillet i dag, forklarer hun. Men hun føler sig stadig svigtet, da hun med egne ord igen er "parkeret på kontanthjælp".
Hendes forventning er, at hun snart får et ressourceforløb.