Administration 

Troels efter næsten et år på integrationsydelse: "Jeg er på røven"

Integrationsydelsen har ramt en gruppe danskere, som den slet ikke var tiltænkt. En af dem, der er sat på den lave ydelse, er den pæredanske Troels Jakobsen. (Foto: Foto: Dot Severin Nielsen.)

I snart et år har Troels Jakobsen været på integrationsydelse. Men da han mener, at Københavns Kommune har truffet en ulovlig afgørelse, nægter han at skaffe dokumentation, der fjerner ham fra ydelsen.

Fem år i Athen blev skæbnesvangre for 47-årige Troels Jakobsen, der i dag bor i København og er uddannet ved Dramatikeruddannelsen på Aarhus Teater.

Han har tidligere arbejdet for Det Kongelige Teater, Zentropa og DR TV-DRAMA.

I oktober 2005 flyttede han til den græske hovedstad, fordi hans daværende kæreste var græker, og han havde mulighed for at freelance.

Hvad han ikke kunne forudse dengang, var, at årene væk fra Danmark betød, at han fik en kæmpe økonomisk lussing.

Sidste sommer modtog Troels Jakobsen nemlig et brev fra Københavns Kommune. Beskeden var nedslående: Han skulle på integrationsydelse fra 1. juli 2016.

Avisen.dk har set brevet, hvor der står, at Troels Jakobsen på integrationsydelse vil modtage omkring 6.000 kroner om måneden før skat.

Ulovlig afgørelse

Dermed var Troels Jakobsen en af de omkring 1.322 danske statsborgere i København, der sidste sommer røg på den lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, fordi de ikke havde boet i Danmark i mere end syv ud af de seneste otte år.

Men i november fastslog Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet, at det var i strid med EU-lovgivningen at sætte danske statsborgere på integrationsydelse, blot fordi de har boet et år ud af otte i et andet EU-land.

På den baggrund bad ministeriet kommunerne om at genbehandle sager, hvor danske statsborgere var sat på integrationsydelse.

- Det med, at jeg har været i Grækenland, er ikke en lovlig grund til, at jeg har været på integrationsydelse, for det krænker EU's frie bevægelighed, siger Troels Jakobsen til Avisen.dk.

I dag har Københavns Kommune gennemgået lidt over tusind sager, hvor københavnere, potentielt set kunne få omgjort deres afgørelse om integrationsydelse og få efterbetaling.

Det har foreløbigt betydet, at 294 borgere er taget væk fra integrationsydelsen igen. Og de flest af dem har fået penge med tilbagevirkende kraft, oplyser Lisbet Rasmussen, der er afdelingschef i kommunens Ydelsesservice i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Troels Jakobsens sag blev også genvurderet i marts, men han blev fastholdt på den omstridte ydelse.   

Sover på sofa

Da forholdet til den græske kæreste var ophørt, og den økonomiske krise begyndte at kradse, tog Troels Jakobsen i oktober 2009 hjem igen til Danmark.

Men efter et sygdomsforløb og en presset teaterbranche stod han pludselig uden arbejde og endte på kontanthjælp. 

For at slippe væk fra offentlig forsørgelse søgte han jobs udenfor teatermiljøet, fortæller han. Men i takt med, at hans økonomiske situation blev forværret på integrationsydelsen, dalede overskuddet til at søge nye job.

- I efteråret faldt det hele fra hinanden, for jeg havde ikke råd til at betale husleje. Min hverdag blev fyldt op med bare at overleve og finde ud af, hvordan pokker jeg kunne leve for så få penge, siger Troels Jakobsen.

Hans huslejekontrakt udløb, og han havde ikke råd til at forny den eller finde et andet sted at bo i hovedstaden, forklarer han. Men han ville blive i København, fordi han stiller op til efterårets kommunalvalg for Alternativet.

Det endte med, at han flyttede ind hos nogle venner, hvor han har fået lov til at medbringe en lille sofa, han sover på. Resten af hans ejendele er opmagasineret i bekendtes kælderrum.

Troels Jakobsen har to voksne børn og en søn, der bor hos sin mor. Den yngste, som han ser hver anden uge, betaler han børnebidrag til. Men i og med han det seneste år ikke har kunnet betale bidraget, skal han senere afdrage de cirka 1.200 kroner om måneden, forklarer han.

Skamfuldt at være flad

Da Troels Jakobsen ikke har familie, der kan hjælpe ham økonomisk, er han dybt afhængig af sin omgangskreds, fortæller han.

- Jeg er på røven. Og det ved hele min omgangskreds, så de har været mægtig fine. Man bliver jo socialt handicappet, for man kan ikke gå ud, siger han.

Det tog tid at lære at tage imod hjælp fra andre, oplevede Troels Jakobsen.

- Det var grænseoverskridende de første gange, jeg måtte lave Facebookopslag om, at nu var det den 10. i måneden, og jeg havde ikke nogen penge og vidste ikke, hvor jeg skulle få mad fra.

- Jeg skammede mig, da jeg gjorde det. Men i virkeligheden burde jeg jo ikke skamme mig. Jeg gør det ansvarlige. Jeg har behov for hjælp. Jeg beder om hjælp, siger han.

"Problem for retssikkerheden"

Når Troels Jakobsen har været fastholdt på integrationsydelse, hænger det også sammen med, at kommunen ikke kan se, at han har haft indkomst i Danmark i forskellige perioder fra 2010 til 2015. Det fremgår af det brev fra kommunen, som Avisen.dk har set.

Men Troels Jakobsen har ikke været udrejst siden 2009, fastslår han.

Hvorfor har du ikke bare fremskaffet den nødvendige dokumentation, der viser, at du opfylder opholdskravet?

- Jeg kunne nemt redde min egen røv, men rigtig mange borgere på kontanthjælp og hjemløse har ikke overskud til at sige fra. Hele det dokumentationskrav, som kommunen stiller op, er problematisk for retssikkerheden, for de har ikke nogen begrundet mistanke om, at jeg ikke har været i Danmark i de pågældende perioder, siger han.

Kommune: Borgen skal selv skaffe dokumentation

Københavns Kommune udtaler sig ikke om enkeltsager, men Lisbet Rasmussen, der er afdelingschef i Ydelsesservice under Københavns Kommune, skriver i et skriftligt svar til Avisen.dk:

"Vi følger naturligvis lovgivningen, herunder i denne sag vejledning i form af brev af 24. november 2016 fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet om netop integrationsydelse til danske statsborgere m.v. Hvis en borger mener, at vi har truffet en forkert afgørelse, har vedkommende naturligvis klageadgang til Ankestyrelsen."

Er det udelukkende borgeren, der selv skal fremskaffe den nødvendige dokumentation, eller kan man få hjælp fra kommunen?

"Kommunen skal i hver enkelt sag sikre sig, at der foreligger de fornødne oplysninger i sagen. Det påhviler ansøgeren at fremskaffe oplysningerne, i det omfang de ikke umiddelbart er tilgængelige for kommunen. Giver de oplysninger, der er i kommunens besiddelse – eksempelvis skatteoplysninger eller oplysninger om sprogkundskaber – kommunen anledning til tvivl om, at opholdskravet er opfyldt, har ansøgeren pligt til at bidrage med den fornødne dokumentation," skriver Lisbet Rasmussen.

UDVID

En principsag

Personer på integrationsydelse kan få et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden, hvis de kan bevise deres danskkundskaber.

Heller ikke den dokumentation har Troels Jakobsen villet eller kunnet diske op med, selvom han både har færdiggjort folkeskolen og gymnasiet. I stedet har han skrevet til Beskæftigelsesforvaltningen i København, at han fremover kun står til rådighed, hvis han får en tolk med til møder med kommunen.

Det er blevet en principsag for ham.

- Hvis jeg går med til det her, fortsætter en praksis, som går udover mange mennesker. Det er en forvaltningspraksis, hvor kommunen på alle mulige måder forsøger at forskanse sig. De gør det sværere for borgere at få den hjælp, de har krav på, mener han.

Kan du forstå, hvis nogen så siger, det er din egen skyld, at du ikke får flere penge?

- Ja, ja, det er et aktivt valg. Det vil jeg gerne tage ansvar for, men jeg vil påpege, at vi har et systemisk problem, mener Troels Jakobsen, der oplever, at sagsbehandlerne forholder sig til regler frem for mennesker.

Men skal sagsbehandlerne bryde reglerne?

- Nej, men i min sag er det kommunen, der bryder reglerne. Og sagsbehandlerne har jo også et ansvar overfor mig.

alligatorer i vandet
Helt vildt

Flypassagerer overlever 36 timer i sump med alligatorer 

en bil i flammer
Krimi

Syv turister slået ihjel i USA

to politikere hilser på hinanden
Nyheder

Inflation og Trump optager australiere ved valg

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

kongelige familie på balkonen
Kongelige

Rystet prins Harry: Far vil ikke tale med mig

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel

Glad kvinde med arm hævet
Nyheder

Dronning Margrethe får religiøs pris 

to kvinder griner sammen
Helt vildt

Vandt en mio. i Lotto:
- Jeg købte da bare en ny

en mand taler foran en skærm med en illustration
Nyheder

Konkurs sender stor

millionregning

videre til borgerne

Krimi

LIGE NU: Letbane påkører person - trafikken er spærret

indgangen til en stor bygning
Krimi

Kræftsag stoppes

politi arbejder
Krimi

75-årig sigtet mand tog fejl af speeder og bremse

Nyheder

Mette F.: Danmark

skal igen være en

stor skibsbyggernation

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Dreng overfaldet holdt
og fanget - syv anholdt

et tog set fra siden
Nyheder

Bro stopper tog 
til og fra lufthavn

mange biler på p-plads
Nyheder

Tesla-salg styrtdykker fortsat

en bil sat til opladning
Biler

Elbiler overhaler

snart dieselbilerne

larver går i række
Nyheder

Kamp mod giftig larve fortsætter

store flammer kommer op fra bygning
Krimi

Voldsom gårdbrand

- bygning kollapset

mænd går på vej med sne
Kongelige

Kongen giver ok-tegn 

en bil på ulykkesstedet
Krimi

Påkørsel: Ældre mand er afhørt

en mand taler
Nyheder

USA og Ukraine underskriver aftale

glad mand med smil og stort krøllet hår
Kendte

Høster vild succes

22 år efter sin død

to fodboldspillere i blåt og gult jubler
Sport

Vildt drama i Brøndby

ét øje helt tæt på
Nyheder

Gå ikke til Louis Nielsen: 
Lukker i weekenden

hvide flag med firmalogo
Nyheder

GN Store Nord nedjusterer

ordenspersoner holder pressemøde bag høje borde
Krimi

16-årig: Stak af

fra bosted før drab

fire fodboldspillere i rødt jubler
Sport

Gør klar til Superligaen

rød smadret bil
Krimi

København:

11 skadet ved påkørsel

mand i jakkesæt på talerstol
Nyheder

Betinget dom for

karikatur af Erdogan

plasticbeholder med salat
Nyheder

Solgt over hele landet: 

Spis det ikke

politilogo på bil
Krimi

30-årig sigtet for

vold og trusler på livet

kvindelig tennisspiller på rødt grus
Sport

Tørre tæsk i Madrid

Brandbil ved lejlighedsbyggeri
Krimi

Fugle reddet ud af

brændende lejlighed

Krimi

Politiet leder efter 12-årig dreng: Gik fra sit hjem tirsdag

en dame ved et samlebånd
Nyheder

Kendt erhvervskvinde og arving er død

en UTV-bil
Krimi

Mistænkt flugtbilist kørte i UTV

en facade med et logo for skat
Nyheder

Skattestyrelsen leder efter ejere til 20,5 millioner kroner

bøger på stribe
Bøger

Kendt forlag går konkurs

en mand og et sommerhus
Kendte

Køb Seebachs sommerhus

en politimnd
Nyheder

Betjent kaldte barn snotunge og får kritik af DUP

en DSV-lastbil
Nyheder

Alt om DSV's vilde historie

Nyheder

En person anholdt efter tredobbelt drab i svensk by

folk på scenen
Nyheder

Dansk succesband gendannet

nogle sure kongelige
Kongelige

Krise i kongehuset: William vil fjerne Harry og Meghans titler

Soldater på en plads
Nyheder

600 nordkoreanske soldater dræbt