Administration 

Troels efter næsten et år på integrationsydelse: "Jeg er på røven"

Integrationsydelsen har ramt en gruppe danskere, som den slet ikke var tiltænkt. En af dem, der er sat på den lave ydelse, er den pæredanske Troels Jakobsen. (Foto: Foto: Dot Severin Nielsen.)

I snart et år har Troels Jakobsen været på integrationsydelse. Men da han mener, at Københavns Kommune har truffet en ulovlig afgørelse, nægter han at skaffe dokumentation, der fjerner ham fra ydelsen.

Fem år i Athen blev skæbnesvangre for 47-årige Troels Jakobsen, der i dag bor i København og er uddannet ved Dramatikeruddannelsen på Aarhus Teater.

Han har tidligere arbejdet for Det Kongelige Teater, Zentropa og DR TV-DRAMA.

I oktober 2005 flyttede han til den græske hovedstad, fordi hans daværende kæreste var græker, og han havde mulighed for at freelance.

Hvad han ikke kunne forudse dengang, var, at årene væk fra Danmark betød, at han fik en kæmpe økonomisk lussing.

Sidste sommer modtog Troels Jakobsen nemlig et brev fra Københavns Kommune. Beskeden var nedslående: Han skulle på integrationsydelse fra 1. juli 2016.

Avisen.dk har set brevet, hvor der står, at Troels Jakobsen på integrationsydelse vil modtage omkring 6.000 kroner om måneden før skat.

Ulovlig afgørelse

Dermed var Troels Jakobsen en af de omkring 1.322 danske statsborgere i København, der sidste sommer røg på den lavere integrationsydelse i stedet for kontanthjælp, fordi de ikke havde boet i Danmark i mere end syv ud af de seneste otte år.

Men i november fastslog Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet, at det var i strid med EU-lovgivningen at sætte danske statsborgere på integrationsydelse, blot fordi de har boet et år ud af otte i et andet EU-land.

På den baggrund bad ministeriet kommunerne om at genbehandle sager, hvor danske statsborgere var sat på integrationsydelse.

- Det med, at jeg har været i Grækenland, er ikke en lovlig grund til, at jeg har været på integrationsydelse, for det krænker EU's frie bevægelighed, siger Troels Jakobsen til Avisen.dk.

I dag har Københavns Kommune gennemgået lidt over tusind sager, hvor københavnere, potentielt set kunne få omgjort deres afgørelse om integrationsydelse og få efterbetaling.

Det har foreløbigt betydet, at 294 borgere er taget væk fra integrationsydelsen igen. Og de flest af dem har fået penge med tilbagevirkende kraft, oplyser Lisbet Rasmussen, der er afdelingschef i kommunens Ydelsesservice i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Troels Jakobsens sag blev også genvurderet i marts, men han blev fastholdt på den omstridte ydelse.   

Sover på sofa

Da forholdet til den græske kæreste var ophørt, og den økonomiske krise begyndte at kradse, tog Troels Jakobsen i oktober 2009 hjem igen til Danmark.

Men efter et sygdomsforløb og en presset teaterbranche stod han pludselig uden arbejde og endte på kontanthjælp. 

For at slippe væk fra offentlig forsørgelse søgte han jobs udenfor teatermiljøet, fortæller han. Men i takt med, at hans økonomiske situation blev forværret på integrationsydelsen, dalede overskuddet til at søge nye job.

- I efteråret faldt det hele fra hinanden, for jeg havde ikke råd til at betale husleje. Min hverdag blev fyldt op med bare at overleve og finde ud af, hvordan pokker jeg kunne leve for så få penge, siger Troels Jakobsen.

Hans huslejekontrakt udløb, og han havde ikke råd til at forny den eller finde et andet sted at bo i hovedstaden, forklarer han. Men han ville blive i København, fordi han stiller op til efterårets kommunalvalg for Alternativet.

Det endte med, at han flyttede ind hos nogle venner, hvor han har fået lov til at medbringe en lille sofa, han sover på. Resten af hans ejendele er opmagasineret i bekendtes kælderrum.

Troels Jakobsen har to voksne børn og en søn, der bor hos sin mor. Den yngste, som han ser hver anden uge, betaler han børnebidrag til. Men i og med han det seneste år ikke har kunnet betale bidraget, skal han senere afdrage de cirka 1.200 kroner om måneden, forklarer han.

Skamfuldt at være flad

Da Troels Jakobsen ikke har familie, der kan hjælpe ham økonomisk, er han dybt afhængig af sin omgangskreds, fortæller han.

- Jeg er på røven. Og det ved hele min omgangskreds, så de har været mægtig fine. Man bliver jo socialt handicappet, for man kan ikke gå ud, siger han.

Det tog tid at lære at tage imod hjælp fra andre, oplevede Troels Jakobsen.

- Det var grænseoverskridende de første gange, jeg måtte lave Facebookopslag om, at nu var det den 10. i måneden, og jeg havde ikke nogen penge og vidste ikke, hvor jeg skulle få mad fra.

- Jeg skammede mig, da jeg gjorde det. Men i virkeligheden burde jeg jo ikke skamme mig. Jeg gør det ansvarlige. Jeg har behov for hjælp. Jeg beder om hjælp, siger han.

"Problem for retssikkerheden"

Når Troels Jakobsen har været fastholdt på integrationsydelse, hænger det også sammen med, at kommunen ikke kan se, at han har haft indkomst i Danmark i forskellige perioder fra 2010 til 2015. Det fremgår af det brev fra kommunen, som Avisen.dk har set.

Men Troels Jakobsen har ikke været udrejst siden 2009, fastslår han.

Hvorfor har du ikke bare fremskaffet den nødvendige dokumentation, der viser, at du opfylder opholdskravet?

- Jeg kunne nemt redde min egen røv, men rigtig mange borgere på kontanthjælp og hjemløse har ikke overskud til at sige fra. Hele det dokumentationskrav, som kommunen stiller op, er problematisk for retssikkerheden, for de har ikke nogen begrundet mistanke om, at jeg ikke har været i Danmark i de pågældende perioder, siger han.

Kommune: Borgen skal selv skaffe dokumentation

Københavns Kommune udtaler sig ikke om enkeltsager, men Lisbet Rasmussen, der er afdelingschef i Ydelsesservice under Københavns Kommune, skriver i et skriftligt svar til Avisen.dk:

"Vi følger naturligvis lovgivningen, herunder i denne sag vejledning i form af brev af 24. november 2016 fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet om netop integrationsydelse til danske statsborgere m.v. Hvis en borger mener, at vi har truffet en forkert afgørelse, har vedkommende naturligvis klageadgang til Ankestyrelsen."

Er det udelukkende borgeren, der selv skal fremskaffe den nødvendige dokumentation, eller kan man få hjælp fra kommunen?

"Kommunen skal i hver enkelt sag sikre sig, at der foreligger de fornødne oplysninger i sagen. Det påhviler ansøgeren at fremskaffe oplysningerne, i det omfang de ikke umiddelbart er tilgængelige for kommunen. Giver de oplysninger, der er i kommunens besiddelse – eksempelvis skatteoplysninger eller oplysninger om sprogkundskaber – kommunen anledning til tvivl om, at opholdskravet er opfyldt, har ansøgeren pligt til at bidrage med den fornødne dokumentation," skriver Lisbet Rasmussen.

UDVID

En principsag

Personer på integrationsydelse kan få et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden, hvis de kan bevise deres danskkundskaber.

Heller ikke den dokumentation har Troels Jakobsen villet eller kunnet diske op med, selvom han både har færdiggjort folkeskolen og gymnasiet. I stedet har han skrevet til Beskæftigelsesforvaltningen i København, at han fremover kun står til rådighed, hvis han får en tolk med til møder med kommunen.

Det er blevet en principsag for ham.

- Hvis jeg går med til det her, fortsætter en praksis, som går udover mange mennesker. Det er en forvaltningspraksis, hvor kommunen på alle mulige måder forsøger at forskanse sig. De gør det sværere for borgere at få den hjælp, de har krav på, mener han.

Kan du forstå, hvis nogen så siger, det er din egen skyld, at du ikke får flere penge?

- Ja, ja, det er et aktivt valg. Det vil jeg gerne tage ansvar for, men jeg vil påpege, at vi har et systemisk problem, mener Troels Jakobsen, der oplever, at sagsbehandlerne forholder sig til regler frem for mennesker.

Men skal sagsbehandlerne bryde reglerne?

- Nej, men i min sag er det kommunen, der bryder reglerne. Og sagsbehandlerne har jo også et ansvar overfor mig.

folk på togstation
Krimi

Mand under et tog i København

Snedækket bjerg
Nyheder

Finder 100 år gammel fod på Mount Everest

Fodboldspillere jubler
Sport

Danmark klar til EM

Golfspiller på banen
Sport

Skidt afslutning koster dansker førstepladsen

FN base
Nyheder

Der er danskere på beskudt FN-base i Libanon

Side på politibil
Krimi

Efterlyser mand i varevogn:

Antastede dreng

Hund i bur
Nyheder

Hund bider kvindes arm af

Krimi

Politiet søger vidner til skyderi

Portræt af ung kvinde
Kendte

Sletter afsnit i Diez-bog

kvinde smiler
Kongelige

Kronprinsessen 
i behandling

kvinde poserer
Kendte

Brigitte Bardot

kontakter Danmark 

bil i regnvejr
Biler

Sådan kører du sikkert

i voldsom regn

Krimi

Ville dræbe tv-kendis:

Det var et giftigt forhold

skole set udefra
Krimi

Politiet efterforsker:

Dreng bundet til træ 

folk på dansegulv
Film og TV

Vild med dans:

De får den sidste

tur på gulvet 

par står oå scene
Kongelige

Frederik og Mary 
dropper priserne 

tankskib i brand
Nyheder

Tankskib i brand

i Østersøen

mennesker i produktionshal
Nyheder

Fyrer 500

medarbejdere

mand taler fra talerstol
Nyheder

De får Nobels fredspris 

Redningskøretøjer på vej
Krimi

Billist er død -

kørte ind i husmur

kvinde taler fra talerstol
Kendte

Trump: Bedstefar

for 11. gang  

mand går i oversvømmet gade
Nyheder

Efter Milton: Mindst

15 døde i Florida

område ved guldmine
Nyheder

Turister reddet op fra

300 meter dyb guldmine

Nyheder

Elon Musk løftede sløret

for førerløs taxa

skolelever til motionsdag
Nyheder

Tørvejr til Skolernes

Motionsdag

mand
Nyheder

Tesfaye: Kritiseres

for at promovere alkohol 

kvinde
Kendte

Sidse Babett: Skulle

have lort i hovedet

cykelrytter
Sport

Cecilie Uttrup:

Forlader cykelhold

kvinde
Nyheder

Forsanger smutter

fra dansk succes-band

Nyheder

Angriber det centrale Beirut 

bil knust under træ
Krimi

Flere biler knust under træ

mand og kvinde
Kendte

Skilsmissen:

Nu er det sket

kvinde
Nyheder

Kennedys enke er død

rejsekortstander
Nyheder

Betal bus og 

tog med kreditkort

Krimi

Fire biler i voldsom ulykke

eng med græs
Nyheder

Vil sætte fut i

dyre- og plantelivet

skilt med norlys
Krimi

Advarer kunderne:

Slet denne sms 

kvinde taler
Nyheder

5.000 kroner mere

til pensionister 

person taler
Sport

Stopper på landsholdet

kvinde poserer
Kendte

DR afviser: Ingen

dokumentar om Diez 

Sport

Legende stopper

Skilt med togbus
Nyheder

Kaos i landsdel:

Alle tog aflyst

kvinde smiler
Film og TV

Renee Toft Simonsens

bøger filmatiseret:

Hjertevarm og morsom

mand med skæg
Krimi

Den sorte svane:

Faser opgiver

navneforbud

boligkvarter
Nyheder

Har aldrig været

dyrere

fodboldspiller på banen
Sport

Fodboldstjerne fundet

død i swimmingpool 

foto af orkan set fra rummer
Nyheder

LIVE: Milton rammer

USA

person taster på tastatur
Krimi

Kærlighedssvindlere

lokker millioner ud af

danskere 

bygninger og træer i storm
Nyheder

Milton brager ind i

Floridas vestkyst

Sport

Harder scorer hattrick i Champions League

Sort/hvid billede af ung kvinde
Nyheder

Folkekær skuespiller død

billede af den norske kongefamilie
Kongelige

Nye anklager mod papprinsen

en dame med store briller
Debat

Dyrby: Maria Rørbye Rønn bør forlade posten i DR - med det samme

Siden på politibil
Krimi

Fundet død i brændende bil 

Par holder om hinanden
Kendte

Datoen er sat:

Her skal Sussi giftes

Fly i lufthavn
Nyheder

Pilot på passagerfly døde under flyvning

Helikopter ved Rigshospitalet
Krimi

17-årig er død efter ulykke på gymnasium

brandmand på stige ved brand
Nyheder

Tv-legendes grillbar brændt ned

Krimi

Stjal 72 flasker vodka

skilt på retsbygning
Krimi

16-årig fængslet

efter knivstikkeri 

kvinde
Kendte

Matador-stjerne i

ny søndags-serie

Biler på rad og række
Biler

Her er finalisterne til Årets Bil 2025

kronprins Frederik hilser på skuespillere.
Krimi

Dansk skuespiller: 11 års

fængsel for narkohandel

kvinde
Kendte

Mathilde Norholt: 

Jeg smed ham ud af sengen

træ i kraftig vind
Nyheder

DMI varsler:

Storm på vej

mennesker samlet om et bord
Debat

Søren Baastrup: Køer, kage og kunstige kartofler

Nyheder

Rekorddyre priser

øde by oversvømmet
Nyheder

Orkanen Milton:

Kaos og brændstofmangel

blå blink
Krimi

19-årig måtte

skæres fri efter ulykke

bog med navn på
Nyheder

Melania Trumps bog:
Kedelig og tynd kop te

satellit af orkan
Nyheder

Biden inden orkan:

- Kom væk, det er

liv eller død 

politiafspærring foran bygning
Nyheder

137 altaner kan være

i nedstyrtningsfare

bygninger og palmer
Krimi

Ferieparadis hærges

af tyve

fly lander i kastrup
Rejser

Verdens største vender

tilbage til Danmark 

to personer taler sammen
Nyheder

Ny bog: Biden

sviner ledere til 

udrykningskøretøjer holder på vej
Krimi

Kvinde død efter

sammenstød med

lastbil

kvinde med læbestift
Kendte

Nu er hun verdens

rigeste 

skilt på dør foran retten i næstved
Krimi

42-årig mand frifundet

for drabsforsøg mod

forældre

ruiner i by
Nyheder

Danskere opfordres:

Forlad landet nu