Administration 

Dansk artist efter amerikansk gennembrud: Jeg følger mit hjerte

Underholdning
Street-art kunstner Mikael B. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Graffitiartisten Mikael B er vendt hjem fra USA for en stund med det budskab, der i sin tid bragte ham dertil.

Gennem geometriske figurer, ord, former og farver forener Mikael B graffiti, street art og fine art i værker, malerier og skulpturer.

Den 6. oktober får den 34-årige danske graffitiartists nye udstilling, "Never Tomorrow", premiere på The Plant på Refshaleøen i København.

Udstillingen er den visuelle kulmination på det eventyr, han har været på, fra han som ung knægt startede med at male på træplader i ude forældres baghave i Tuse Næs ved Holbæk til i dag at være anerkendt artist "over there".

- Udstillingen griber fat i min rejse og det, jeg har været igennem for at nå dertil, hvor jeg er nu, hvor det hele er gået meget hurtigt - det har været nogle vanvittige beslutninger, jeg har taget. Og det er også derfor, jeg kalder den "Never Tomorrow".

- Det er min måde at sige, at man skal tage beslutninger, mens man kan, og når man kan, for det kan ændre ens liv, siger Mikael B.

På Refshaleøen i København er den store industrihal, hvor Mikael B skal vise sine værker frem - malerier, skulpturer og en graffitiudsmykket Ferrari - ved at tage form.

Mikael B's signaturstil er wild-style graffiti, der væver former, figurer, ord og bogstaver sammen i et grafisk udtryk.

På de rå, sprækkede vægge er de første værker allerede hængt op, og i det tidligere Mærsk-raffinaderi står nu tre kæmpe hvidmalede firkanter, som de resterende indpakkede værker i de hæsblæsende sidste forberedelser inden premieren skal hænges op på.

Mikael B var i begyndelsen af teenageårene, første gang han trykkede på en spraydåse.

I Holbæk stak graffitimalede DSB-tog, gangtunneler og husmure ud i bybilledet, og farverne og formerne fængede ham.

Men det var ikke kun det visuelle, der var fascinerende, men også hele hiphopkulturen, den havde rødder i.

I fritiden begyndte Mikael B at breakdance sammen med nogle kammerater og købte nogle spraydåser for at prøve den del af også.

Gennem skoletiden fyldte han sine kladdehæfter med tegninger, som han i frikvartererne overførte på kammeraternes arme som midlertidige tegnede tatoveringer.

Allerede fra barnsben mærkede han det kreative kald, så det var naturligt for ham at begynde at eksperimentere med spraydåser, fortæller han.

- Jeg har været igennem mange ting med graffitien, fordi jeg gerne ville være en del af miljøet, men det var aldrig det ulovlige, der tiltalte mig i det.

- Jeg så spraydåsen som et unikt redskab og en unik måde at udtrykke sig på. Jeg følte bare, jeg kunne udtrykke mig på en hel anden måde med den i hånden. Da jeg malede mit første værk, tænkte jeg bare, at jeg ville være en del af miljøet, fortæller Mikael B.

Det blev den unge kunstner, og han opbyggede hurtigt et netværk, inden han startede på uddannelsen som grafisk designer for at gøre det, han beskriver som at indordne sig efter det, samfundets normer dikterer.

Men halvvejs inde i uddannelsen kunne han ikke længere undertrykke skabertrangen. Han droppede ud - også selv om han havde fået en af de eftertragtede elevpladser - for at starte sit eget designbureau med en klassekammerat og sin tvillingbror, Morten.

Studierne opsatte rammer, og skulle han udtrykke sig, skulle det være frit.

- Det valg var den største store beslutning og det største sats, jeg nogensinde havde taget i mit liv, siger han og fortsætter:

- Det var to år på vand og brød i en lille lejlighed på Amager. Vi var kun i starten af 20'erne, da vi tog ud og skulle overbevise administrerende direktører, om at de skulle bruge deres marketingsbudget på et par unge knægte midt i finanskrisen. Men det gik rigtig godt.

Selv om det gjorde det, var der alligevel elementer, Mikael B ikke kunne få udlevet helt - graffitien, miljøet og den måde at udtrykke sig på var inderst inde hans helt store passion, så de tre unge drenge mænd besluttede at sælge designbureauet i 2013, i takt med at Mikael B var begyndt at male nogle værker, som blev populære.

Året forinden havde han været i USA for at male en væg, og der var noget ved mentaliteten og mulighederne "over there", der trak i ham.

- Jeg har egentligt altid fulgt mit hjerte og min passion, og det gjorde jeg også gennem designbureauet. Men en dag vågnede jeg og begyndte ikke at føle det samme for det længere. Jeg ville noget andet, forklarer han.

- Jeg har altid fulgt den følelse, som i bund og grund er passion for det, jeg laver, og det har bare drevet mig hele vejen. Jeg kunne se nogle muligheder, som man nærmest kun kunne udleve i USA: et endnu større lærred at male på.

Mens tvillingbroren blev i Danmark og byggede den danske del af virksomheden op, tog Mikael B til Los Angeles uden at have nogen som helst idé om, hvordan han skulle gribe det amerikanske marked an eller slå igennem i en by med masser af støj, høje ambitioner og knuste drømme.

Han boede hist og pist og betalte tusindvis af kroner for et lille værelse i den sløje ende af Hollywood med en fremmed roomie og bad ude på gangen.

Men han var der sjældent.

Størstedelen af tiden tilbragte han i sit studio, som i virkeligheden var et lille hjørne i en vens vens baghave i K Town, hvor der var skudhuller i væggene.

- Det var ad helvedes til i starten, men jeg formåede at tage det med et smil, fordi jeg elskede det så højt.

- Nogle gange har jeg tænkt: "Hvad fanden har du gang i, Mikael?!". Men mærker man efter dybest inde i hjertet, så kan det ikke gå helt galt - hvis det så alligevel går galt, vinder man stadig et eller andet, for man finder ud af noget om sig selv.

Men galt gik det ikke.

Efter at have knoklet ukueligt på i to år kom der endelig hul igennem til det amerikanske marked.

Mikael B fik sin første rigtige udstilling på et galleri i englenes by, og værkerne vakte genlyd i LA Weekly og nogle store kunstmagasiner.

Gennem et PR-bureau og en manager hørte han, at Nike var på udkig efter en street artist eller graffitimaler, der kunne hjælpe med at brande en ny sneakers for en stor amerikansk basketballstjerne.

Han kom med sit bud og scorede jobbet foran hundredvis af andre kunstnertalenter.

Herfra gik det stærkt.

Det strømmende ind med opgaver for globale giganter som Google, LinkedIn Heineken og American Express, og Mikael B har ikke set sig tilbage siden.

For to år siden rykkede hans elskede tvillingebror også til Los Angeles, og herfra er de ved at opbygget Mikael B-brandet på begge sider af Atlanten.

- Jeg er den kreative - maler og udtrykker mig. Han er mere på forretningsdelen, og det er en unik kombination. Sammen kan vi skabe magi, siger Mikael B om sin tre minutter yngre bror.

- Vi har altid hinandens ryg, uanset hvad der sker. Selv om vi kan være pisseuenige, vil vi altid have skibet i samme retning. Vi har samme mindset, vi støtter hinanden, men presser også hinanden til at give den gas. Vi har altid hinandens ryg, uanset hvad der sker, understreger han.

Selv om den hårdeste omkostning ved det globale eventyr er, at forældrene og mange af vennerne stadig bor i Danmark, har Mikael B ingen planer om at vende hjem foreløbigt.

Han er først lige begyndt.

- Jeg arbejder +80 timer om ugen, og det har jeg gjort i mange, mange år nu. Men i bund og grund føles det ikke som et egentligt arbejde - selvfølgelig er der en masse kedelige ting, der skal tages hånd om - men når jeg maler, forsvinder tiden.

- Det føles som alt andet end arbejde, når det er ens drøm, man selv har været med til at bygge op.

"Never Tomorrow" kan ses fra den 6. oktober til den 20. oktober på The Plant på Refshaleøen i København.

/ritzau/

Af Grith Larsen
Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles