Danmark møder kritik fra Amnesty International i menneskerettighedsorganisationens spritnye årsrapport.
Blandt andet kritiserer organisationen masseanholdelsen under klimatopmødet i december sidste år, hvor 968 demonstranter blev tilbageholdt, og mange måtte sidde timevis på jorden.
"Vi peger på, at regeringen dermed har gjort det vanskeligere for danskerne at deltage i demonstrationer og dermed bruge deres ytringsfrihed," siger pressechef i Amnesty International Ole Hoff-Lund og henviser til den såkaldte lømmelpakke, der blev indført i forbindelse med klimatopmødet.
Amnesty mener også, at det er stærkt kritisabelt, at den danske regering accepterer brugen af de såkaldte diplomatiske forsikringer til at udvise terrormistænkte til lande, der bruger tortur og dødsstraf. Et eksempel på den praksis er, at regeringen vil udlevere danskeren Niels Holck til Indien, der ikke har ratificeret FN's torturkonvention og trods advarsler fra Amnesty og FN. Tortur og politivold er udbredt i Indien.
Trods kritikken understreger Ole Hoff-Lund, at man skal læse rapporten med de rigtige øjne.
"Vi er langt mere involveret i at beskrive menneskerettighedssituationen i lande som Saudi-Arabien, Iran og Burma, hvor menneskerettighederne virkelig er trådt under fode," siger Ole Hoff-Lund til Newspaq.
I hele 159 lande kan Amnesty International dokumentere overgreb og magtmisbrug mod almindelige mennesker, og i 111 lande forekommer der tortur. I 55 lande er der gennemført unfair retssager, mens der i sket indskrænkninger i ytringsfriheden i 96 lande, lyder det i rapporten.