Coronasituationen er alvorlig i Indien, der dagligt sætter smitterekorder.
Det har fået flere lande til at varsle, at de er klar til at hjælpe, og også Danmark vil hjælpe det folkerige lande.
De danske myndigheder er i dialog med både EU og de indiske myndigheder om konkret hjælp, oplyser Udenrigsministeriet til Ritzau.
- Det er hjerteskærende billeder, vi ser fra Indien, og jeg kan bekræfte, at de relevante danske sundhedsmyndigheder netop nu undersøger, om og hvordan vi kan hjælpe Indien, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en skriftlig kommentar.
EU varslede i weekenden, at der er ved at blive indsamlet iltforsyning og andet medicinsk udstyr til Indien.
De seneste dage har Indien dagligt registreret over 300.000 nye smittetilfælde. Det skal dog ses i lyset af, at Indien har omkring 1,4 milliarder indbyggere.
Når man tager højde for de store forskelle i befolkningsstørrelser og ser på antallet af smittetilfælde per 100.000 indbyggere, er smitten i Indien dobbelt så høj som i Danmark, men omkring det halve af Sverige og Frankrig.
Det viser en opgørelse fra Our World in Data, som forskere fra Oxford University står bag.
De opgørelser kan dog ikke sammenlignes én til én, da der er stor forskel på, hvor intensivt landene tester.
Udenrigsministeriet oplyser, at der weekenden igennem har været dialog med danske virksomheder om, hvorvidt de kan bidrage med udstyr, som mangles i landet, og om de kan hjælpe med transport.
Hjælpen må dog ikke gå ud over det danske sundhedsvæsen:
- Danmark vil naturligvis hjælpe i det omfang, vi har mulighed for det og ligger inde med de konkrete kapaciteter, som Indien efterspørger.
- Men det er afgørende, at vi fra dansk side faktisk hjælper med det, som Indien konkret efterspørger, siger Jeppe Kofod.
Under pandemien har Danmark blandt andet foræret overskydende respiratorer til Albanien og Ukraine, som havde mere brug for dem.
Der blev også tilbudt respiratorer til Italien, som i starten af pandemien var særdeles hårdt ramt.
De viste sig dog at være uegnede til coronapatienter. Hele den sag resulterede i en såkaldt næse til Jeppe Kofod og to andre ministre.
En næse er, når Folketinget rejser kritik af en minister i en sag. Den har ikke andre konsekvenser, end at ministeren har modtaget kritik.
/ritzau/