Danmark er det dyreste EU-land at bo i

Priserne herhjemme ligger langt over gennemsnittet i resten af EU. (Foto: Scanpix)

Det er dyrt at bo i Danmark. Nye tal viser, at landet er det dyreste blandt EU-lande.

Prisniveauet i Danmark ligger 37 procent over gennemsnittet i de 28 EU-lande, hvilket gør landet til det dyreste at bo i. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed indtager Danmark den måske knap så flatterende førsteplads for høje forbrugspriser for 2018. Det skriver Ritzau.

En del af forklaringen på de høje priser herhjemme er, at danskerne har et højt omkostningsniveau i form af høje skatter og lønninger, der generelt gør det dyrt at drive forretning i Danmark. 

Det forklarer Kristian Skriver, der er økonom i Dansk Erhverv.

– I Danmark har vi en forholdsvis høj momssats, samtidig med at vi betaler en række forbrugsafgifter. 

– Det betyder, at når man som dansker forbruger 100 kroner, så betaler man ifølge tal fra EU-kommissionen i gennemsnit knap 31 kroner til statskassen.

– Det er væsentligt højere end resten af EU, hvor man i gennemsnit betaler knap 21 kroner til statskassen. Det trækker naturligt det danske prisniveau op sammenlignet med vores naboer i EU, siger Kristian Skriver. 

Island er dyrest

Ses der ud over EU-medlemslandene, bliver Danmark overgået af flere af de såkaldte EFTA-lande, der ikke er medlem af den europæiske union.

Island, Schweiz, og Norge havde således endnu højere forbrugerpriser sidste år. De lå henholdsvis 58, 51 og 47 procent over EU-gennemsnittet.

Tyrkiet ligger derimod i den modsatte ende af den skala. Forbrugspriserne i Tyrkiet ligger længst under gennemsnittet. 

Billigste EU-lande

Når det igen gælder EU-landene er det Bulgarien, Rumænien, Ungarn, Polen og Litauen, der er de fem billigste lande at leve i.

Udover Danmark på førstepladsens, tæller EU's dyreste lande Irland, på andenpladsen, Luxemburg, Finland og ikke mindst vores naboer Sverige, som er det femte dyreste land at leve i.