Corydons og McKinseys tætte parløb: "Måletyranni" skabte vild kritik

Som finansminister bestilte Bjarne Corydon flere konsulentopgaver hos sin nye arbejdsgiver, McKinsey.
Det magtfulde konsulenthus har de seneste mange år leveret analyser til den danske stat og fundet besparelser for millioner inden for blandt andet politiet, Skatteministeriet, Forsvaret og asylcentre.
Det magtfulde konsulenthus har de seneste mange år leveret analyser til den danske stat og fundet besparelser for millioner inden for blandt andet politiet, Skatteministeriet, Forsvaret og asylcentre. Foto: Scanpix/arkiv

Når socialdemokraten Bjarne Corydon 1. februar starter som global direktør for The McKinsey Center for Government, er det ikke første gang, politikeren og konsulentvirksomhedens veje mødes.

Det magtfulde konsulenthus har de seneste mange år leveret analyser til den danske stat og fundet besparelser for millioner inden for blandt andet politiet, Skatteministeriet, Forsvaret og asylcentre.

Fra september 2009 til september 2014 brugte Finansministeriet ifølge Finans.dk 89 millioner kroner på konsulentydelser, der mundede ud i en form for skriftlig produkt – som en analyse - fra McKinsey.

McKinsey har blandt andet kontrolleret implementeringen af folkeskolereformen, analyseret statens arbejdsgiveradfærd og undersøgt strategien for Digitaliseringsstyrelsen.

I februar sidste år bad Finansministeriet under Bjarne Corydon McKinsey om at udarbejde en rapport med anbefalinger til, hvordan borgernære velfærdsydelser som blandt andet ældrepleje, børnehaver og vuggestuer kan privatiseres.

Et arbejde, der efterfølgende blev udskudt og derefter bestilt hos et andet konsulentfirma.

"Måletyranni"

I begyndelsen af januar måned kunne Jyllands-Posten fortælle, at de 185.000 statsansatte lærere, politibetjente og embedsmænd nu kunne se frem til en ny ledelsesstil præget af utallige målinger. Formålet var at skabe målrettethed og sikre, at man får mest mulig velfærd for pengene, udtalte daværende finansminister Bjarne Corydon, der blandt andre havde sat McKinsey til at lave en ny model for god arbejdsgiveradfærd.

Lederne i staten skulle måle og veje deres ansatte gennem talrige resultatmålinger og udbredte medarbejdervurderinger med dertilhørende præstationsløn. Det fik blandt andre Alfred Josefsen, der selv har været administrerende direktør i supermarkedskæden Irma, til at kritisere Corydon og kalde forslaget for "måletyranni."

Kilder: Finans.dk og Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.