Ledere til Corydon: Pas nu på med måletyraniet

Corydon vil måle og veje de ansatte i staten, men det er den helt forkerte vej at gå, lyder det fra ledelsesekspert.
Finansminister Bjarne Corydon vil indføre resultatmål og præstationsledelse blandt 185.000 statsligt ansatte som politibetjente, lærere og embedsmænd.
Finansminister Bjarne Corydon vil indføre resultatmål og præstationsledelse blandt 185.000 statsligt ansatte som politibetjente, lærere og embedsmænd. Simon Læssøe / Scanpix

Hvordan skal man kunne måle arbejdsglæde, tillid og godt arbejdsmiljø? Sådan spørger ledelsesekspert Alfred Josefsen, der selv har været administrerende direktør i supermarkedskæden Irma.

- Corydon lægger op til mere måletyrani, og det er et skridt i den helt forkerte retning. For de ting, der er vigtige, kan ikke måles og vejes, siger han.

Finansminister Bjarne Corydon vil indføre resultatmål og præstationsledelse blandt 185.000 statsligt ansatte som politibetjente, lærere og embedsmænd.

Men han skal passe rigtig godt på, at resultatmålene ikke bliver brugt til at slå de ansatte oven i hovedet med.

Det mener administrerende direktør Niels Duedahl, der tidligere er blevet kåret til årets leder.

- Den offentlige sektors helt store problem er en nul-fejls kultur, hvor der er alt for meget fokus på at placere skyld, siger han.

Gift for tilliden

I energi- og telekoncernen SE, hvor Niels Duedahl er administrerende direktør, bruger de også resultatmål og præstationsledelse.

Men de er meget opmærksomme på, at det ikke går ud over tilliden mellem medarbejdere og ledelse.

- Når man arbejder med resultatmål i det offentlige, bliver det meget hurtigt til en ceremoni, hvor man viser, at man har levet op til et eller andet mål, som en idiot langt væk har sat, siger han.

I stedet burde de offentlige ledere blive bedre til at acceptere, at der sker fejl, og lære af dem.

- Hvis der er noget, der forgifter tilliden på en arbejdsplads, så er det nul-fejlspolitik og fokus på skyld, siger han.

Sæt ikke mennesker på formel

Selvom resultatmålinger kan give god mening i en privat virksomhed, hører de ikke hjemme i den offentlige sektor, mener ledelsesekspert Alfred Josefsen.

- Man kan sagtens måle, hvor mange gange der er blevet ryddet sne eller slået græs. Men når det kommer til menneskelige mekanismer, så er det ikke sikkert, at det er det samme, der virker i Frederikshavn og på Frederiksberg, siger han.

Ifølge Alfred Josefsen ligger der en helt forkert tankegang bag Corydons nye ledelsesmodel.

- Jeg bliver mistænkelig, når man tror, at man kan måle og veje alting. For menneskelig adfærd kan ikke sættes på formel, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.