I kølvandet på terrorangrebet 11. september 2001 blev al-Qaeda-manden Abu Zubaydah spændt ud på et bræt med hovedet nedad. Cellofan blev spændt over hans ansigt, og CIA-agenter hældte vand over hans mund.
Efter 30-35 sekunder kunne Zubaydah ikke klare mere af vandtorturen, og han fortalte adskillige vigtige ting om al-Qaedas organisation.
Episoden er blevet centrum i en større skandale i USA, da Abu Zubaydahs vandtortur blev optaget på video af CIA. Senere blev båndene på mystisk vis slettet.
Den tidligere CIA-agent John Kiriakou, der var tilstede under afhøringerne, siger nu, at torturen skete med accept fra USA s regering.
- Det her er ikke en situation, hvor en efterretningsofficer pludselig vågner op en morgen og beslutter sig for at udføre avancerede teknikker på en fange. Det var en politik lavet i Det Hvide Hus, siger Kiriakou til NBC TV.
Hemmelige metoder
Hans anklage kom samtidig med, at CIA s chef, Michael V. Hayden, tirsdag og onsdag måtte svare på kritiske spørgsmål i udvalg i Kongressen i USA. Hayden skød ifølge New York Times skylden på sine forgængere i CIA, som tog beslutningerne om at optage afhøringerne – og siden slette dem.
Brugen af vandtortur har flere gange været et varmt emne i USA. I 2006 mødte vicepræsident Dick Cheney hård kritik, da han udtalte, at det var i orden at dukke folk i vand , hvis det kunne redde liv. Den amerikanske regering har siden nægtet at oplyse præcis, hvilke forhørsmetoder CIA anvender.
Reddede liv
I sagen med Abu Zubaydah endte vandtorturen ifølge John Kiriakou med at virke. Zubaydah havde nægtet at sige noget i flere uger, men efter de 30-35 sekunders vandbehandling, fik han pludselig en åbenbaring fra Allah, der bad ham fortælle alt.
Derefter gav han blandt andet oplysninger, der førte til pågribelsen af Khalid Sheikh Mohammed, som CIA mener var hovedplanlæggeren bag 11. september-angrebet. Det stoppede terrorister og reddede liv, siger Kiriakou til CNN, men tager samtidig afstand fra metoden:
- Personligt ville jeg ikke gøre det. Jeg troede ikke, det var rigtigt i det lange løb.