Du er sgu en flink fyr, men når det gælder beslutningen om at fyre og hyre og andre strategiske overvejelser, så går jeg i enrum.
Sådan er forholdet mellem chef og tillidsrepræsentant.
Det viser den hidtil mest omfattende undersøgelse af tillidsrepræsentanternes arbejdsliv, der offentliggøres i dag.
Tre ud af fire ledere er tilfredse med deres tillidsrepræsentant.
Men når man spørger tillidsrepræsentanterne selv, så siger seks ud af ti, at de kun i begrænset omfang inddrages i strategiske og økonomiske beslutninger om f.eks. fyringer.
Og det bekymrer LO's formand Harald Børsting.
"Som tillidsrepræsentant har man en god fornemmelse af, hvordan kollegerne tænker, og det er netop den viden, der er helt uundværlig for ledelsen. Jeg er sikker på, at ledelsens beslutninger ville blive bedre af den kompetente rådgivning, som en tillidsrepræsentant kan give, hvis de ellers bliver inddraget," siger han.
Harald Børsting, der selv var tillidsrepræsentant i fiskeindustrien i Glyngøre, glæder sig dog over, at 77 procent af lederne er enige i, at tillidsrepræsentanten er "en vigtig sparringspartner i forhold til at diskutere og formidle organisationsændringer".
Det tal har også Trine P. Larsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet, noteret sig.
Som medforfatter til rapporten undrer hun sig over, at ledelsen faktisk er mere tilfreds med tillidsrepræsentanten end kollegerne. Især i forbindelse med overenskomstforhandlinger.
"Kollegerne føler ikke altid, at de bliver taget med på råd før og efter forhandlinger og bliver orienteret godt nok om et forhandlingsresultat," siger Trine P. Larsen.
Hver anden virksomhed i Danmark med over fem ansatte har ikke en tillidsrepræsentant - værst ser det ud på private arbejdspladser.
"Det er første gang, at man får et tal på, hvor mange arbejdspladser, der har en tillidsrepræsentant, og på 41 procent af de virksomheder, hvor man ikke har én, lyder forklaringen, at medarbejderne ikke har ytret ønsker om at få en tillidsrepræsentant," siger Trine P. Larsen.
17 procent af lederne siger ligeud, at de ikke vil have en tillidsrepræsentant.
Andre 40 procent af lederne siger, at der ikke er nok medarbejdere til, at der kan kræves en tillidsrepræsentant.
Men det er forkert, lyder det fra forskeren.
"Vi har kun taget arbejdspladser med, hvor der skulle være minimum fem ansatte. Men det kan være, at lederen har opfattet det, som at der skulle være fem ansatte inden for samme felt," siger Trine P. Larsen.
Hun understreger, at lønmodtagerne ofte har fordel af at have et talerør.
"Hver tredje uden tillidsrepræsentant siger, at det kunne have løftet deres løn- og arbejdsforhold, hvis de havde haft en tillidsrepræsentant," siger Trine P. Larsen.
TR-undersøgelsen 2010:
7.877 tillidsrepræsentanter, 3.117 sikkerhedsrepræsentanter, 1.475 kolleger, 1.618 ledere, 225 afdelingsrepræsentanter og repræsentanter fra 15 LO-forbund har deltaget i undersøgelsen.
Undersøgelsen er bestilt af LO og gennemført i 2010 af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet.
Forfatterne er Trine P. Larsen, Steen E. Navrbjerg og Mikkel Johansen.