Administration 

Trods rød alarm fra politiets jurister: Arbejdsgiver vil ikke garantere forstærkning

- Flere medarbejdere er ikke altid løsningen, lyder det fra chefanklager Ida Sørensen. Hendes medarbejdere er presset og stresset i en grad, så Arbejdstilsynet har givet et påbud. (Foto: Foto: Københavns Politi)

Jurister er så pressede og stressede, at de begår fejl i sager mod hærdede forbrydere. Men juristernes chef vil ikke love, at der bliver ansat flere.

Den er helt gal med arbejdsmiljøet for de jurister hos Anklagemyndigheden i København, der er nøglepersoner i sager, som handler om at få storforbrydere bag lås og slå.

Mere præcist er samarbejdet mellem juristerne og efterforskerne i Særlig Efterforskning Øst i Københavns Politi kørt af sporet.

Det viser en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Efterforskningsenheden har fået et påbud fra Arbejdstilsynet og har indtil den 15. juni til at rette op på problemerne.

Juristerne føler sig hængt op af arbejdsopgaver i så høj grad, at der sker fejl i nogle af de mest komplicerede og alvorlige straffesager i Danmark. Sagerne handler blandt andet om våben, organiserede indbrudsbander samt rocker- og banderelateret kriminalitet.

Juristerne er tilknyttet Anklagemyndigheden i Københavns Politi. Deres opgave er at kontrollere efterforskningsarbejdet, inden sagerne kommer for retten. Når juristerne begår fejl i kontrolarbejdet på grund af massivt arbejdspres, får de efterforskerne på nakken. Flere har oplevet at blive overfuset af kollegerne i efterforskergruppen.

Også i retten må juristerne stå model til ydmygelser fra forsvarere og dommere, der er utilfredse med juristernes forarbejde.

Ifølge Arbejdstilsynets rapport er der ansat 11 jurister i afdelingen, mens antallet af efterforskere de seneste tre-fire år er blevet opnormeret fra 50 til 160 ansatte.

Avisen.dk har talt med juristernes arbejdsgiver, chefanklager Ida Sørensen, for at høre, hvad hun vil gøre ved problemerne.

"Vi har ikke ubegrænsede ressourcer"

Efterforskergruppen i Særlig Efterforskning Øst har fået tilføjet 110 flere medarbejdere de seneste tre til fire år, mens juristgruppen ikke tilsvarende er blevet opnormeret. Hvorfor er der en så voldsom ubalance i antallet af efterforskere og jurister?

- Det er, fordi vi er styret af bevillinger oppefra. Men vi har faktisk tilføjet flere ressourcer til medarbejderstaben. Der er blevet ansat to medarbejdere til en konkret sag, vi har haft.

Vil du presse på hos den øverste ledelse i Københavns Politi, hvor du går ind og kræver flere medarbejdere til juristgruppen?

- Det er altid et tema, hvor mange ressourcer, man skal have, i forhold til at kunne løse de arbejdsopgaver, der er. I den sammenhæng skal man have for øje, om der er særligt travle perioder, der gør, at man skal sætte ind midlertidigt.

- Som medarbejder kan man også selv gøre noget i forhold til at tilrettelægge arbejdet på en anden måde, så man undgår at blive presset.

Men det handler vel også om ressourcer. Jeg spørger igen: Vil du kræve, at der bliver ansat flere jurister, så man undgår det massive arbejdspres hos dine medarbejdere?

- Det, tilsynsrapporten peger på, er, at de er ekstremt pressede på nogle arbejdsopgaver, og det kigger vi selvfølgelig hele tiden på, men der er de ressourcer, der er.

Vil du presse på for, at der bliver ansat flere jurister?

- Politiet og anklagemyndigheden er underlagt en treårig aftale omkring ressourcerne. Jeg vil ikke svare dig på spørgsmålet, og jeg kan kun sige, at bevillingerne er fastlagt oppefra, men vi skal selvfølgelig få det til at hænge sammen.

- Vi har haft det rigtig travlt, og anklagerne har været pressede, og det anerkender vi til fulde. Men nu gør vi nogle ting, der gerne skulle lette presset for den enkelte.

Men det kan jo godt være, at dine medarbejdere synes, det kunne være fedt, hvis du som deres chef pressede på for, at der kom flere kollegaer, så arbejdspresset blev mindre?

- Vi har jo ikke et ubegrænset mængde af ressourcer til rådighed, og der findes jo mange opgaver, der skal løses. Det er hele tiden en løbende vurdering af, hvordan vi kan bruge ressourcerne bedst, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi hele tiden arbejder på at forbedre arbejdsmiljøet.

Artiklen fortsætter under boksen

Ida Sørensen om overfusning af ansat i 45 minutter

En ansat har oplevet at blive overfuset af en dommer i 45 minutter, fordi dommeren angiveligt ikke mente, at anklageren havde gjort sit arbejde godt nok. Det virker absurd, at en dommer vælger at bruge 45 minutter af sin arbejdstid på at skælde en anklager ud. Er du enig?

- Vi har løbende en dialog om samarbejdet i retten, og efter denne sag har vi selvfølgelig haft en dialog med retspræsidenten, og vi er selvfølgelig enige om, at der skal være en ordentlig tone i retten. Det er selvfølgelig ikke i orden.

UDVID

Juristerne fortæller til Arbejdstilsynet, at de frygter, at et højt arbejdspres i værste fald kan føre til løsladelse eller frifindelse, fordi de begår fejl. Kan du leve med, at nogle af de mest kriminelle mennesker i Danmark måske går fri på grund af dårligt arbejdsmiljø hos dine medarbejdere?

- Nej, vi kan selvfølgelig ikke leve med, at der sker fejl på grund af arbejdsmiljøet. Men det er ikke vores oplevelse, at der sker alvorlige fejl, og at borgernes retssikkerhed generelt er truet.

- At nogle bliver frifundet er ikke ensbetydende med, at vi har lavet fejl. Det kan også betyde, at sagen ikke har udviklet sig, som vi havde regnet med. At nogle bliver frifundet er også et udtryk for, at retssystemet virker. Men hvis der sker fejl, der kunne være undgået, tager vi selvfølgelig ved lære af det.

Men hvis fejl skyldes for få ansatte i juristgruppen, er det vel oplagt at ansætte flere medarbejdere?

- Flere medarbejdere er ikke altid løsningen. Vi går meget op i, at vores medarbejdere er trygge ved at håndtere deres opgaver. Hvis de frygter, at der sker frifindelser, fordi de er dårligt forberedte, er det selvfølgelig noget, vi tager meget alvorligt.

Ida Sørensen om overfusninger og fejl i straffesager

Der sker graverende fejl på grund af massivt arbejdspres. Hvilket indtryk har det på dig?

- Det gør stort indtryk på mig. Det er vores ansvar i ledelsen, at medarbejderne er i stand til at løse opgaverne ordentligt, og at de er trygge ved at udfylde deres opgaver. Jeg tager det selvfølgelig meget alvorligt, når medarbejderne oplever det.

Dine medarbejdere oplever at blive presset og overfuset af efterforskere, forsvarere og dommere. Hvad vil du som leder gøre for at få problemet standset?

- Det her påbud har vi taget rigtig alvorligt, og det har givet anledning til selvransagelse. Det rammer direkte ned i anklageopgaverne og det samarbejde, vi har med andre. Vi mener, der skal være en ordentlig og respektfuld omgangstone blandt vores medarbejdere og samarbejdspartnere, der arbejder tæt sammen omkring de store straffesager.

Hvad kan du gøre?

- Jeg kan jo rejse spørgsmålet over for mine samarbejdspartnere, og det har jeg også gjort i den her sag. Både i mit eget system, Anklagemyndigheden, hos kollegerne og med retspræsidenten og forsvarsadvokater. Vi har internt haft en tæt dialog med efterforskerne i forhold til samarbejdsrelationerne.

Hvordan vil I rette op på arbejdsmiljøet?

- Vi har taget initiativ til psykologisk supervision af medarbejderne, og vi har også arrangeret temadage for medarbejderne, hvor vi skal diskutere, hvad vi kan gøre for at forbedre samarbejdet, løse arbejdspresset og blive bedre til at planlægning af arbejdet.

UDVID

Ida Sørensen om arbejdsvilkår i retten

I et andet eksempel i Arbejdstilsynets rapport fortæller en af dine medarbejdere, at vedkommende overvejer at tage en bagudgang i retten for at undgå at blive verbalt overfaldet af pårørende på vej ud.

De frygter også, at tilhørere og pårørende ser deres bil, når de kører væk efter et retsmøde. Hvad siger du til det?

- Som anklager står man jo ofte med nogle mennesker, der er meget påvirkede af det, der sker. Det kan være en meget voldsom oplevelse at være tiltalt og skulle for en dommer, og at der kører en straffesag mod en. Det vil være helt naturligt, at pårørende kan have det svært med den situation.

- Man kan ikke sige til de pårørende, at de ikke skal sige noget. Der kommer hele tiden meningsudvekslinger i retten.

Men undskyld mig. Det her handler om, at dine medarbejdere ikke tør at gå ud af en hovedindgang, og faktisk må søge mod andre udgange for ikke at blive verbalt overfaldet eller det, der er værre. Er dit svar til dine medarbejdere, at de bare må finde sig i det – for sådan er arbejdsvilkårene i retten?

- Sådan er det nogle gange. Vi har sat ind med nogle initiativer, så anklagerne er bedst muligt rustet til at håndtere de oplevelser, der kan opstå i retten.

Men er det et arbejdsvilkår, at de skal frygte for deres sikkerhed?

- Nej, det er det selvfølgelig ikke.

Men det er vel, du siger?

- Nej, det er sådan, du fortolker det. Hvis der er tale om en sag, hvor stemningen er truende, kan man jo få bevogtning på, og det vil der også være, lyder det fra Ida Sørensen.

UDVID

FAKTA: Særlig Efterforskning Øst
  • Særlig Efterforskning Øst er en enhed under Københavns Politi, der varetager regional efterforskning i politikredsene i region øst.
  • Det er typisk tung og kompleks efterforskning, der geografisk foregår i flere politikredse. Enheden efterforsker blandt andet sager, der er relateret til rocker- og bandekriminalitet og våbenkriminalitet.
  • Særlig Efterforskning Øst består af en juristgruppe, der er ansat i anklagemyndigheden i efterforskningsenheden, og en efterforskergruppe.
  • Juristgruppen består af 9 ansatte samt 2 ansatte, der er udlånt fra andre afdelinger.
  • Efterforskergruppen er de seneste tre til fire år blevet opnormeret fra 50 til 160 medarbejdere.
  • Juristerne skal lægge den overordnede retning for efterforskningsarbejdet, således at sagerne kan holde i retten og føre til domsfældelse. 
  • Særlig Efterforskning Øst og Særlig Efterforskning Vest (Vestdanmark) er erstatning for Task Force Indbrud, Task Force Øst og Task Force Vest, der blev nedlagt i 2017.

Kilder: Arbejdstilsynet/Særlig Efterforskning Øst

UDVID

Apotek-skilt på facade
Nyheder

Her kan du få din medicin i sommerlandet

Gareth Bale på banen
Sport

Skuffet minister:

Holland vil ikke

lukke vores fans ind

Mand springer i vandet.
Nyheder

DMI klar med prognose:

Sådan bliver ferievejret

i Danmark

Motorvejsskilt ved Øresundsbroen
Nyheder

Danske bilister rammes af sten på svensk motorvej

Portræt ældre vinde
Helt vildt

Chok: Pludselig stod

der 6 milliarder

kontoen

Indgang til retten i Svendborg
Krimi

Far dømt:

Voldtog sin datter

gennem fire år

Caroline Fleming på den røde løber
Kendte

Caroline Fleming single igen

Ipad og Macbook
Advertorial

Annonce

Få dine abonnementer til en fordelagtig pris

Nyheder

Regeringen afviser indgreb på boligmarkedet

kampvogne med Dannebrog i ørken
Nyheder

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

kø
Nyheder

Weekend: Forbered dig på kø

kniv
Krimi

14 år i fængsel: Dræbte gravid kæreste

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

Mallorca
Nyheder

Populære rejsemål: Mallorca og Gran Canaria

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål 

mette frederiksen i blomstret kjole
Nyheder

Laveste opbakning

i 15 måneder 

ko kigger
Nyheder

Giftsag i Korsør:

Ti børn skal tjekkes

oversvømmet område i usa
Nyheder

Ni børn døde

i kæmpe trafikulykke 

vægtløfter i aktion
Sport

Transkønnet vægtløfter

skriver historie 

østre landsret set udefra
Krimi

Kræver livstid:

Far dræbte sine

børns mødre

En sparegris med mundbind på
Nyheder

Regeringen vil have

banker til at overtage

corona-gæld

ambulancer og lægebiler holder på vejen
Krimi

Flugtbilist kørte betjent

ned: Nu er han anholdt

Et togsæt ved en perron.
Nyheder

Kørte på røven

500 gange -

her er straffen

En meget lille baby med slager i en seng. Ved hans hoved er en hånd som ser voldsomt stor ud.
Helt vildt

Fik 0% chance for

at overleve – nu er

han fyldt et år

De blå blink på en politibil
Krimi

Mand kørt ned

efter skænderi

Den store trøje med Christian Eriksens navn og nummer på som kom på banen før kampen mod Belgien.
Sport

Hjulmand: Eriksens besøg

har ændret stemningen

Johanne Schmidt-Nielsen i blå og hvid blomstret skjorte.
Kendte

Johanne Schmidt-Nielsen:

Har fået en søn

En stor alligator sover
Dyreliv

Mød Muja:

Verdens ældste alligator

To biler på en våd vej
Nyheder

Skybrud flere steder i Jylland

En tømrer arbejder med træ
Livsstil

Håndværkerfradraget:

Hvad er op og ned?

En ATV'er flyver gennem luften
Krimi

12-årig dreng i kritisk tilstand efter ulykke 

Folk i nissedragter
Kendte

Nissebanden vender tilbage

En gråhåret mand vinker
Sport

Pinligt:

BBC ville hyre afdød fodboldspiller

En reol med bøger
Bøger

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet