- Vi har brug for at have et sprog for at kunne tale om stress.
Sådan lyder det fra Anne-Mette Ravn, der er administrerende dirktør i virksomheden Hartmanns, der blandt andet rådgiver om arbejdsmiljø.
Hun er en af de 11 medlemmer af regeringens stresspanel, der består af 11 eksperter inden for blandt andet sundhed, arbejdsmarkedet og familieliv. Panelet skal holde fire temamøder, som skal munde ud i konkrete forslag til politikere og danskere om, hvordan man kan håndtere stress.
Og noget af det, der er brug for er mere åbenhed omkring problemet, mener Anne-Mette Ravn.
- Vi skal simpelthen turde tale om stress. Vi skal have aftabuiseret stress. Vi har brug for ledere, der går ud og siger, 'jeg har været stresset', siger hun til Avisen.dk.
Har også haft stressede medarbejdere
Hartmanns har ligget i top 10 over Danmarks bedste arbejdspladser de sidste ti år i træk, blandt andet fordi de har fokus på stress og flydende arbejdsliv. Men virksomheden har også haft sine egne stresstilfælde, slår den administrerende direktør fast.
- Jeg er af medarbejdere blevet udfordret internt på, om vi skal gå ud og sige noget om stress, når vi selv har det. Der har jeg været meget insisterende på, at det er lige præcis det, vi skal. For giver vi os selv mundkurv på, så er det, at vi ikke kommer videre i den debat, som skal åbnes op på arbejdspladsen, siger Anne-Mette Ravn.
Helt konkret gør man i Hartmann brug af et konkret værktøj, som er et lamineret A4-ark der kommer i spil på tilbagevendende møder mellem leder og medarbejder. Her har man tegnet de elementer, som kan have betydning for stress. Det er blandt andet søvn, antal opgaver, forventningsafstemninger og relationer til kolleger.
- Ved at vi tvinger den dialog igennem på fast basis, begynder vi at få en åbenhed at kunne tale om det, og vi begynder at kunne fange ting, inden de får lov til at skride, siger Anne-Mette Ravn.
Stress har noget med relationer at gøre
Når Arbejdstilsynet udsteder rådgivningspåbud til virksomheder, der har problemer med det psykiske arbejdsmiljø, er Hartmanns en af 13 virksomheder i Danmark, der er autoriseret til at tage sig af det og rykker ud. Og her oplever de ofte en slående ting, lyder det fra Anne-Mette Ravn.
- Meget ofte har stress noget med relationer at gøre. Det kan være relationer til kolleger, eller det kan være manglende relationer, hvis man arbejder meget isoleret, siger hun.
Den administrerende direktør forklarer, at måden vi arbejder på i dag, hvor vi ikke nødvendigvis sidder på kontoret fra klokken 8 til 16 ved siden af den samme håndfuld kolleger hver dag, også har en betydning for stress.
- Frisættelsen af arbejdet fra tid og sted er jo godt på mange måder, fordi vi får en masse autonomi. Der sker bare det, at de beskyttende fællesskaber, vi ellers er i på arbejdet, de forsvinder. Og der skal vi bare huske, at de fællesskaber og relationer er meget beskyttende for stress, så det skal man også finde løsninger på ude på arbejdspladsen, siger Anne-Mette Ravn til Avisen.dk.