BYD står for "Build Your Dreams" – eller det er i hvert fald det slogan, de bruger, og som også står skrevet bag på bagklappen af bilerne. Men hvad er BYD egentligt for en størrelse? Ja, det er ikke noget bette firma, som prøver lykken med en elbil nu.
BYD har såmænd 290.000 ansatte, og de er verdens største elbils-producent, da de skubbede Tesla ned fra tronen for nyligt. BYD er også et af Kinas helt store firmaer, som udover biler også laver elektronik, solfangere, hurtigtog og meget andet. Og så siger de selv, at det er den tredje mest velkonsoliderede bilkoncern i verden. Så langt så godt. Nu vil de så indtage Skandinavien, og Avisen.dk var ude til præsentationen og testkørsler af to af deres tre biler, som danskerne snart kan stifte bekendtskaber med.
Atto 3 bliver nok BYD's bedst sælgende model herhjemme. Foto: BYD
De hedder ikke noget smart, som andre kinesiske mærker såsom Polestar (Volvo) eller har snuppet et hæderkronet engelsk bilmærke og logo som MG. BYD stiller op med modelnavne såsom Hang og Tang, der er opkaldt efter gamle kinesiske dynastier. Og så Atto 3, der er den mindste og billigste af deres modeller herhjemme.
Og Atto 3 er funky og spøjs. Lidt som en livsstilsbil indeni med et noget anderledes design med bl.a. tre guitarstrenge i dørene, så man kan spille "Smoke on the water" eller "I can't get no...Satisfaction". Håndtaget er også anderledes - en slags kugle, man skal dreje rundt for at åbne døren indefra. Den er proppet med udstyr som LED hele vejen rundt, 18" letmetalfælge, lys- og regnsensor, 360 graders kamera, ambientebelysning, taleassistent (som faktisk virker, men kun på engelsk) og meget meget mere.
Meget funky indretning i Atto. Foto: BYD
Vi kørte kun et kvarters tid i den, så den er lidt svær at bedømme, men umiddelbart ganske harmonisk og størrelsen er som en mellemting af VW ID.3 og ID4. Rækkevidden er meget fin på 420 km (WLTP), men prisen er jo som sædvanligt det store slagnummer: Fra 329.995 i Comfort-modellen og 20.000 mere for Design-modellen.
Den skal nok blive et hit herhjemme til den pris.
Tang: En elbil med 7 sæder. Foto: BYD
Den er luksuriøs og den store infotainmentskærm kan drejes både horisontalt og vertikalt. Foto: BYD
Vi prøvede også den store SUV, BYD Tang, med 7 sæder og et overflødighedshorn af udstyr som lædersæder (veganske) læder på instrumentbord og bæltelinje, Alcantera på underdelen af instrumentbord og dørpaneler, panoramasoltag og selvfølgelig alt det, som også Atto har. Desuden har den 517 hk. og rækkevidde på 400 km.
Alligevel kan man godt mærke, at det er en fire år gammel model (dog med nogle opdateringer), men BYD fortæller, at en ny model er på trapperne. Jeg kan ikke huske, om der overhovedet er en elbil på markedet med 7 sæder, men det er der så snart til en spiselig pris på lige under 600.000 kr.
Den sidste model er den dynamiske (i designet i hvert fald) BYD Han, som er en firedørs sedan-model. Den prøvede vi ikke, men den har samme store ydelse på 517 hk. og en meget bedre rækkevidde takket været mindre vægt – på hele 521 km. Den koster også lige en femmer under de 600.000 kr.
Lækre materialer frister i Tang. Foto: BYD
Distributionen af BYD-bilerne er også etableret og sker via et samarbejde med Nic Christiansen Group. Der er indtil videre showrooms på vej i stormagasinet Field's i København, Høje Taastrup, Birkerød, Odense og Aarhus. Servicecentrene ligger også i Høje Taastrup, Birkerød, Odense, Aarhus og et nyt i Esbjerg. Og så for at dække Sydjylland og Vest- og Sydsjælland, kommer der mobile service-enheder her sidst i 2023 og 2024.
Der er rigtig mange kinesiske biler på markedet allerede og flere kommer til. Teknikken er ikke svær i en elbil. Man kan såmænd også lave en i Skive, hvis man ville og havde teknikken, og når man så i forvejen netop har teknikken og især de mange chips og ledere qua sin store elektronikkoncern som BYD har, ja - så er det bare at trykke på knappen. Og det gør de kinesiske bilproducenter.
Man mangler selvfølgelig det fine ord "legacy", som de europæiske og amerikanske bilmærker har, men ofte er sloganet: "Price is king" vigtigere. Derfor gik det også godt i 1970'erne med Lada og de første Skodaer, som jo i bund og grund var noget forældet skrammel.
Det kan man så ikke sige, at de kinesiske biler er i dag, tværtimod! De scorer højt både i crash-test og kundetilfredshed. Kineserne kommer, skal man tage meget alvorligt – især i de andre bilkoncerner.