Administration 

Brokkerøve eller lalleglade: Danskerne er splittet af fodbold

(Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Blog: Danmark er blandt verdens 16 bedste fodboldhold. I hvert fald til VM. Nogle er lykkelige og glæder sig til søndag, hvor Danmark spiller mod Kroatien. Andre ligefrem skammer sig over, at verden betragter danskernes som et af VMs hidtil kedeligste hold. Men er der en sandhed midt imellem, spørger Medianos chefredaktør Peter Brüchmann i denne blog.

Tip det rigtige VM-resultat i Avisen.dk's gratis tips-spil og vind gavekort: www.avisen.dk/vmspil 

Hver dag trækker vi lod om 2 x gavekort på 250 kroner som frit kan vælges på sendentanke.dk

’Var det her de kedeligste 90 minutter i sportens historie.?’

Ikke fodboldens. Ikke VMs historie. Nej, hele sportens.

Det var VM-kampen mellem mægtige Frankrig og noget mindre Danmark, der blev talt om. Det var i The Guardins fodboldpodcast tirsdag aften efter, at Danmark havde kvalificieret sig til VMs 1/8-finale gennem at spille 0-0 mod Frankrig.

Og vist var det en af de mindst sindsoprivende fodboldkampe på en VM-scene i denne slutrunde og måske endnu længere. Vist var der kritik mod to hold, der begge kunne bruge det resultat til at komme videre til Vms mere afgørende kampe. Men Danmark havde også holdt et mandskab med nogle af verdens hurtigste, dyreste og på nogle områder dygtigste individualister fra at skabe ret mange chancer. Danmark havde nu gennemført 18 kampe i snart to år uden at tabe én kamp. Og Danmark var rimelig komfortabelt gået videre med masser af rum til at forbedre sig.

Så skulle man være kritisk – og blive beskyldt for at være topseedet til VM i brok i et land, der ikke havde kvalificeret sig videre fra en VM-slutrunde siden man slog selvsamme Frankrig ud i Japan-Korea i 2002. Altså for 16 siden.

Eller skulle man være glad – og blive beskyldt for at være en lalleglad klaphat, der kun kunne smile, mens den halve verden peb af Danmark og lavede internet-humor om sovende babyer og tør maling.

Vi prøvede på Mediano at give diskussionen nogle nuancer. At Danmark faktisk taktisk havde gennemført en flot og kontrolleret kamp. At Danmark havde været heldige i en ukontrolleret kamp mod Peru og havde forsømt en meget oplagt mulighed for at gøre arbejdet færdigt med et flittigt, men ganske ordinært arbejderhold fra Australien.

Det gik sådan set fint om, selv om dele af kommentar-sporet hurtigt udviklede sig til et af de der digitale mudderbade, der giver en lyst til at højtryksspule internettet for skældsord.

Jeg prøvede personligt at gengive budskaber fra folk, der påpegede, at vi var en nation af brokkerøve. Og blev så øvrigt omgående puttet i kassen ’lalleglad’ af frådende internet-krigere. Og det er en disciplin, danskerne i hvert fald er gode til. Vi er faktisk tæt på at blive vores egen lille trolle-hær. Slap af, Danmark. Solen skinner

Så fremhævede jeg nogle begavede synspunkter fra den anden side, og opdagede, at jeg bare stak hovedet op midt i en absurd skyttegravs-krig, som rakte langt ind i en diskussion om noget større. Måske om vores nationale egenart og selvopfattelse, uden at jeg helt ved, hvad den er for noget.

Men jeg ved, at sport og fodbold har været med til at ændre vores nationalkarakter i den forstand, at vi undervejs har givet os selv lov at være stolte. At vi måske alle har prøvet at strække os lidt og prøvet eller søgt en følelse af at være gode til noget. At vi kan noget.

Kom det efter 1984? Efter 1986? Eller først efter 1992? Flyttede Ulrik Wilbek noget, da han i en meget mindre idrætsgren – som vi i Danmark har ophøjet til en stor sport – turde sige højt, at vi var gode og godt kunne vinde noget?

Jeg ved det ikke, men de her ting har flyttet noget i os alle sammen. Ikke at det er derfor, at vi har globale kunstnere, musikere, forskere og skuespillere. Vi har altid haft nogen, der kunne blive svaner ud af ællinge-kuldet. Men sporten har skubbet på.

Men i denne mærkelige gryde er også – enten hos nogle eller et sted hos os alle sammen – en følelse af lettelse, når vi fejler. OK, så tillod vi idioter os lige at tro, at vi kan spille bold mod Modric og Rakatic fra Real Madrid og Barcelona, når vi har en mand, der lige har fået lov at rejse ud af Bremen.

Jeg kan næsten se reaktionen for mig. Og jeg håber selvfølgelig, at Thomas nu fra Dortmund pander den alle sammen af vejen.

Jeg har ikke facitlisten på noget af det her. Og min version af nuancerne er præcis lige så god eller dårlig som alle andre. Men giv dog for himlens skyld hinanden lov at have holdninger. Det er ikke bedre at kunne lide Chris Isaak end Bruce Springsteen, selv om undertegnedee kan have særdeles stærke holdninger til netop den diskussion. Det er smag. Og stil. Og så kan man lægge faglige nuancer ind imellem dem, når præstationer skal vurderes.

Fodbold er lidt på samme måde. Jeg kan efterhånden lide at se både Island og Horsens spille fodbold, fordi de gør noget konsekvent, tydeligt og kraftigt. Men jeg kan også lide at se Kroatien og Nordsjælland spille, når der er fart og fantasi i spillet.

Men jeg har nogle pointer, når du nu har været så flink at læse med hele vejen herned, som jeg gerne vil slå til lyd for.

1 De danske spillere og Åge Hareide bør acceptere, at man løber en risiko for et skidt eftermæle. Hvor fedt er det for eksempel for Polen, Adam Nawalka og hans spillere at være fra en fremragende generation af spillere, som verden og Europa bare aldrig kom til at elske. Som aldrig fik rigtig succes med landsholdet. Som aldrig begejstrede nogen. Og som forhåbentlig godt ved, at det kunne være blevet til mere. Polen røg lidt videre fra EM, blev slået ud til VM. Og verden var i bedste fald ligeglade.

2 At det er meget forskellige kampe, der er spilelt af Danmark under VM hidtil. Stram og konsekvent kamp mod Frankrig, let rystende og heldig kamp mod Peru og en fesen mellemvej mod Australien. Det dækker over en faglig vurdering, som i diskussion ofte bliver rodet sammen til en grå gryderet.

3 At vi husker, at regnestykket først kan gøres op, når det hele er slut. Tænk på 1998, et humpende gruppespil og en begejstrende forløsning mod Nigeria og Brasilien.

4 Og så, at vi danskere godt må tappe galden ud, inden vi går i krig med hinanden. Danmark er med til VM. Danmark er videre. Vi har noget at samles om. Og så kan vi vælge den lyse grå eller den lidt mørkere grå – og give rum til hinanden.

Livet er ikke så slemt.

Min egen personlige tone på gråskalaen i det hele: Jeg vil så gerne begejstes – uanset hvor langt det her hold når. Jeg nærmede mig i 20-25 minutter mod Australien. Jeg rejste mig i sædet i nogle minutter mod Frankrig. Men egentlig begejstret har jeg ikke prøvet at være af at se Danmark til dette VM. Endnu.

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler efter Dubai-tur: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden