Administration 

Britiske kvinder bliver tungen på Brexit-skålen

Der er langt flere kvinder end mænd, der ikke har bestemt sig endnu op til afstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab. Dermed kan det blive kvinderne, som ender med at afgøre om landet forlader unionen eller bliver i EU.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
EU-afstemningen, der har fået kælenavnet "Brexit", kan blive et historisk vendepunkt. Ikke kun for briterne og det europæiske samarbejde, men også for ligestillingen.

Meningsmålingerne har vist næsten dødt løb under hele valgkampen. Så det bliver tvivlerne og deres beslutning i sidste øjeblik, som kommer til at afgøre om Storbritannien bliver i EU eller ej. Og de fleste af tvivlerne er kvinder.

Det er der en grund til. Ifølge en sammenfatning af tværgående polls og surveyundersøgelser foretaget af Voxter, en demokratisk platform, der blandt andet foretager meningsmålinger, peger tendensen på, at kvinder i højere grad efterspørger dybdegående og nuanceret information, før de afgør, hvor de sætter deres endelige kryds. En information, som de ikke mener de har fået i valgkampen, som er gået heftigt for sig, men som samtidig er blevet kritiseret i flere medier, herunder BBC, the Times og the Guardian for at mangle substans og for at basere argumenterne på frygt. Både kampagnen for et forsat medlemskab af EU, remain, og kampagnen for at forlade EU, leave, er skræmmekampagner. Derfor har valgkampen fået det James Bond-klingende øgenavn - Project Fear.

En kvindetom debat

En af årsagerne til manglen på nuanceret og dybdegående information, som de kvindelige tvivlere efterspørger, er den skæve kønsfordeling i selve debatten. Udover manglende nuancering i den overordnede debat, er der også et fravær af kvindelige debattører. Det betyder noget for de kvindelige vælgere.

Det fremtrædende medlem af partiet Labour, Harriet Harman, har kritiseret manglen på kvinder i valgkampen. Hun har udtalt til International Business Times, at kvinder er direkte ekskluderet fra debatten. I en video til "medie-vagthunden" OfCom siger hun, at det er forkert kun at fokusere på, at leave- og remain-siden skal have lige meget taletid. En ligevægt af mænd og kvinder bør være en lige så høj prioritering i debatten. Mangel på kvindelige figurer kan derfor også påvirke de kvindelige vælgere, der i værste fald føler sig ekskluderede.

Dr Roberta Guerrina, der er ledende ekspert på EU og kønspolitik ved University of Surrey, er enig og fastslår i et interview, at debatten har været mandsdomineret "både i forhold til kampagnerne selv og de eksperter, der bliver brugt til at kommentere kampagnerne".

Hun konkluderer, at svaret på den skæve fordeling skal findes i, at EU anses som "high politics", der "ikke er noget for kvinder". Derfor fejler kampagnerne og kobler ikke økonomisk politik og social eksklusion. De legitimerer en politisk stil, der er "konfrontatorisk og udelukker kvinders stemmer" vurderer hun. Kampagnerne formår derfor hverken at repræsentere kvinder eller appellere til de kvindelige vælgere.

Nuanceret information - nej tak

Dr. Guerrina fortæller, at den mangelfulde information blandt andet skyldes, at politikere bruger enkle budskaber, de antager virker på kvinder. Hun siger, at politikere spiller på "følelsesmæssige kort", når de retter kampagner mod kvinder.

Frygt er også et virkemiddel, der bliver brugt til at høste stemmer blandt kvinder. Frygten for immigranter bruges særligt af de højreorienterede EU-modstandere som Nigel Farage, leder af UKIP (United Kingdom Independence Party), der har udtalt, at hvis remain-fløjen vinder, er resultatet "masse-sexovergreb" på britiske kvinder. Farage mener, at Storbritannien vil modtage flere immigranter ved fortsat at være medlem af EU, og der derfor vil der følge en massiv stigning i overgreb på grund af "kulturelle forskelle".

Et andet af højrefløjens argumenter for at melde sig ud er, at EU skader husmoderen og familien. Anna Firth, bagkvinden for "Women for Britain", en pro-leave organisation med konservative værdier, udtaler, at kvinder bør sætte krydset ved leave, fordi EU underminerer den offentlige sektor.

I hendes optik går det hårdest udover kvinder og mødre, fordi det er dem, der mærker konsekvenserne af nedskæringer på skolerne, og dem, der tager sig af familiens sundhed. Især når det kommer til den britiske folkeskole, ser hun en bedre fremtid for Storbritannien uden for EU. Hun mener, at EU er en anti-demokratisk institution, der underminerer den stemmeret, som de britiske kvinder kæmpede så hårdt for.

Talskvinde for nationalistpartiet UKIP og leave-tilhænger, Suzanne Evans, bakker op om påstanden og tilføjer, at mødre bør stemme leave, fordi det er i deres børns bedste interesse, og at det giver milliarder til den offentlige sektor, blandt andet fordi landet sparer medlemsbidraget til EU.

Der er dog ingen garanti for, som Anna Firth eller Suzanne Evans påstår, at et farvel til EU automatisk betyder flere penge til den offentlige sektor. Dr. Roberta Guerrina påpeger overfor KVINFO, at den mangelfulde information også skyldes, at ingen med sikkerhed kan vide, hvad konsekvenserne af en exit fra EU bliver for Storbritannien. Det afhænger af, hvordan regeringen prioriterer de penge, der bliver til overs.

Klare kvindespørgsmål

Hun understreger dog, at afstemningen uundgåeligt vil påvirke kvinders position i det offentlige rum og på arbejdsmarkedet. "Det er klart, at chok i den europæiske og britiske økonomi vil påvirke kvinder og mænd asymmetrisk", siger hun, og det er også med til at gøre Brexit til en feministisk problemstilling.

Om den siddende regering siger Dr. Guerrina, at den "i store træk har haft negativ indflydelse på kvinder og kvinders adgang til arbejdsmarkedet". Hun vurderer derudover, at Brexit-kampagnen generelt fejler ved at fokusere på eksempelvis mødre-identitet, da det ikke udfordrer den dominerende opfattelse af vejen til kvinders engagement i EU-Politik. "Derfor henvises kvindelige vælgere til sfæren af low politics", siger hun, hvilket kan forklare manglen på nuanceret EU-information.

På den venstreorienterede leave-fløj, er fokus ikke så meget på den traditionelle moderrolle men mere på EU som institution. Ligesom højrefløjen mener de, at EU har et demokratisk underskud, og samtidig ser de EU som en patriarkalsk union. De ser den som en bannerfører for sexisme, der efter feminist og journalist for the Times og the Guardian, Julie Burchills mening mangler et "ordentligt feministisk spark". Hun mener, at løbet er kørt, og at EU ikke kan ændres indefra. Derfor bør Storbritannien træde ud af unionen, skriver hun i et debatindlæg til the Spectator.

Ligestilling på remain-fløjen

Tilhængerne af at blive i EU frygter, at et exit vil betyde, at kvinder mister rettigheder helt generelt og i særdeleshed på arbejdsmarkedet. Uden EU, ville ligestillingen på det britiske arbejdsmarked have set betydeligt anderledes ud, lyder et af hovedargumenterne.

Dr Roberta Guerrina, fortæller til KVINFO, at mange af de britiske kvinders rettigheder på arbejdsmarkedet har baggrund i EU-bestemmelser. Spørgsmålet er derfor, om regeringen vil forsøge at rulle nogle af rettighederne tilbage, og under alle omstændigheder forsvinder muligheden for at indklage sager for EU-domstolen i Luxembourg.

Om det siger Dr. Guerinna "at man roligt kan sige, de ledende kampagner ikke er de store fortalere for kvinders rettigheder. I det store hele har de ignoreret den her problemstilling og prioriteret mere følelsesmæssige argumenter, som eksempelvis arven fra Sufragetterne", og deres historiske kamp for stemmeret.

Derfor fylder konsekvenserne for de britiske kvinder på arbejdsmarkedet relativt lidt i debatten, og hun vurderer, at der set i forhold til den siddende regerings politik, muligvis ikke er udsigt til en bedring af kvinders rettigheder, hvis landet forlader EU.

Sårbare på arbejdsmarkedet

De venstre-orienterede remain-støtter argumenterer for, at en reform af unionen er mulig, og at EU er nødvendig for at beholde grundlæggende ligestillingsrettigheder.

Juraprofessor, Tamara Hervey fra the University of Sheffield, udtaler til KVINFO, at "EU-lov er en vigtig kilde til kvinders rettigheder. Ligeløn, ligebehandling på arbejdspladsen, ligebehandling i social sikkerhed og barsel" Hun tilføjer, at "EU-love er særligt vigtige for sårbare personer på arbejdspladsen, hvor kvinder er klart overrepræsenterede".

Hendes vurdering er også, at ud fra den britiske regerings tidligere lovgivningstiltag, er det usikkert, om disse rettigheder, der på nuværende tidspunkt er sikret af EU, vil blive erstattet af svagere bestemmelser.

I forhold til de økonomiske Brexit-konsekvenser, vurderer Hervey, at også de vil gå hårdest udover kvinder. Hun udtaler at "kvinder generelt er i mere sårbare positioner på arbejdsmarkedet". Hun begrunder argumentet med, at kvinder er overrepræsenterede blandt folk, der arbejder deltid, flekstid og i den sociale sektor, som Hervey vurderer, vil blive ramt hårdt uden de EU-love, der sikrer grundlæggende rettigheder og samhandel mellem unionslandene.

Brexitdebatten præget af frygt

Valgkampens slutspurt fik en tragisk drejning, da en mand i sidste uge dræbte Labour-parlamentsmedlem og politisk stjerneskud Jo Cox (41 år og mor til 2). Manden har højreradikale sympatier og er Brexit tilhænger. Han støtter derfor, i modsætning til Cox, et Storbritannien ude af EU. Gerningsmanden skød, knivstak og sparkede til slut den døende Cox, mens han råbte "Britain first" gentagende gange.

The Guardian beskriver Cox som et stort tab for britisk politik. Hun var dedikeret feminist, tidligere formand for Labours Women Network og har arbejdet hårdt for at få flere kvinder i det britiske parlament. Cox var ikke en stor profil i Brexit-debatten, men flere, heriblandt den konservative finansminister George Osborne, har koblet mordet til den splidskabende retorik, han mener, har domineret i Brexit-debatten. Retorikken har pustet til folks frygt og Osborne udtaler til NBC news, at han håber, at Cox' tragiske død giver grundlag for en mindre splidskabende debat.

Sofie Walker, der sammen med den dansk-britiske feminist, radiovært og komiker Sandi Toksvig har stiftet Women's Equality Party, stemmer i og udtaler, at hun håber distancen mellem de kritisable Brexit-debatter og befolkningen bliver mindre efter den tragiske hændelse.

I forhold til den store gruppe kvinde-tvivlere peger både Professor Hervery og Dr. Guerrina på, at vælgerne ikke nødvendigvis er mere i tvivl, men derimod mindre åbne om, hvad de planlægger at stemme. Dr. Guerrina siger, at kvinder generelt er mere "status quo" orienterede, hvilket betyder, at de er mere tilbøjelige til ikke at stemme for politiske forandringer. Det kan derfor betyde, at der er stemmer at hente for remain-fløjen. Om det er tilfældet, bliver afsløret torsdag d. 23. Juni, hvor den endelige afstemning om briternes fremtid i EU bliver afgjort.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

fly nødlander på motorvej
Helt vildt

Fly nødlander på

befærdet motorvej

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Minksagen: Vil have

svar fra Mette F. 

ambulancer på motorvej
Krimi

Voldsomt uheld

skaber kø 

mand taler fra talerstol
Nyheder

Kim Jong-un om

få coronadødsfald:

Et uhørt mirakel

brandfolk i aktion
Krimi

Døgnrapport:
Snarrådig landmand, hurtig indsats og kø-kaos

kvinde kigger ind i kameraet
Krimi

Vild udvikling i den
uløste Hagen-sag

mekaniker står bøjet over bilmotor
Biler

Derfor er det blevet meget dyrere at reparere bilen

tre mænd viser trofæer
Kendte

Hitmager er død

pizza skæres ud
Nyheder

Verdens største pizzakæde presset ud

en lottokupon
Nyheder

Nybagt millionær:
Familien skal på

den helt store tur

Dansere på et dansegulv
Film og TV

Vild med dans
varsler store ændringer

En mand snører sit snørebånd
Kendte

Simon Kvamm

ny dommer

i X Factor

en hval på en lastbil
Dyreliv

Nu er hvalen fra Seinen død 

kvinder tager selfie
Nyheder

Venstre-profil

overrasker

- stiller ikke op

politikere i debat
Nyheder

Omstridt EU-parlamentariker melder sig ud

en gal Brøndby-tilhænger
Sport

Brøndby-fans: Ballademagere ødelægger det for os andre

Politiet med en hund ved en vej
Krimi

Person død i udbrændt bil

en smilende ældre mand
Nyheder

Varmechecken er kommet

Et par sidder hengivent udenfor
Kendte

Olivia Newton-Johns sidste dage: Kunne ikke gå

mønter på et bord
Nyheder

Inflationen går amok

tulipaner i en vase
Livsstil

Forlæng blomsternes levetid: Vask dine potter og vaser 

En mark med skrot og affald
Nyheder

Biler og skrot flyder: Frygt for forurening på Samsø

En mand i hvid skjorte
Nyheder

Messerschmidt:

Klart man ikke vil stemme på parti i intern strid

En hval i et net
Nyheder

Kran løfter hval op af Seinen 

en grædende mand ved en grav
Krimi

Mistænkt seriemorder for drab på muslimer anholdt

røgalarm i loftet
Nyheder

Det gør brandeksperterne

altid og aldrig derhjemme

Lenny Pihl sammen med en blondine på den røde løber
Kendte

Reality-stjerne i

kæmpe brandert:

Stak af fra politiet

Et flag fra 7-Eleven
Nyheder

Efter angreb: 7-Eleven

har åbnet hver tiende butik

Et stopskilt fra politiet
Krimi

Bilist tippede politiet:

Vanvidskørsel i lastvogn

Abdel Aziz Mahmoud på den røde løber med armen om sin mand
Kendte

Abdel og manden

er blevet forældre

En mand får en vaccine i overarmen.
Nyheder

Virus nået

til Grønland

Mads Vad og Michelle Kristensen midt i en dans
Kendte

Ikke med i

Vild med dans

En Volvo ved et smukt hus
Biler

Test: Volvo XC90

Herrefed herregårdsvogn

Lars Ranthe portræt. Han står bag et træ.
Kendte

Lars Ranthe:

Jeg blev nærmest

lam i kroppen

Badegæster i havnebad
Nyheder

Hedebølge på vej

Lastbil sidder fast i bro
Nyheder

Ups: Lastbil kørte ind i bro

Issey Miyake
Kendte

Kendt modedesigner død

villa
Nyheder

Her er landets billigste huse

Christopher Læssø
Kendte

Dansk skuespiller er single igen

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Så meget tjener Kristian Thulesen Dahl

Rutsjebane
Nyheder

Styrter i døden fra rutsjebane

Anne Heche
Kendte

Efter ulykke:

Hollywoodstjerne i ”ekstremt

kritisk tilstand”

Mar-a-Lago
Nyheder

Donald Trumps hjem ransaget af FBI

Krimi

Journalist anklaget for pædofile overgreb

kvinde smiler
Kendte

Olivia Newton-John 
er død 

væltet lastbil på motorvej
Nyheder

Døgnrapporten: Væltet lastbil, villabrande og øl i parken

Nyheder

Dræbte sort jogger:

Får livstid

jonas vingegaard står på balkon
Sport

Vingegaard: Kører søndag

mand med briller poserer
Kendte

Lars von Trier har

fået Parkinsons

badedyr og kanyle
Nyheder

Fandt kanyle

i badedyr 

mand poserer
Kendte

Andens store succes:

Det er ulønnet

fuldtidsarbejde

Britt Bendixen
Kendte

Vild med dans: Han afløser Britt Bendixen

mand smiler
Kendte

Skuespiller død

i trafikulykke

kong harald sidder ved vandet
Kongelige

Kong Harald

er udskrevet 

røg fra autocamper
Nyheder

Autocamper op i røg

Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller.
Film og TV

Vild med dans:

Her er den nye vært

Nyheder

Isbjørn angriber turist 

Nyheder

Venstre:
Vil overdække motorveje

billede af gris
Nyheder

En million svin er forsvundet

Krimi

Sigtes for voldtægt af 16-årig 

fra serien Riget - billede
Film og TV

Riget-stjerne: Vi havde spiritister på settet

hinkerude
Nyheder

DMI: Tørskoet og solrig skolestart

Sanya er en populær feriedestination
Nyheder

80.000 turister er strandet

jacob ellemann
Nyheder

Venstre: Ja til skattefradrag 

Politibetjent med hævet knippel
Nyheder

Døgnrapporten: Fodboldslagsmål, brande og ulykker.

Sport

Laudrup-Dufour sikrer Danmark VM-triumf 

Ulykkessted
Nyheder

Alvorlig ulykke:

Mand spiddet af jernpæl

Steen Langeberg
Kendte

TV 2-vært efter hård tid:
Nu lysner det

badegæster på strand
Corona

80.000 turister strandet

hele kronprinsfamilien
Kongelige

Her er Isabella og Christians nye skoler

Politi på gerningssted
Krimi

Mand tilstår drab på kvinde:

Jeg er stolt af det

Kronprins frederik og Isabella
Underholdning

Kronprinsen tog datter med til fræk rap-fest

En hurtigfærge på vandet
Nyheder

Kvinde føder midt på færgetur

et krigsskib på vandet
Nyheder

Krigsskibe fra Kina og Taiwan sejler tæt på hinanden

person står i teltåbning
Livsstil

Undgå klamme soveposer:

Pak rigtigt ud efter festival

En dykker i glasbur observerer en kæmpe hvidhaj
Dyreliv

Vild video:

Hvidhaj smadrer dykker-bur

Redningsfolk på en bro
Krimi

Morgenbader mistede livet i sø

En kvinde græder i nogle murbrokker
Nyheder

Konflikt eskalerer: 29 meldes dræbt i Gaza

En udbrændt bil
Kendte

Hollywoodstjerne overlever bilulykke

mange ambulancer på en mørk vej
Krimi

Otte hentet i ambulance – tre i kritisk tilstand