Briterne er 4100 milliarder kroner fattigere end de troede

Bank of Englands chef, Mark Carney, har fået en ny hovedpine, efter at det nationale statistikbureau har revideret sine tal for Storbritanniens værdier voldsomt. (Foto: Foto: Afolabi Sotunde/Reuters)

Storbritanniens statistikbureau har foretaget en enorm revidering. Det efterlader landet svækket før brexit.

Storbritanniens finanser er i en langt værre forfatning end hidtil antaget. Landets statistikbureau, ONS, har revideret sine tal for landets værdier nedad i en voldsom grad efter en metodeændring.

Det skriver avisen The Telegraph.

- Frygten er, at det kan slå bunden ud af pundet. Hvis de sidste 40 års historie er nogen rettesnor, så kan pundet falde 20 procent, siger valutastrateg hos Bank of New York Mellon Simon Derrick til The Telegraph.

Flere andre analytikere er enige. Storbanken Jefferies skriver, at det kan ende med, at Bank of England må hæve renten for at beskytte valutaen. Det skete i 1976, da Storbritannien måtte søge hjælp hos IMF.

Frygten kommer, da ONS har revideret sin opgørelse over Storbritanniens "formue" fra et plus på 469 milliarder pund til et minus på 22 milliarder pund. Altså er Storbritanniens "formue" 4100 milliarder kroner mindre end ventet.

Der er tale om det økonomiske nøgletal "Net International Investment Positition".

- Tallet viser grundlæggende, om udlandet skylder én penge eller om man skylder udlandet penge. ONS' opgørelse er her revideret massivt.

- Tidligere har ONS blandt andet undervurderet, hvor stor en del af britiske aktier, der er ejet af udlandet. Så man har overvurderet, hvor rige briterne er, siger senioranalytiker hos Danske Bank Mikael Milhøj.

Han er dog ikke på det hold, der mener, at tallet bør få de store alarmlamper til at blinke.

- Jeg synes ikke, at det er så alarmerende, for det er ikke fordi, at briterne skylder en masse penge. De er bare nogenlunde i nul.

- Og jeg tror ikke, at det vil betyde noget for den økonomiske udvikling. For selskaberne og borgerne ved jo godt, hvor mange penge de har, og de har ageret efter det, siger analytikeren.

Samtidig viser nye tal, at udenlandske selskabers investeringer i Storbritannien er faldet fra et plus på 120 milliarder pund i første halvår 2016 til et minus på 25 milliarder pund i første halvår 2017.

Storbritannien er i gang med forhandlingerne om, hvordan landet skal forlade EU. Frygten for, at det vil give store økonomiske problemer har allerede svækket pundet markant siden afstemningen i juni 2016 og har mindsket udlandets lyst til at investere i Storbritannien.

/ritzau/