Briter og spaniere er tættere på løsning om Gibraltar

PLUS En brexitaftale er tæt på og dog langt væk (Foto: Ben Stansall/Ritzau Scanpix)

Et af de udestående problemer forud for EU-topmøde søndag ser ud til at kan have fundet en løsning.

I sidste øjeblik inden søndagens EU-topmøde har EU og Storbritannien givet efter for spanske krav om den britiske koloni Gibraltar.

Dermed vil topmødet kunne finde sted som planlagt. Det skal bekræfte en aftale mellem EU og den britiske premierminister, Theresa May, om, hvad der skal ske i forbindelse med den britiske udtræden af EU.

Det har fået den spanske premierminister Pedro Sanchez til at droppe sin trussel om et veto på topmødet.

- Vi har nået en aftale om Gibraltar, siger han.

Han fortæller, at enhver fremtidig beslutning om Gibraltar skal foretages sammen med Spanien.

Gibraltar er et ganske lille område på den sydlige spids af Spanien. Det har været et stridspunkt mellem de to lande i over 300 år.

Området har i mange år været berygtet for angiveligt at være et gemmested for sorte penge.

Kort efter nyheden om, at der er nået en aftale, udsendte EU-præsident Donald Tusk en pressemeddelelse. Her anbefalede han EU-landene at godkende aftalen, når deres ledere mødes til topmøde søndag om brexit.

Tusk og EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, skal lørdag aften mødes med May i Bruxelles.

Gibraltar vil ikke være en del af en fremtidig aftale mellem EU og Storbritannien, fremgår det af aftaleteksten, som nyhedsbureauet Reuters har læst. I al fald når det gælder det "territoriale omfang" af den aftale, som EU og briterne kan ende med at blive enige om.

- Det udelukker imidlertid ikke muligheden for at have separate aftaler mellem EU og Storbritannien i forhold til Gibraltar. Disse separate aftaler vil være afhængige af en forudgående aftale med det spanske kongedømme, hedder det.

Det lillebitte område Gibraltar ligger ved indsejlingen til Middelhavet. Spanien afstod i 1713 området til Storbritannien.

Spanien anser Gibraltar for at være et levn fra den britiske kolonialisme.

/ritzau/