Borgmester erkender brudte valgløfter: Vi har slet ikke penge til det

Gribskov Kommunes borgmester Anders Gerner Frost. (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix/arkiv)

Gribskov Kommune har massive økonomiske problemer, og politikerne må nu sløjfe mange af deres valgløfter.

Der blev lovet guld og grønne skove, da det tidligere byråd i Gribskov Kommune vedtog budgettet for de næste fire år, men nu må det nuværende byrådsflertal kaste håndklædet i ringen. Meget af det, der blev lovet i valgåret, kan slet ikke realiseres, konstaterer den nye borgmester Anders Gerner Frost (Nytgribskov). Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

De to største projekter, som nu stoppes, er en ny vej mellem Græsted og Gilleleje, samt planerne om at opføre et stort museum, som skal belyse Gilleleje-befolkningens indsats under jødetransporterne i 1943.

Planerne om vejen er blevet drøftet politisk i mere end 30 år. Den blev også anbefalet af Frederiksborg Amt og Hovedstadens Udviklingsråd.

Den vil Anders Gerner Frost og 1. viceborgmester Bo Jul Nielsen (S) udskyde til bedre tider. Planerne om et nyt museum, som af den tidligere borgmester Kim Valentin var tænkt som et vækststimulerende initiativ, kan de på ingen måde støtte.

- Vi har slet ikke pengene til alt det, som er blevet lovet, siger Anders Gerner Frost.

Ifølge en opgørelse fra kommunens økonomiske forvaltning mangler der i år samt de efterfølgende tre budgetår omkring 150 millioner for at det hele hænger sammen. Samtidig er flere af opgaverne, der er med i budgettet, underbudgetteret.

Det udbetalingsstop, som det ny flertal vil gennemføre, skal give arbejdsro til at lægge et nyt realistisk budget for perioden fra 2019 og de efterfølgende tre år. Det kan indebære en skattestigning, mener repræsentanter for Socialdemokratiet, Enhedslisten og Nyt Gribskov, der står bag borgmesteren.

Hvis skatten hæves med ét procentpoint, kan det ny flertal undgå at gennemføre besparelser på de varme hænder, som de gik til valg på at ville styrke.