Bondo væltet omkuld: Teknik drillede lærerafstemning

55.000 folkeskolelærere har fra fredag morgen stået i kø for at komme til at stemme ja eller nej til OK18, som Lærerforeningens formand Anders Bondo Christensen har forhandlet igennem med KL. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/Scanpix.)

Næsten hver tiende lærer har i formiddag stemt ja eller nej i urafstemningen om OK18. Den enorme interesse blandt 55.000 lærere for at stemme har fredag formiddag givet tekniske problemer på Lærerforeningens hjemmeside.

Opdateret: Fredag eftermiddag klokken 15.10 oplyser Danmarks Lærerforening, at knap 15 procent af medlemmerne nu har stemt - og at man har fået løst de tekniske problemer, så alle stemmeberettigede medlemmer nu kan logge sig ind og stemme. 

Tusindvis af folkeskolelærere sad tilsyneladende klar til at stemme ja eller nej til lærerformand Anders Bondo Chrisensens OK18-aftale fredag morgen klokken otte, da afstemningen blev skudt i gang.

Det var mere end Danmarks Lærerforenings hjemmeside kunne klare.  

Lysten til at stemme blandt de 55.000 folkeskolelærere har været så enorm, at der fredag formiddag opstod tekniske problemer med at logge ind på det digitale afstemningssite, oplyser Lærerforeningen til Avisen.dk.

Knap hver tiende har stemt fredag formiddag  

I løbet af de første fire timers afstemning har knap hver tiende lærer - eller helt præcis 8,11 procent - haft held med at stemme. 

Andre medlemmer af Danmarks Lærerforening med stemmeret har stået i kø på computeren. Det gælder også formanden for Øhavets Lærerkreds Lone Clemmensen, der på sit kontor i Svendborg forgæves har forsøgt at stemme fredag formiddag.

- Systemet kan simpelt hen ikke følge med, fordi lærerne er så ivrige efter at afgive deres stemme. Kapaciteten er der ikke til at følge med i det tempo, som lærerne gerne vil stemme, siger hun.

Lone Clemmensen sammenligner det med SKAT's hjemmeside, der også hyppigt går ned i starten, når danskerne kan klikke ind for at se, om de skal have penge tilbage i SKAT. 

Beklager lav kapacitet 

På Danmarks Lærerforenings hjemmeside noterer man også, at medlemmerne kan opleve nedbrud.

- Den store interesse kan betyde, at du som medlem oplever tekniske problemer med at logge ind. Der kan opstå fejl ved log-in på afstemningssiden. Det beklager vi, og vi arbejder på at sørge for, at alle kan komme igennem med det samme, fremgår det.  

Lærerforeningen opfordrer stemmeglade lærere til at prøve igen eller vente til senere, hvis de har problemer med at stemme. 

Afstemningen er åben til d. 3. juni kl. 16.  

Ved urafstemningen skal lærere blandt andet stemme ja eller nej til overenskomstforliget og aftalen om at nedsætte en kommission, der skal komme med anbefalinger til nye arbejdstidsregler for lærerne.

Kommissionens anbefalinger skal være udgangspunkt for efterfølgende forhandlinger mellem Lærerforeningen og KL.

Stemmer ja

Når det lykkes for Lone Clemmensen i Svendborg at logge sig ind på Lærerforeningens site, vil hun stemme ja.

- Vi kunne desværre ikke få forhandlet os frem til arbejdstidstidsaftale, og det er ærgerligt. Men det er alligevel en god aftale, og det positive er, at forhandlingerne fortsætter i en kommission. Her får vi indflydelse og er i fælles dialog med KL om folkeskolens fremtid, Det er vigtigt for mig, siger hun. 

Lone Clemmensen er overbevist om, at stemmeprocenten bliver høj og eventuelt slår rekord.

- Blandt de 850 aktive medlemmer i vores kreds vil langt de fleste deltage i urafstemningen. Og det er sundt for demokratiet og engagementet i en fagforening som vores med en høj stemmeprocent, fastslår hun.   

Danmarks Lærerforening (DLF) har indkaldt til en ekstra kongres den 7. juni i København ud over den årlige kongres, der holdes til oktober.

Den ekstraordinære kongres er planlagt til få dage efter, at resultatet af urafstemningen foreligger.