Bolighandler på nulpunktet i corona-krisen

Corona
Antallet af hushandler er faldet i marts måned, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede store dele af landet ned. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix)

Antallet af solgte lejligheder og huse er under coronakrisen faldet drastisk sammenlignet med samme periode sidste år.

Interessen for at købe en lejlighed eller et hus er faldet markant i marts måned, hvor coronakrisen lukkede landet delvist ned. Det viser nye handelstal fra boligsiden.dk.

Antallet af solgte villaer og rækkehuse er faldet seks procent i marts sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

For ejerlejlighedsmarkedet er opbremsningen større. Handelsaktiviteten er faldet hele 17,3 procent sammenlignet med marts 2019.

- Under normale omstændigheder ville vi se en betydelig stigning i handelsaktiviteten for villaer og rækkehuse fra februar til marts måned, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

- Det har corona sat en stopper for i år, hvor usikkerheden har fået flere boligkøbere til at tage en tænkepause, siger hun.

Sværere end tallene lyder

Birgit Daetz bemærker dog, at bolighandlerne ikke er gået helt i stå. Der er gennemført næsten 4000 hushandler i marts. Det er et gennemsnit på 128 handler hver dag.

Derudover er der handlet næsten 1.300 ejerlejligheder.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom ved Nordea Kredit, har handelsaktiviteten det i virkeligheden sværere, end tallene antyder.

- Det var først onsdag den 11. marts, at Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark ned, og nedlukningen kom som en overraskelse for mange, siger hun.

Sommerhussalg i fremgang

- Første halvdel af marts var således stadig præget af optimisme og fremgang på boligmarkedet, mens situationen så helt andeledes ud i sidste halvdel. Det har holdt hånden under den samlede handelsaktivitet i marts, og på den baggrund forventer vi et yderligere dyk, når tallene for april bliver offentliggjort.

Antallet af solgte sommerhuse er til gengæld i fortsat fremgang.

Konkret er der i marts måned solgt 913 sommerhuse i Danmark. Det er en stigning på 19 procent sammenlignet med samme måned sidste år.

/ritzau/