Blogger: Solidaritetspagten gælder stadig

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

DER ER IKKE MANGE øjeblikke i disse uger, hvor jeg ikke mødes af det stærke fællesskab, vi har skabt i forløbet omkring OK18. Og fællesskabet består, selv om det er en god mediehistorie, at der er sprækker i sammenholdet.

Den omfattende bevægelse af offentligt ansatte, der #skuldervedskulder har stået sammen om #EnLøsningForAlle, har med vores solidaritetspagt skrevet Danmarkshistorie og startet et nyt kapitel i arbejderbevægelsens snart 200 år lange historie.

VORES SOLIDARITETSPAGT har allerede vundet befolkningens opbakning for vores rimelige krav, og vi har bygget lokale fællesskaber, der skal bære den faglige solidaritet ind i fremtidens kampe om velfærd og bedre vilkår for medarbejderne.

Vi står ved målstregen af overenskomstforhandlingerne. Nu skal vi ikke ryste på hånden eller være bange for ansvaret - eller lade os ryste af medier, der bevidst giver uenigheder de helt store overskrifter. Vi har fået presset regeringen og KL helt derhen, hvor de nu er ved at give efter. Men vi er der ikke helt endnu. De skal skubbes det sidste stykke, så vi får en aftale, der indeholder en løsning for alle. Eller endnu mere præcist, løsninger for alle. Ellers må vi konflikte os til det.

DEN GODE NYHED ER, at politikerne og de offentlige arbejdsgivere frygter en storkonflikt, mere end vi gør. Og derfor er risikoen for en storkonflikt meget lille, og chancen for et forlig, der giver løsninger for alle, meget stor.

LO-gruppen har lavet en aftale på det regionale område. En aftale der har skabt debat, vrede og frustration i dele af fagbevægelsen og blandt mange medlemmer. Men aftalen er helt efter ånden i solidaritetspagten.

Vi fik vores hovedkrav igennem: Reallønsfremgang på 8,1% over tre år, sikring af en parallel lønudvikling mellem det offentlige og det private, ingen forringelser for seniorer, så aldersgrænsen for, hvornår man fik seniordage, skulle stige løbende og tryghed omkring vores spisepause. Det var, hvad vi var enige om at kræve på lønmodtagersiden. Det er en stor sejr for den samlede fagbevægelse og et varigt blivende resultat, som alle får glæde af. Og det er vores stærke sammenhold, der har bragt os hertil. Alle er enige om, at lønkravene er opnået, men FTF og AC er ikke enige i, at frokostpausen er.

Der er derfor, på overfladen, opstået en lille sprække i det historiske sammenhold, som de offentligt ansatte har skabt i de seneste måneder, når de har stået skulder ved skulder om en løsning for alle. Men vi skal sætte alle sejl til, således at der bliver løsninger for alle på det kommunale og statslige område. Musketer-eden skal fastholdes.

DET ER VIGTIGERE, at solidaritetspagten holder, end at vi undgår en storkonflikt. Det er også vigtigt, at solidaritetspagten holder, og vi indgår forlig, når arbejdsgiverne er presset helt i bund og opfylder vores krav. Det ville være helt ude i hampen at sige nej tak til indholdet i delaftalen for 40.000 offentligt ansatte i regionerne, som i øvrigt ikke skal til afstemning særskilt, men skal indgå i et samlet mæglingsforslag. Så der er stadig muligheder for fælles løsninger.

Det kan faktisk ende med, at delaftalen bliver den løftestang, der får afgørende betydning for resultaterne på både det kommunale og statslige område. Meget tyder på, at det bliver sådan. Sophie Løhde har allerede accepteret lønrammen.

LO-gruppen på det regionale område har givet deres fulde opbakning til, at FTF og AC kan forhandle mere sikkerhed for den arbejdsgiverbetalte frokostpause ind i overenskomsten, end den der allerede er på det regionale og kommunale område. Men skal der betales, så må de selv betale. For der er faktisk ca. 40.000 lavtlønnende LO-medlemmer i det offentlige, som slet ikke har betalt spisepause. Det ville være unfair, hvis de skulle betale for yderligere sikkerhed for FTF og AC.

Men der er sgu ingen akademikere, i regionerne eller kommunerne, som er i fare for at miste den arbejdsgiverbetalte frokostpause. Der er ens vilkår for pædagogmedhjælperen og AC'eren

FAGBEVÆGELSEN STÅR FORTSAT sammen om, at der skal være løsninger for samtlige 720.000 kommunalt og statsligt ansatte, hvor spisepausen, lønudvikling der følger de privatansatte, og en arbejdstidsaftale for lærerne sikres. Men vi bliver nødt til, i fuld overensstemmelse med solidaritetspagten, at erkende, at det ikke er samme løsning for alle, men at presset skal opretholdes for at få løsninger for alle.

Den største forhindring for en god aftale er regeringen og KL, og det er dem, der skal overvindes.

Derfor skal presset på arbejdsgiverne fastholdes, og alle opfordres til at bakke op om fagbevægelsens aktiviteter ude i landet. Alle københavnere kan møde frem foran Forligsen, mens man alle andre steder kan stå skulder ved skulder og tale for #EnLøsningForAlle.

Jeg opfordrer alle til, at vi fastholder fokus på sammenhold og fællesskab på tværs af alle faggrupper, uanset om man måtte have forskellige vurderinger af delaftalen.

Det hører derfor ingen steder hjemme at udråbe Dennis Kristensen, FOA's afgående forbundsformand, til skurk og hovedfjende. Dennis Kristensen er chefarkitekten bag solidaritetspagten. FOA var det eneste fagforbund, der stod last og brast med lærerne under Corydons og Zieglers lockout i 2013.

Faktisk var det LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger), som jeg er næstformand for, der var den første fagforening, der gav vores uforbeholdne opbakning og konkrete solidaritet med landets folkeskolelærere og undervisere. Dennis Kristensen har om nogen udvist lederskab, mod og vilje til at sætte fællesskabets styrke i spil i opgøret med Nødvendighedens politik.

DET ER KUN REGERINGEN, Moderniseringsstyrelsen og resten af de offentlige arbejdsgivere, der har gavn af vores interne splittelse. Vi skal ikke spille mediernes spil eller være politikernes nyttige idioter.

Så vi bliver nødt til at gøre alt for at stoppe splittelsen mellem os alle, fra kælder til kvist i solidaritetspagten. Vi skal kunne rumme forskellige fagpolitiske analyser, strategier og taktikker, i vores fælles bestræbelser på at sikre løsninger for alle.

Vi skal ikke sætte det fantastiske fællesskab, som medlemmerne sammen har skabt, over styr. Det skal bruges til at skabe fælles resultater nu og i fremtiden til gavn for alle.

Solidaritetspagten holder hele vejen. For hvis der kommer konflikt på de kommunale og statslige områder, vil kommunale og statslige HK'ere, socialpædagoger, dagplejere, SOSU'ere og 3F'ere kæmpe side om side med lærerne og deres akademiske kolleger.

Fordi sammenhold og solidaritet altid har givet resultater til alle.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd