David Trads: Er Lars ’Sølle’ Rasmussen simpelthen korrupt?
Hvorfor sagde statsministeren ikke nej tak til en uges sommerferie i John-Anker Hametner Larsens sommerhus, spørger David Trads.

David Trads er journalist og forfatter.

LAD OS BEGYNDE med at skære den seneste Løkke-skandale, som Ekstra Bladet har afsløret, ud i pap:

  1. Løkke modtager til sin 50 års-fødselsdag i 2014 et gavekort på en uges sommerferie i John-Anker Hametner Larsens sommerhus i Skagen. Gavens værdi er på mindst 10.000 kroner.
  2. John Anker Hametner Larsen er storfisker i Thyborøn. En af de såkaldte kvotekonger, som er blevet behandlet usædvanligt gunstigt af Løkke-regeringen.
  3. Den gode kvotekonge er i øvrigt også en af de helt store bidragsydere til Løkke-fonden, som er statsministerens private projekt, hvor han giver udsatte drenge et uddannelsesløft.
  4. Løkke indløste sit gavekort i sommer, hvor han holdt en uges sommerferie i det Skagen, der netop om sommeren har dets højeste udlejningsniveau.

Det ligner – for nu at sige det lige ud – det, vi normalt ville stemple som korrupt adfærd:

STATSMINISTEREN TAGER IMOD private penge fra en erhvervsmand, som også hælder penge i Løkkes fond – og den regering, som Løkke sidder for bordenden af, begunstiger erhvervsmanden med særligt attraktive fiskekvoter.

Er der en direkte sammenhæng?

Er der dokumenter – den rygende pistol – der underbygger, at Løkke direkte har instrueret sin daværende fiskeriminister om, at den rare mand fra Thyborøn, der belønnede Løkke med store gaver, skulle behandles særligt godt af systemet, når der skulle uddeles fiskekvoter?

Nej, der er ingen rygende pistol, men hold op, hvor den her sag stinker.

Statsministeren – som i visse Venstre-kredse går under navnet Lars ’Sølle’ Rasmussen, fordi hans adfærd så ofte savner det format, man måtte forvente af en statsminister – er klappet i som en østers. Bortset fra denne lille kommentar:

”Jeg skammer mig ikke over at kende folk fra Thyborøn,” som Løkke fremstammede forleden.

SELVFØLGELIG IKKE. Der er ikke noget galt ved kende en fisker i Thyborøn. Problemet består i, at landets statsminister tilsyneladende ikke ejer et indre kompas, der siger ham, at det er forkert at modtage ikke en, men to, store gaver fra en fisker, der begunstiges med store kvoter.

Løkke blev endda - skal vi huske - smaskfornærmet, da han i november i 2017 i et samråd i Folketinget blev spurgt ind til hans personlige forhold til kvotekongerne:

"Og så vælger jeg at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning."

Som man siger i Venstre - 'går den, så går den'.

Det gjorde den så ikke - for Løkke kendte åbenlyst i hvert fald den rare mand med de mange penge fra Thyborøn, ved vi nu. Ja, han sov i hans seng i hans sommerhus.

SELV OM LØKKE IKKE kan se noget problem – ligesom han ikke kunne, da han i sin tid bad Frederiksborg Amt betale sine cigaretter, Sundhedsministeriet sine hot dogs, Venstre for sit luksustøj, verdens fattigste for førsteklassesbilletter – er der heldigvis andre, som kan se klart.

Tag bare det her udsagn i Ekstra Bladet fra Kurt Klaudi Klausen, statskundskabsprofessor i ledelse og organisation på Syddansk Universitet, som næppe kan bøjes tydeligere i neon:

”I alle mulige andre sammenhænge ville man jo få nogle associationer, der handler om bestikkelse. På det tidspunkt, hvor han vælger at indløse gaven, er han jo øverste beslutningstager i forhold til nogle verserende sager. Det er højst besynderligt og et udtryk for ekstrem dårlig dømmekraft,” siger professoren og fortsætter:

”Desværre er det jo ligesom en mosaik, der danner sig om denne her mand (Løkke, red.) af svag moral og dårlig dømmekraft, og det tegner desværre et lidet flatterende billede af vores statsminister. Om det er noget at komme efter juridisk i den aktuelle sag, skal jeg ikke kunne sige, men det er der i hvert fald moralsk.”

PROFESSOREN HAR JO RET. Løkke har igen og igen udvist svag moral og dårlig dømmekraft, når det handler om at holde sig på måtten.

Selvfølgelig skal han som det naturligste i verden pænt takke en erhvervsmand, der kommer anstigende med et stort gavekort, men derefter sige, at det kan han desværre ikke tage imod.

Hvorfor i alverden sagde Løkke ikke bare nej tak?

Fordi han er bjergsom? Fordi han er naiv? Fordi han er korrupt?

Svaret, ja, det blæser i vinden - fro vi kan ikke længere afvise nogle af de tre muligheder.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.