Blogger: Kun totalitære regimer fratager befolkningsgrupper retten til selv at bestemme bopæl

Retten til selv at bestemme, hvor man vil bo, har været en grundlæggende borgerrettighed i Danmark. Den ret har regeringen med sin nye ghettoplan frataget bestemte grupper af borgere.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

HVER GANG POLITIKERE i de seneste år har fundet på nye måder at forringe vilkårene for syge og andre grupper, har jeg troet, at nu kan det ikke blive værre.

Syv år med ekstremt mange forringelser for forskellige grupper af borgere har lært mig, at det alligevel altid kan blive en tand værre. Det har jeg set i forhold til forskellige udenfor satte grupper, der, deres forskelligheder til trods, ofte behandles ens fra de politiske taburetter og slås i hartkorn – syge, handicappede, arbejdsløse, hjemløse, ældre, flygtninge, indvandrere, efterkommere af flygtninge og indvandrere, narkomaner, kriminelle med flere i én pærevælling.

Gang på gang får politikere nye ideer til, hvordan man kan gøre forringelserne endnu større for de uønskede befolkningsgrupper og hive dem igennem sølet igen som politiske syndebukke. Og man forstår, at det her stopper aldrig. Nu skal ”dem-os”-retorikken, hetzen, polariseringen og udstødelsen af de svageste have et nyk mere. Så er man ligeglad med, om de er hæderlige mennesker, der altid har opført sig ordentligt og gjort deres bedste, eller om de er kriminelle, der snyder samfundet. Syge behandles ligesom det værste afskum af kriminelle.

NU HAR VLAK-REGERINGEN fået flere nye grimme ideer. Den har sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF i den forgangne uge indgået delaftaler i den såkaldte ghettoplan, som begrænser forskellige persongruppers rettigheder i forhold til, hvor de kan bo. Aftalerne vedrører i alt 55 udsatte boligområder, hvor der ifølge formand for Danmarks Almene Boliger Palle Adamsen i dag bor omtrent 110.000 personer.

Personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse forbydes nu at flytte ind i boliger i de såkaldt ”hårdeste ghettoer”, som er 16 af områderne.

Derudover strammes reglerne for udlejning i yderligere 39 udsatte boligområder, så kommunerne ikke længere må anvise til en bolig i et af disse, hvis en boligsøgende eller dennes ægtefælle i seks sammenhængende måneder har modtaget integrationsydelse, uddannelseshjælp, kontanthjælp, ressourceforløbsydelse, førtidspension, arbejdsløshedsdagpenge eller sygedagpenge.

Endvidere gøres det obligatorisk for kommunerne og boligorganisationerne at anvende regler om såkaldt ”fleksibel udlejning”, hvor personer i beskæftigelse eller uddannelse kommer foran andre i køen om almene familieboliger, alene fordi de er i beskæftigelse eller uddannelse.

Endelig har disse partier aftalt, at andelen af almene familieboliger i de hårdeste ghettoområder skal nedbringes til maksimalt 40 procent inden 2030.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) omtaler denne ghettoplan som ”et opgør med parallelsamfund”, og at man vil ”fjerne sorte pletter på danmarkskortet”. Med andre ord italesættes det, at man i visse boligområder ikke spiller efter de samme spilleregler eller er lige så værdige som menneskene i det, skal man forstå, almindelige hovedsamfund. Og med dén retorik insinueres det, at disse boligområder næsten kun består af ikke-vestlige indvandrergrupper, som ønsker at modtage ydelser af samfundet, men ikke at arbejde, eller som indretter sig efter shariaregler, som modarbejder dansk lov og ret.

Som sædvanlig spinnes der efter laveste fællesnævner og kategoriseres ensidigt. På dén måde får man camoufleret, at en stor del af ghettoplanen også rammer indfødte danskere, der uheldigvis er arbejdsløse eller uarbejdsdygtige på grund af sygdom eller andre forhold, og at der altså også bor nogle veluddannede, arbejdende og velintegrerede indvandrere eller efterkommere i de selvsamme områder.

Og således bliver det, der i udgangspunktet kunne have været et rimeligt opgør med sharia-lovgivning og manglende villighed hos en afgrænset befolkningsgruppe til at bidrage til arbejdsmarkedet, til et tiltag, der selv overskrider indbegrebet af, hvad et retssamfund er.

GHETTOPLANEN RAMMER næsten de samme grupper, som man ønskede at forringe vilkårene for med daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsens (V) lovgivning om integrationsydelse, uddannelsesydelse og kontanthjælp fra 2015-2016. At disse lovgivninger ikke alene har ramt visse indvandrergrupper, men i langt større omfang syge, etniske danskere, er blot yderligere en del af samme kyniske kalkule. Især har kontanthjælpsloftet og 225 timers-reglen ramt uretfærdigt mange, der var uarbejdsdygtige på grund af sygdom.

Og vi kommer i hu, at mange af disse mennesker i forvejen er blevet og bliver svigtet massivt på grund af daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) reformer af førtidspension, fleksjob, sygedagpenge og kontanthjælp. Nogle af dem er nu blevet hjemløse i bogstavelig forstand eller i det offentlige sociale system.

Hvor skal disse titusindvis af mennesker, som tidligere har fundet boliger her, så bo? Det er helt vanvittigt, at man vil forholde mennesker, der eksempelvis er blevet fattiggjort på grund af sygdom, handicap eller arbejdsulykker og de seneste regeringers reform-amok, muligheden for at flytte ind i de eneste boliger, de har råd til at bo i og måske har stået på venteliste til; og det er vanvittigt, at man samtidig afvikler 60 procent af de almene boliger i disse kvarterer uden at tilbyde andre boliger i samme overkommelige prisniveau. Ikke at disse boliger sikkert er særligt attraktive. Men der er i forvejen alt for få billige almene boliger. Er man udsat, vil man hellere bo i en lidet attraktiv bolig end at blive hjemløs!

I øvrigt har aftalepartierne besluttet, at finansieringen af planens boligdel, som løber op i mange milliarder kroner, skal tages dels fra Landsbyggefonden, dels fra Satspuljen. Det er penge, som lejere har indbetalt til Landsbyggefonden via deres husleje for at spare op til fremtidig renovering af deres lejemål, og det er penge, som er akkumuleret via tilbageholdte stigninger i de offentlige ydelser, og som skulle være gået til en lang række andre sociale formål. Disse midler konfiskerer regeringen og forligspartierne nu bare uden videre og bringer i spil her i stedet for at finde midlerne på Finansloven. Det er faktisk røveri! 

Af alle disse grunde vil ghettoplanen kun skabe frustration, vrede og forfærdelse hos de berørte. Den vil uddybe polariseringen og erfaringen af udstødelse, ikke skabe større sammenhængskraft eller øge ressourcerne hos dem, der bebor områderne.

JEG SYNES, det klinger meget grimt alt sammen og minder om nogle af de historiske første trin i udryddelsen af jøder og mennesker med handicap, forskellige sygdomme og andre grupper, der ikke blev tolereret af nazismens totalitære ideologer.

Hvor en lang række jøder under nazismen, inden den endelige udryddelse, blev tvunget til at samle sig i ghettoer bestående alene af jøder, så indeholder den danske ghettoplan fra 2018 ganske vist det modsatte: at ghettoområder skal udvandes og folk på bestemte ydelsestyper afvises til fordel for ”ressourcestærke mennesker”.

Men trods deres forskellige udtryk handler det grundlæggende om det samme: diskrimination, udstødelse og, sådan ser det ud, eliminering af bestemte grupper. Udvalgte grupper skal ikke have lov til helt selv at bestemme, hvor de vil bo, selvom det ellers er en grundlæggende borgerrettighed. Vi så også noget lignende, da der for nyligt blev stillet lovforslag om, at kommuner efter egne ønsker og dispositioner skal kunne tvangsflytte mennesker med bestemte mentale handicap, der bor på bosteder eller institutioner.

Det er ikke et retssamfund værdigt at hegne bestemte befolkningsgrupper ude af bestemte boligområder eller forflytte dem med tvang. Og det burde sige sig selv, at man ikke kan lære nogen noget positivt om bestemte "danske værdier", hvis man som regering vil sætte de selvsamme værdier ud af spil for bestemte grupper af borgere.

Det her er fascisme. Kun totalitære regimer agerer på den måde.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

To unge mænd spiller beachvolley.
Sundhed

Livsfarlig varme

Pas på hedeslag

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

En smadret søvgrå bil med redningsfolk omkring.
Krimi

Voldsomt sammenstød

Narkopåvirket anholdt

Mand med isterninger foran sig.
Sundhed

15 gode råd:

Sådan overlever

du heden

Sofie Linde i gul sommerkjole
Kendte

Sofie Linde får nyt job

Jeg er så nervøs

Mand går foran facade med kæmpe klovnemund
Corona

Umulig at stoppe:

Antallet af

virussmittede eksploderer

Folk på en badebro
Nyheder

Hedebølge

i weekenden

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

passager i Københavns Lufthavn
Nyheder

Spanien-rejser aflyses i hundredvis

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef

Beredskab tilstede ved PostNords pakkesortering i Aabenraa
Krimi

Pakke lækkede syre: Ansatte blev evakueret

Aarhus Universitetshospital med helikopterlandingsplads
Krimi

Børnehavedreng fløjet

på hospitalet efter

ulykke i hængekøje

matasskilt på butiksfacade
Nyheder

Matas stopper salg af

eskimo-produkt

Sygeplejerske i beskyttelsesudstyr
Corona

To byer er hårdt ramt:

Smittetal stiger igen

En bjørn i et bur
Krimi

11-årig dræbt

af bjørne i bur

Prins William med dykkermaske og snorkel
Nyheder

Snorkel trækkes tilbage:

Risiko for kvælning

tv-værten Søren Ryge med pibe i munden
Film og TV

Efter 28 år:

Søren Ryge stopper

skilt ved rigsadvokatens kontor i københavn
Krimi

Bombetrussel tæt

på Christiansborg

Politisk kommentator Henrik Qvortrup
Nyheder

Nyt job til

Henrik Qvortrup

Hylder med bland selv-slik
Nyheder

Optisk illusion:

Bland selv-slik snyder

din hjerne

Facebooks logo
Corona

Facebook fjerner

Trump-video med

falsk information

Strand på Mallorca
Rejser

Spanien i fare

som rejsemål

Sundhedstens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde
Corona

Sætter DSB på plads:

Vi skal ikke rykke

tættere sammen

Bygningen der huser retten i Glostrup
Krimi

Årvågen betjent

afslører gerningsmand

til grov voldtægt

En turist slænger sig på en statue på et museum i Italien
Helt vildt

Ups: Turist ødelægger

kunstværk i jagten

på feriefoto

Hertuginde Meghan og prins Harry af Storbritannien
Kongelige

Meghan får medhold:

Stor afsløring stoppet

Grevinde Alexandra
Kongelige

Alexandra: Det kom

som et stort chok

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg er

den rette formand 

Person podes for coronavirus i Ringsted
Corona

112 nye smittede:

Tallene stiger fortsat

Kurt Thorsen
Kendte

Kurt Thorsen frygter for sit liv

Prins Joachim og familien
Kongelige

Prinsesse Marie: Det har været svært for børnene

Stand på bogmessen Bogforum i Bella Center 2019
Bøger

Dansk kæmpemesse

aflyst

Dør med skilt der viser politi
Krimi

Frækt tyveri: Forlod byggemarked med masser af varer

Strand
Nyheder

Ny ferielov kan koste dig efterårsferien - det her skal du være obs på

Indbrudstyve filmet af videoovervågning
Krimi

Mystisk serie af indbrud i burgerkæde

Forlystelse på Bakken
Corona

Her hamstrer gæsterne mundbind

folk på stranden
Nyheder

Er du klar? - massiv varme på vej

Københavns Lufthavn
Nyheder

Farvel til 650: Københavns Lufthavn vil fyre hver fjerde

DSB togvogn
Corona

Så er det slut med gratis pladsbilletter

Kvinde med mundbind
Corona

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind

Mand og kvinde i en seng
Sex og samliv

Sexlegetøj trøster i den skuffende sommer

Thomas Frank
Sport

Danskere missede over en milliard kroner

Eksplosion i Beirut
Nyheder

Eksplosion i Libanon: Lager indeholdt 2750 ton kemikalier

sedler og mønter
Nyheder

Snusfornuft: Færre dårlige betalere i RKI

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Mette Frederiksen Godhavn
Nyheder

Godhavnsdrenge vil 

have erstatning

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd:

Sådan undgår

du madspild

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Eksplosion Beirut
Nyheder

BILLEDSERIE: Havnen i

Beirut uigenkendelig

efter eksplosion

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig