Der er en overbevisende sammenhæng mellem det at sidde stille i et flysæde i mange timer og udviklingen af dybe blodpropper i benene.
Det viser ny dansk udretning af forskningslitteratur på området.
Derfor kan Arbejdsskadestyrelsen nu anerkende blodpropper i benene som en arbejdsulykke, hvis man som led i sit arbejde har fløjet i 6 timer eller mere, og hvor muligheden for at bevæge sig har været begrænset.
Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.
På et principielt møde har Arbejdsskadestyrelsen og Erhvervssygdomsudvalget drøftet danske forskeres udredning af den internationale forskningslitteratur på området.
Godkendelsen af "rejse-blodpropper" efter seks timer i flysædet gælder dog ikke for blodpropper efter tilsvarende rejser med tog, bus eller bil.
Det er der nemlig i følge forskerne endnu ikke tilstrækkelig dokumentation for.
Derfor kan Arbejdsskadestyrelsen kun anerkende blodpropper i benene som en arbejdsulykke, hvis man i forbindelse med sit arbejde har været i fastlåst i en stillesiddende arbejdsstilling i tog, bus eller bil i mere end 10 timer.
Der er ikke i forskningen dokumentation for, at man ved mange timers stillesiddende arbejde, for eksempel kontorarbejde, udvikler blodpropper i benene.
Selv om blodpropper må regnes for en sygdom, så er selve påvirkningen så kortvarig, at det opfylder kravet for en arbejdsulykke.
Derfor vil Arbejdsskadestyrelsen behandle sager om blodpropper i benene som en arbejdsulykke og ikke som en erhvervssygdom.