Tæt på verden Blodig generalstrejke tager til i styrke
Demonstrationerne imod benzinpriserne var voldsomme tirsdag. De fortsætter indtil regeringen bøjer sig, siger fagforeningerne. AP Photo/Sunday Alamba
Hverken fagforeningerne eller regeringen vil give sig i striden om benzinpriserne, der pludselig blev fordoblet.

Nigerias to førende fagforeninger har ikke tænkt sig at stoppe den generalstrejke, som de satte i gang mandag. Titusindvis af strejkende fylder gaderne i det fattige, olierige land. Banker, butikker og restauranter er alle lukkede.

Regeringen kalder det anarki og agter heller ikke at give sig.

Indtil nu er mindst 9 er dræbt, og der er brændende vejspærringer i byer rundt i landet. Nogle af drabene skyldes religiøse stridigheder mellem muslimer og kristne.

Årsagen er en fordobling af benzinpriserne, som blev meddelt ved nytårstide. Formålet, siger præsident Goodluck Jonathan, er at spare 50 milliarder kroner, der kan bruges til investeringer og hjælp til fattige.

Strejken fortsætter til regeringen bøjer sig. Myndighederne kalder strejken ulovlig og agter ikke at udbetale løn under konflikten. Det er arbejderne nu ikke uvante med. Deres løn kommer ikke fast alligevel.

Importør af dyrt brændstof

Nigeria er trods storproducent af råolie også storimportør af raffinerede produkter som benzin. Det koster staten mange penge at sælge benzinen billigt. Betydelige mængder bliver også smuglet til nabolande.

Landets fattige befolkning er dybt afhængig af brændstof for at kunne transportere sig og drive generatorer, fordi el-forsyninger er håbløs.

Nigeria har Afrikas næststørste økonomi, men flertallet af befolkningen på 160 millioner lever for under 11 kroner om dagen. Økonomer mener, at benzinstøttet er tæt på at ruinere landet.

Regeringen har ikke foreslået en gradvist justering af prisen men simpelt hen fjernet støttet. Priserne blev mere end fordoblet fra dag til dag.

Hævntogter

Den islamitiske sekt Boko Haram har siden jul intensiveret sine angreb på kristne og kirker med mange døde til følge. Moskeer og koranskoler er nu angrebet, formentlig som hævn for ugerningerne.

Boko Haram har som endeligt mål at fjerne al vestlig og demokratisk indflydelse i Nigeria. Sekten udspringer fra det overvejende muslimske nord. Den sydlige del af Nigeria er for det meste kristen.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.