Besøg på naturområde endte fatalt: Skovkvæg trampede Johns hund ihjel

Biolog Jan Højland fra Naturstyrelsen i Kronjylland synes trods den dramatiske episode ikke, at man skal blive bange for at færdes på arealer med dyr. (Foto: Arkivfoto: Morten Juhl)

En tur på det natursmukke Helgenæs endte med en død hund, skrammer i hovedet og et par knuste briller for hundeejer John Lars Henriksen sidste torsdag.

John Lars Henriksen ville gå en tur med sin hund Tulle på Naturstyrelsens afmærkede sti, som fører ind i en indhegning med skovkvæg, som afgræsser området. Men på vej ud af indhegningen bliver han og Tulle pludselig angrebet. Det skriver DR Østjylland.

- Jeg passerer kreaturerne på højre side med Tulle på venstre side, og inden vi når lågen, bliver vi tromlet bagfra af kreaturer. Jeg bliver skubbet, så jeg snubler forover. Et kreatur banker mit baghoved ned i jorden. Jeg har ar og skrammer efter det, og mine briller bliver massakreret, fortæller John Lars Henriksen til DR Østjylland.

Han kravler væk og ser sig tilbage, hvor kreaturerne er i gang med Tulle.

- Hun bliver massakreret. Naturstyrelsen skriver, at hun bliver klemt, men det gør hun ikke. Hun bliver stanget og trampet ihjel, fortæller John Lars Henriksen.

Herefter prøver han at komme hen til Tulle, men kreaturerne vender sig og går igen frem mod ham, så han må flygte. Han ringer til tilsynsførerne på området, som er rystet, men ikke er hjemme og derfor sender en medarbejder, som hjælper John Lars Henriksen med at få den døde hund ind i bilen og tager billeder af skaderne.

- Jeg overholder jo banale regler, så hvis Naturstyrelsen opfordrer folk til at gå ind mellem kreaturer, skal de på ingen måder være farlige. Det var fuldstændig uprovokeret, så det kan ske for enhver, siger John Lars Henriksen til DR Østjylland.

Han synes dog, at han fik en god behandling af Naturstyrelsens medarbejder på stedet, og han står kun frem med sin historie, fordi Naturstyrelsen har fortalt offentligt om episoden.
Hold afstand til kvæg

Biolog: Ingen grund til at være bange

Biolog Jan Højland fra Naturstyrelsen i Kronjylland synes bestemt ikke, at man skal blive bange for at færdes på arealer med dyr.

- Det er meget fredelige dyr, vi har. De plejer naturarealer ved at afgræsse området, siger han til DR Østjylland.
Han ved ikke, hvorfor de gik til angreb, men råder til at man holder god afstand.

- Vi anbefaler, at når man går ind i fold med dyr, skal man vise dyrene respekt, ikke være opsøgende og holde god afstand. Hvis man kommer for tæt på, så overskrider man en zone, hvor de føler sig knap så sikre og ændrer måske deres adfærd i forhold til, hvordan de ellers opfører sig, siger han.

Han råder derfor til, at man finder en anden låge, hvis dyrene, som i John Lars Henriksens tilfælde, står foran lågen.

I maj kom en mand alvorligt til skade under en løbetur med sin hund i en indhegning med kreaturer nær Naturcenteret Koutrupgård, der ligger i Midtjylland, og som Naturstyrelsen forvalter.

Her er de pågældende dyr blevet fjernet og erstattet med andre dyr.

Til foråret kommer Naturstyrelsen med en oplysningskampagne om, hvordan man færdes blandt dyr på græs.