Ritzau
Opdateret kl. 10:29
Onsdag aften ventes det, at den amerikanske præsident Donald Trump, vil annoncere en flytning af den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.
Sker det, vil det blive anset som en anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Det vil være et brud med årtiers amerikansk politik og et træk, der ikke vil være internationalt anerkendt.
Meldingen vil da også udløse "ramaskrig" i store dele af den arabiske verden, mener Helle Malmvig, der er seniorforsker i udenrigspolitik ved Institut for Internationale Studier.
Hun forudser skarpe og hårde reaktioner fra flere arabiske lande, hvilket der allerede er advaret om på forhånd.
Men på længere sigt er seniorforskeren ikke sikker på, at det vil få større konsekvenser i Mellemøsten, hvor de arabiske ledere har meget andet at se til.
- Det palæstinensiske spørgsmål er røget lidt ned af listen for mange arabiske ledere, fordi de simpelthen har så mange andre store udfordringer og krige at tage sig af, siger hun.
Samtidig har et land som Saudi-Arabien den seneste tid søgt Israel og USA som allierede i modstanden mod Iran.
Derfor skal man ifølge Helle Malmvig ikke lægge for meget i en saudisk kritik af USA i spørgsmålet om Israel og Palæstina.
- Det er sådan, at nogle af de arabiske lande godt nok er meget skarpe i retorikken over for Israel udadtil. Men der sker en masse bag lukkede døre.
- I virkeligheden har Saudi-Arabien en samtale både med amerikanerne, Trump-administrationen og Israel også om Palæstina. Og jeg tror, at de til dels er blevet taget med på råd, siger hun om beslutningen om ambassadeflytningen.
Flytningen af ambassaden vil dog udløse betydelig kritik fra Iran og Hizbollah-bevægelsen, vurderer Malmvig.
Også Tyrkiet har advaret om, at de vil bryde alle diplomatiske bånd med Israel, hvis USA går videre med planen om ambassadeflytningen.
/ritzau/