Administration 

Arabisk forår står sin første prøve søndag

Valgplakater for over 100 partier pryder Tunesien, der ikke har haft frie valg siden uafhængigheden i 1956.
(Foto: AP Photo/Amine Landoulsi)

Valg til grundlovgivende forsamling i Tunesien ses som et demokratisk laboratorium for andre lande Mellemøsten.

Landet, hvor det arabiske forår begyndte, tager i dag regionens første styrkeprøve med et frit demokratisk valg. Halvdelen af befolkningen i Tunesien bekender sig til ”ved-ikke-partiet”. Stemmeprocenten bliver 95 procent, skal man tro meningsmålinger.

Tunesiens valglisterne, som efter omvæltningen skulle i brug til dagens valg, indeholdt navnene på 2,5 millioner døde ud af 7 millioner vælgere. ”I gamle dage var det kun de døde, der stemte,” har en valgansvarlig udtalt, skriver the Guardian.

Det vigtigste emne i valgkampen har været arbejdsløshed. Målet for valget er at skabe en grundlovgivende forsamling. I øjeblikket gennemfører en reform-komite sammensat af samfundets mange kræfter de nødvendige ændringer af lovgivningen i overgangsperioden til demokrati.

Massevis af partier

Befolkningen i Tunesien har dannet mange nye politiske grupperinger. Der er over 11.000 kandidater i flere end 100 partier og massevis af uafhængige kandidater. De folkevalgte skal skrive en ny grundlov det kommende år.

Efter næsten 50 års etpartistyre ved manipulerede valg bobler det alle vegne. Resultatet af dagens afstemning vil uden tvivl danne skole i andre muslimske lande. Verden følger spændt, hvordan folkestemningen viser sig at være.

An-Nahda, et moderat islamisk ”renæssance-parti”, hvis leder vendte hjem efter eksil under det tidligere styre, forudses at blive størst i parlamentet, der har 217 pladser. Ledelsen har gjort et stort nummer ud af at præsentere sig som moderate.

Til den amerikanske McClatchy aviskæde har lederen, Rachid Ghannouchi, tidligere i oktober udtalt, at an-Nahda er tilhænger af vestligt demokrati med en mild form for muslimsk sharia lovgivning.

Tunesere med bopæl i udlandet har lov til at stemme ved dagens valg. I lande som Frankrig er mange af dem blevet radikaliserede, så de er mere islamitisk orienterede end deres landsmænd hjemme i Tunesien.

[pagebreak]Meget er sket

Optøjerne i Tunesien, som blev en revolutionær bevægelse, opstod efter en ung gadehandlet satte ild til sig selv den 17. december 2010 i protest imod korruption og undertrykkelse.

Uroen blev så voldsom, at præsident Ben Ali flygtede fra landet den 14. januar 2011. Indtil videre har bevægelsen også væltet de autoritative regimer i Egypten og Libyen.

Nu ser det islamiske an-Nahda, forbudt siden uafhængigheden fra Frankrig i 1956, ud til at blive størst. Der er dog valgregler, der forhindrer, at noget parti kan dominere den grundlovgivende forsamling med en majoritet.

Demokratisk valg eller ej fortsætter det gamle styres magtapparat med korrupte bureaukrater, et notorisk voldeligt politi og et retssystem, der ofte fungerer uden for lovgivningen. Oprydningen er først lige begyndt.

Overgangen

Tunesiens midlertidige leder, premierminister Beji Caid Essebsi, har været det tidligere regimes mand gennem adskillige år. Han var anerkendt for at forsøge at skabe demokratiske forandringer i Ben Ali diktaturets måde at styre landet på.

Essebsi har siden revolutionen drevet landet med ret hård hånd. For tre uger siden gav den 84-årige premierminister et interview til The New York Times, hvor han sammenlignede de revolutionære kræfter med sultramte mennesker.

”Man giver kun den sulte, hvad han har brug for. Får han for meget, kan han dø,” sagde han.

Essebsis råd til andre regimer i overgang fra diktatur til folkestyre er, at løsne grebet en lille smule ad gangen. Tunesien har oplevet adskillige hede demonstrationer af utålmodige unge, der ønsker jobs og friheder straks.

Barsk

I fremtiden håber han at få en fornyet rolle som regeringschef i et demokrati. Essebsi er troende muslim, men hans familie har indtil for få år siden haft en vinbutik. Alkohol drikkes ikke af troende muslimer.

Til tider har overgangsstyret slået hårdt ned på uroen, fordi deres krav var urimelige, mente styret. Politi har svunget stavene og tåregassen er bølget i gaderne. Premierministeren har set sig sammenlignet med fortidens despot.

I september slog hans sikkerhedsfolk strengt ned på de mest urolige kræfter, han forbød politiets fagforeninger og satte en del borgere i husarrest. De radikale kræfter i det revolutionære Tunesien afviser Essebsi helt og aldeles.

[pagebreak]Religion eller ej

Tunesiens islamister, de mest doktrinære muslimer, har forsøgt sig med demonstrationer imod mediernes ytringsfrihed. Det skete i forbindelse med et TV-program, der viste et image af profeten.

Den slags er, som danskere har lært af Muhammedkrisen, ikke tilladt.

Cafeer og natklubber er blevet angrebet af religiøse fanatikere, der føler sig forulempede på deres tro af andre menneskers handlinger og holdninger. Angreb imod frihed på internet og den omtalte TV-program har været et forsøg på at skabe polarisering inden dagens valg.

Alligevel respekterer Tunesien i dag presse- og ytringsfrihed. Først i oktober afholdt landet således et arabisk bloggermøde med over 200 deltagere. Det var i høj grad bloggerne, der sørgede for kommunikation under dette og andre landes opgør med deres undertrykkere.

Siden præsident Ben Ali flygtede til Saudi Arabien er der givet licens til 103 nye medier, herunder 10 dagblade, skriver IPS news. Før regeringen kollapsede, var over 100 journalister tvunget i eksil. I september godkendte overgangsregeringen en presselov, der sikrer vestlige frihedsrettigheder for medierne.

Folkestemning

Folkeaftemningen skal vise, hvor stor vægt islamisterne og deres modpart de liberale får i Mellemøstlig politik. Striden mellem sekulære og religiøse er ret generel for landene i Mellemøsten. I Egypten er alle særdeles spændt på, hvordan det hele falder ud.

Af gode grunde savner en overgangsregering som dem i Tunesien, Egypten og nu i Libyen legitimitet. Modstandere, der har været del af oprørerne imod deres gamle magthavere, er mistænksomme overfor tidligere ledere iført nye kapper.

Et valg renser ud og en ny grundlov kan skabe forandring. Den nye grundlov, som de folkevalgte skal skrive, vil blive sendt til folkeafstemning. Der er i Tunesien ingen deadline for at gøre arbejdet færdigt.

Tunesien er anderledes end andre arabiske lande, idet landet er ret industrialiseret og ikke så fattigt som andre. Landet har en pæn mellemklasse, mange højt uddannede og en homogen befolkning, der ikke er i indbydes stridigheder.


Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance

Folk på en plæne i solskin
Nyheder

Påske-vejret:

Op mod 20 grader