"Ar for livet": Arbejdsløshed ødelægger lykkefølelse

Arbejdsløshed giver ar for livet, siger ekspert. (Foto: Foto: Iris/Scanpix)

International undersøgelse viser, at arbejdsløshed påvirker menneskers lykkefølelse i lang tid.

Mennesker i arbejde er mere lykkelige end arbejdsløse. Det gælder overalt i verden - uanset forskellig levefod og sociale forhold i landene.

Det skriver Fagbladet 3F.

I en international undersøgelse fokuserer forskerne på, hvor stor skade arbejdsløshed gør. De kan se, at folks lykkefølelse er sat ned i hele perioden med ledighed og lang tid efter, at folk får arbejde igen.

- Mennesker pådrager sig ar i livet, når de er ledige. Usikkerheden sidder dybt i dem, siger konsulent Cat Hindberg fra virksomheden Arbejdsglæde nu.

Undersøgelsen er udført af den FN-tilknyttede organisation The Sustainable Development Solutions Network.

Rapporten viser, at arbejdsløshed ikke kun går ud over det enkelte menneske. Høj ledighed i et land rammer nationen som helhed.

Desuden har folk med højere lønninger en tendens til at være mere lykkelige. Men det er ikke hele historien, fastslår rapporten.

Cat Hindberg er enig. Hun har i andre undersøgelser set, hvad lønforhøjelser og forfremmelser betyder for arbejdsglæden.

- Det giver tilfredshed i nogle uger. Men derefter fortager den ekstra glæde sig. Sådan er det også, hvis en arbejdsplads indfører frugtordning eller massage på arbejdspladsen, siger Cat Hindberg.

Den internationale rapport opfordrer arbejdsgivere til at se, hvordan de kan give deres ansatte en højere grad af velbefindende - det giver nemlig, ifølge rapporten, højere produktivitet.