Ansatte i region med barske ord på telefonaflytninger i bestikkelsessag

Krimi
Specialanklager Jørn Thostrup (billedet) og hans kollega, senioranklager Alexander Dzougov, fører ordet for Bagmandspolitiet ved sagen om bestikkelse i Retten i Glostrup. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

De syv tiltalte nægter at følge Bagmandspolitiets slagplan og vil kun besvare generelle spørgsmål.

De tiltalte i en stor bestikkelsessag nægter at lade sig afhøre i Retten i Glostrup i den rækkefølge, som Bagmandspolitiet ønsker.

Det er den kontante melding tirsdag eftermiddag fra forsvarerne, som på den måde protesterer imod den måde, som Bagmandspolitiet har tilrettelagt sagen på.

Straks fra sagens begyndelse ønsker anklagerne at afspille telefonaflytninger, som tilsyneladende kan sværte de tiltalte.

Kun generelt og overordnet vil de syv mænd umiddelbart svare på spørgsmål, lyder det fra advokat Anders Nemeth.

Dermed er der på første dag i den stort anlagte sag konflikt mellem de to anklagere og forsvarerne.

Bagmandspolitiet ønsker at fremlægge beviser i tidsmæssigt omvendt rækkefølge - og vil altså starte med at gennemgå det nyeste forhold i den lange række af kriminelle handlinger. Det handler om en rejse til Dubai til et Formel 1 løb.

Men den plan er helt uforståelig, lyder det fra forsvarerne, der kræver en kronologisk gennemgang - fra 2009 og frem til december 2014.

Advokat Kåre Pihlmann og andre antyder, at anklagerne på den måde er ude på at sværte de tiltalte. For netop om rejsen til Formel 1 løbet ligger politiet inde med flere telefonaflytninger.

- Jeg gætter på, at man er interesseret i at lægge ud med præcis dette, fordi telefonaflytningerne ikke foregår i noget jævnt sprog og er egnet til at fremstille de tiltalte i et særligt lys, siger advokaten.

Der er ifølge forsvarerne risiko for, at dommer og domsmænd dermed straks fra sagens begyndelse kan få et negativt indtryk af nogle af de tiltalte - og at dette indtryk vil smitte af på bedømmelsen af øvrige forhold.

En af de to anklagere, senioranklager Alexander Dzougov, insisterer dog på at begynde med det seneste forhold.

- Vi mener, at dette forhold bedst belyser sagen for retten, forklarer han.

Dommer Nanna Blach og domsmændene har givet Bagmandspolitiet grønt lys til den omvendte rækkefølge. Slagsmålet ventes at fortsætte på næste retsmøde 26. oktober.

Ifølge anklagen skal ansatte i Atea have bestukket ansatte i Region Sjælland og politiet. Smøringen skal have stået på gennem næsten seks år, hævdes det. Alle nægter sig skyldige.

/ritzau/